Știu că oamenii așteaptă de la politicieni să nu spună lucruri care se știu foarte bine, însă aici suntem, după 30 de ani în care lucruri necesare care trebuiau făcute au fost amânate.
Suntem în punctul în care există un singur lucru de spus pe care îl știe toată lumea: coaliția trebuie să revină cât mai repede la lucrurile importante pe care le-a promis, la eliminarea inechităților din salarizare, la realizarea pensiilor bazate pe contributivitate, la schimbarea felului în care statul acționează în domeniul asistenței sociale, la digitalizarea administrației.
Sunt priorități arhicunoscute pe care și le-a asumat această coaliție și sunt priorități pe care PNL le va realiza, iar premierul Florin Cîțu are tot sprijinul PNL.
Am suficientă experiență politică să știu că nu există parteneriate politice perfecte. Întotdeauna vor fi dispute, tensiuni, înțelegeri diferite asupra aceluiași lucru, simplu la prima vedere. Cu toate acestea, USRPLUS și UDMR sunt cei mai buni parteneri posibili pentru PNL. Un guvern minoritar trebuie evitat și orice sprijin al PSD exclus.
Am beneficiat de sprijinul colegilor din USRPLUS și, chiar în ciuda momentelor în care am avut puncte de vedere diferite, sper să ne sprijinim în continuare, pentru că avem niște lucruri promise de realizat. Îmi doresc și le doresc colegilor mei să trecem cât mai repede peste tensiuni și să revenim la ceea ce oamenii așteaptă și noi ne-am asumat să facem.
În 30 de zile, începând de astăzi, toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public, pentru fiecare familie ocupațională în parte. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară.
✅ Prin Memorandumul adoptat astăzi în ședința de Guvern, am adoptat totodată principiile noii legi a salarizării din sectorul public:
🔹 Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
🔹 Grile de salarizare pentru administrația locală;
🔹 Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
🔹 Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
– Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
– În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante.
– Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.
❗️NICIUN venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii! Dimpotrivă:
🔹 Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
🔹 Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice.
🔹 Sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța, ele nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.
Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.