Propunerea legislativă a deputatului USR Iulian Bulai de modificare a Legii nr. 31/2007 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru buget din Senat. Partidele aparținând vechii clase politice nu vor ca această sursă de sinecuri să se poată finanța doar din surse proprii, nu din bani de la buget.
„O simplă analiză a paginii de web a AOSR este mai mult decât elocventă pentru a demonstra că aportul acestei Academii la cercetarea științifică din România este nul. Milioane de euro se duc pe plata salariilor și organizarea unor simpozioane cu aere de sindrofie fără nicio valoare științifică, în timp ce adevărata cercetare științifică românească este privată de fonduri. Dacă ar fi adus plus-valoare, AOSR nu ar fi trebuit să aibă probleme în a obține finanțări din partea companiilor – private sau de stat – atât pentru proiectele de cercetare, cât și pentru plata salariilor”, declară senatoarea USR Ramona Dinu, membră în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
Pentru anul 2019, AOSR a avut un buget inițial de 10,65 milioane lei, din care 60% a fost destinat plății indemnizațiilor membrilor și 25% salariilor personalului. La nivelul lunii septembrie 2019, președintele AOSR avea o indemnizație de 21.840 lei, iar vicepreședinții – 16.640 lei.
Doar 238.000 de lei au fost destinați în 2019 activităților propriu-zise.
De remarcat, totodată, că în ultimii trei ani cheltuielile AOSR, structură înțesată cu politicieni și patronată de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au crescut cu 49%.