Senatorii USR au votat în unanimitate împotriva proiectului de lege privind ”autonomia Ținutului Secuiesc” depus de UDMR. În timpul dezbaterii, Mihai Goțiu, senatorUSR de Cluj, a subliniat că USR și-a asumat, în mod constant și programatic, să lupte împotriva oricărei forme de discriminare, USR fiind un partid care susține drepturile cetățenilor de etnie maghiară în aceeași măsură pe care le susține pe cele ale cetățenilor de etnie română ori de altă etnie ori pe cele ale altor tipuri de minorități.

Senatorul USR Mihai Goțiu: ” Personal, am luptat ani la rând, cu mult înainte de a intra în politică, cu extremismele fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, care au generat conflicte și au blocat dezvoltarea orașului. Luptând atunci împotriva xenofobiei, am luptat pentru toți cetățenii orașului, de toate etniile, care au suferit de pe urma izolării și enclavizării. În timpul campaniei electorale din 2016, mi-am asumat public, cu toate riscurile, respectarea drepturilor minorităților din Transilvania, așa cum sunt prevăzute în Declarația de la Alba Iulia, de pe 1 Decembrie 1918. Și mi-am respectat promisiunea, de multe ori, aici, în Senatul României. În cadrul USR nu există nicio discriminare legată de apartenența etnică. Colegi de etnie maghiară (dar și de alte etnii) au fost aleși în conducerea filialelor locale, în conducerea centrală ori pe locuri eligibile pentru alegerile locale (inclusiv pentru Consiliul Local Cluj-Napoca) pe baza implicării lor în societate și în viața partidului. ”

USR consideră că propunerea legislativă a deputaților UDMR nu reprezintă premisele pentru o discuție serioasă privind autonomia locală, ci doar o ”fumigenă” electorală, încă un pretext pentru demagogi și populiști – indiferent de coloratura lor politică – să discute despre orice altceva decât despre chestiunile cu care, într-adevăr, se confruntă românii: pandemie, criză economică, defrișări ilegale, calitatea aerului, etc.  

Iată, mai jos, discursul integral al lui Mihai Goțiu

Stimate colege și stimați colegi,

Ne-am reunit astăzi, într-o ședință de plen extraordinară, pentru că Parlamentul NU este în stare să funcționeze normal, respectându-și rolul, misiunea și, nu în ultimul procedurile. În ultimele săptămâni au fost sute de proiecte și propuneri legislative care au trecut tacit, de la o cameră la alta. Asta e responsabilitatea majorității parlamentare (controlată, încă, de PSD), care coordonează cele mai multe comisii și au majoritatea în Birourile Permanente (în care se decide ordinea de zi la comisii, respectiv la plen). Sute de proiecte aberante (noroc că nu are vreme presa să le ia pe toate la bani mărunți) trec tacit de la o cameră la alta.

Legat de această propunere legislativă, transformată peste noapte într-un scandal național, arăt că e o tactică perversă, pe care am urmărit-o de ani buni, încă înainte de a intra în politică. În fiecare an electoral, reprezentanți ai UDMR vin cu asemenea ”legi” fără nicio șansă de a fi adoptate. Dar le e convenabil să iasă scandal, pentru a-și mobiliza electoratul radical, în lipsa unor soluții la problemele reale cu care se confruntă toate comunitățile locale, indiferent de etnie. La rândul lor, partidele cu discurs ultra-naționalist (chiar xenofob în unele cazuri) se bucură că au motiv să iasă la înaintare și să-și mobilizeze, la rândul lor, electoratul care tremură de frica ”ungurilor răi” (întâmplător sau nu, un asemenea discurs prinde mai ales în localitățile și zonele fără etnici… maghiari).

USR și-a asumat, în mod constant și programatic, să lupte împotriva oricărei forme de discriminare. Suntem un partid care susține drepturile cetățenilor de etnie maghiară în aceeași măsură pe care le susține pe cele ale cetățenilor de etnie română ori de altă etnie ori pe cele ale altor tipuri de minorități.

Personal, am luptat ani la rând, cu mult înainte de a intra în politică, cu extremismele fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, care au generat conflicte și au blocat dezvoltarea orașului. Luptând atunci împotriva xenofobiei, am luptat pentru toți cetățenii orașului, de toate etniile, care au suferit de pe urma izolării și enclavizării. În timpul campaniei electorale din 2016, mi-am asumat public, cu toate riscurile, respectarea drepturilor minorităților din Transilvania, așa cum sunt prevăzute în Declarația de la Alba Iulia, de pe 1 Decembrie 1918. Și mi-am respectat promisiunea, de multe ori, aici, în Senatul României.

M-am bucurat că anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, candidatul USR-PLUS și președintele USR, Dan Barna, l-a avut ca invitat la evenimentul public de la Cluj-Napoca, pe omologul său de la partidul maghiar Momentum. O dovadă de curaj și, în același timp, de normalitate pentru o Românie cu adevărat europeană.

În cadrul USR nu există nicio discriminare legată de apartenența etnică. Colegi de etnie maghiară (dar și de alte etnii) au fost aleși în conducerea filialelor locale, în conducerea centrală ori pe locuri eligibile pentru alegerile locale (inclusiv pentru Consiliul Local Cluj-Napoca) pe baza implicării lor în societate și în viața partidului.

Ne-am asumat, ca partid, un parcurs pentru un viitor european comun al țării noastre. Iar principiile și valorile UE NU sunt compatibile cu asemenea provocări care generează conflicte în societate.

Mai arăt că, începând de aseară, agitația legată de așa-zisa ”votare” a Legii Autonomiei Ținutului Secuiesc ține prim-planul știrilor și al dezbaterilor de la televiziuni și online. O mizerie precum adoptarea legii prin care sute (chiar peste o mie) de aleși locali care s-au aflat în situații de incompatibilitate (inclusiv cazuri pentru care există sentințe definitive ale Justiției) trece neobservată. Ori dezbaterile despre legile menite să apere pădurile și mediul. Ori cele despre sănătate și educație. Asta pentru a înțelege, până la capăt, cât de toxice sunt asemenea propuneri legislative. 

Sunt adevăruri simple: coronavirusul nu ține cont de etnie! Criza asociată pandemiei nu va face diferențe între etnici români și etnici maghiari! Pădurile României care se prăbușesc sub drujbele hoților n-au etnie! Și nici aerul pe care îl respirăm!

Sper ca parlamentarii UDMR să își dea seama că nu le-au făcut și nu le fac niciun bine cetățenilor pe care îi reprezintă cu asemenea propuneri legislative. Nu le-au rezolvat nicio problemă reală, doar le-au adăugat una în plus. Singurii care câștigă sunt niște lideri UDMR care își asigură niște fotolii de demnitari cu asemenea teme false și care, pe termen mediu și lung, facilitează accesul în Parlamentul României a unor parlamentari cu discurs xenofob, cu care vor trebui apoi să lucreze pentru soluționarea problemelor reale ale etnicilor maghiari. Sper că sunteți conștienți de asta, stimați colegi de la UDMR.

USR va vota pentru raportul de respingere a legii, implicit pentru respingerea propunerii legislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.