Sfârşitul anului 2020 ne găseşte ceva mai optimişti. Avem un guvern instalat, a fost constituită o majoritate parlamentară stabilă în Parlament, iar în luna ianuarie sperăm că vom avea un buget de stat aprobat.Uitându-ne în urmă, 2020 a fost anul care ne-a schimbat tuturor vieţile. Nimic nu anunţa în luna ianuarie ce avea să urmeze şi chiar dacă priveam cu îngrijorare veştile din China, credeam că virusul va ocoli Europa sau că vom avea puţine cazuri.

Lucrurile s-au agravat repede pe continentul european, iar ce se petrecea în Italia, Spania, Belgia sau Marea Britanie ne-a pus în gardă, dar ne-a şi speriat în acelaşi timp. Într-adevăr, a fost o chestiune de timp până la apariţia primelor cazuri de Covid-19 în România.Preşedintele Iohannis şi Guvernul Orban au luat decizia logică la vremea respectivă, adică declararea stării de urgenţă. Măsura a fost una fără precedent, fiind restricţionate unele drepturi, în special cel legat de deplasarea liberă a persoanelor.Dacă privim în urmă, cu experienţa de acum în lupta cu pandemia, măsura instituirii stării de urgenţă poate părea excesivă.

Însă nimic nu garanta că, în lipsa unor decizii rapide şi ferme luate atunci, numărul cazurilor de Covid la noi în ţară nu ar fi crescut galopant. Nu puteam risca să blocăm sistemul medical şi să ajungem să triem bolnavii care necesită un pat la terapie intensivă.România a reuşit să depăşească fără mari probleme primul val al pandemiei, însă, în lunile de vară, când aşteptam cu toţii reducerea numărului de cazuri, cei de la PSD au pus interesul politic înaintea celui naţional, astfel că o serie de decizii aiuritoare luate în Parlament a dus la o creştere alarmantă a numărului de cazuri.

A fost perioada în care masca era considerată „botniţă“, spitalele erau numite „închisori“, astfel că la un moment dat toate măsurile anti-Covid luate de guvern erau contestate vehement de PSD, partid care deţinea majoritatea în Parlament.Toamna ne-a prins pe un platou extrem de înalt, iar în luna noiembrie am depăşit, din păcate, 10.000 de cazuri pe zi. Cu toate acestea, guvernul PNL a reuşit să ţină în frâu pandemia, fiind carantinate punctual anumite localităţi.Pandemia a costat PNL câteva procente bune la alegerile parlamentare.

Ne-am asumat acest lucru, dar avem conştiinţa împăcată că am făcut ce era mai bine pentru ţară. Nu puteam lăsa ca lucrurile să se agraveze, doar pentru ca noi liberalii să mai câştigăm 2-3 puncte electorale.Sfârşitul anului 2020 ne găseşte ceva mai optimişti. Avem un guvern instalat, a fost constituită o majoritate parlamentară stabilă în Parlament, iar în luna ianuarie sperăm că vom avea un buget de stat aprobat.Dar cea mai bună veste din această perioadă e cea legată de începerea campaniei de vaccinare. Au fost vaccinaţi deja primii români, iar începutul anului viitor va grăbi acest proces. După un an dificil pentru toţi se zăreşte luminiţa de la capătul tunelului. Însă nu e cazul să lăsăm garda jos. Trebuie să mai purtăm o perioadă masca şi să ne ferim de locurile aglomerate, dar sunt şanse bune ca în câteva luni viaţa noastră, a tuturor, să revină la normal.Sper să avem cu toţii înţelepciune în acest an, iar din vara viitoare să revenim la viaţa pe care o aveam înainte de pandemie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.