Senatorul Radu Mihail, liderul Grupului USR din Senat, a adresat Biroului Permanent al Senatului – în numele Grupului Parlamentar USR – o cerere de urgentare a procesului legislativ în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției cunoscută și sub denumirea de „Fără penali în funcții publice”.

În adresă, Radu Mihail arată că propunerea legislativă L447/2020, reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice” este blocată nejustificat. Asta în ciuda faptului că termenul de adoptare a raportului în Comisia de constituționalitate și în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări era 29 iulie 2020, raportul este încă neadoptat din cauza amânărilor succesive din cele două comisii.

”Parlamentul României are obligația de a respecta și duce la îndeplinire în cel mai scurt timp voința cetățenilor, exprimată prin inițiativa de revizuire a Constituției. Tolerarea oricărei tergiversări în îndeplinirea acestei obligații nu ar putea fi interpretată altfel decât ca un refuz nejustificat de a dezbate și supune votului o inițiativă cetățenească perfect legitimă de revizuire a Constituției”, se mai precizează în adresă.

Radu Mihail: ”Cazul Barangă a evidențiat încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea de a curăța politica românească de infractori și impostori. Nu putem sta nepăsători când peste un milion de români spun răspicat  <Ajunge, nu mai vrem oameni fără morală și fără lege în funcții publice!>. Vocea lor trebuie să se facă auzită și transformată în lege, o lege pentru toți. Nu putem amâna la nesfârșit aplicarea unui minim standard de moralitate în viața publică, anume acela de a nu permite celor care au încălcat legea să facă sau să aplice legi.”

Liderul Grupului USR din Senat atrage atenția că  în condițiile în care această propunere legislativă reprezintă o preocupare publică majoră a cetățenilor români, grupul USR din Senat solicită Biroului Permanent să pună în vedere celor două comisii raportoare să urgenteze adoptarea raportului asupra propunerii legislative L447/2020 de revizuire a Constituției României, astfel încât aceasta să își poată urma cursul, în spiritul respectului față de cei 1 milion de cetățeni români semnatari ai inițiativei.

Grupul parlamentar USR consideră că în contextul crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19, este cu atât mai importantă urgentarea parcursului legislativ al acestei inițiative, cu cât momentul cel mai potrivit pentru organizarea referendumului ar fi la data alegerilor parlamentare (6 decembrie 2020). Considerăm că stabilirea unui calendar care ține cont de aceste considerente și care ar evita multiplicarea evenimentelor electorale în condiții de panedemie ar fi o dovadă de responsabilitate politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.