Într-o Românie în care ne-am obişnuit cu primari corupţi sau care pur şi simplu ocupă o funcţie publică fără însă a se implica activ pentru binele comunităţii, mai există şi excepţii. Alin Nica, primarul uneia dintre cele mai europene comune din România, este una dintre personalităţile pentru care spunem astăzi “Respect România!”.

Destul de cunoscut în spaţiul public după ce în  2004, la doar 23 de ani, Alin Nica devenea cel mai tânăr primar din ţară, acesta a demonstrat că se poate. A atras fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro şi a investit în infrastructura comunei astfel încât în prezent toate gospodăriile au apă potabilă şi sistem de canalizare. Infrastructura nu i-a ajutat doar pe localnici ci și pe investitorii care au fost atrași în această zonă. Lucrurile bune nu se opresc in comuna Dudestii Noi, pentru ca primarul are planuri mari. Să-l cunoaştem mai bine pe Alin Nica într-un interviu acordat special pentru Atelierul de Ştiri.

Îl cunoaștem pe Primarul Alin Nica. Cum este omul Alin Nica în viaţa de zi cu zi, cum vă petreceţi timpul liber?

Primarul Alin Nica: În timpul liber îmi place să practic sportul, tenis sau înnot, de obicei. Muzica este un alt hobby care îmi ocupă timpul, chiar dacă nu atât de mult ca în trecut.

 

Care a fost cea mai mare provocare pe care aţi avut-o de la momentul când aţi devenit primar?

Alin Nica: Provocarea supremă a fost să scot comuna din subdezvoltare. După aceea totul a părut simplu, efectele pozitive s-au amplificat natural. Am observat la nivel micro cât de importantă este infrastructura pentru atragerea de investitori, pentru dezvoltare. În 2006, înainte să asfaltăm drumul comunal care ne scotea din izolare, aveam 12 firme – boutique-uri, în general. În 2008, deja aveam 100, din care 2 companii din rândul întreprinderilor mari.

 

Ce proiecte noi vă doriţi pentru comună Dudeştii Noi?

Alin Nica: Pe lângă acelea pe care le-am început deja, îmi doresc să realizez un proiect mare, cu impact regional, care să facă Dudeștii Noi cunoscută la nivel regional și național. Idei avem, precum cea de a realiza un parc de distracții acvatic, trebuie să vedem cu rezolvăm finanțarea.

 

Care este cea mai mare satisfacţie profesională pe care aţi avut-o până acum?

Alin Nica: Cea mai importantă satisfacție pentru mine este să-mi văd consătenii mulțumiți.

 

Ştim că sunteţi pasionat de muzică şi că aţi participat la concursul naţional Eurovision. Ce loc ocupă în prezent muzica în viaţa dumneavoastră?

Alin Nica: Muzica pentru mine, în prezent, se rezumă la participarea în cadrul Corului Casei de Cultură Dudeștii Noi și în cel al Bisericii ortodoxe din localitate. Lărgirea familiei și responsabilitățile pe care le am la nivel european în cadrul Comitetului Regiunilor m-au făcut să-mi redefinesc prioritățile. Mă dedic mai mult familiei și administrației.

 

Ce sfaturi aveţi pentru tinerii români cu potenţial care doresc, dar nu au curajul să intre în administraţia publică?

Alin Nica: Dacă nu ai curaj, nu te alege nimeni pe ochi frumoși. În primul rând trebuie să-ți dorești foarte mult să te pui în slujba celorlalți. În mod ideal, în administrația publică porunca divină de a-ți ajuta aproapele ar trebui să capete cel mai nobil sens.

E nevoie de multă perseverență, trebuie să fii pregătit și să fii uneori judecat pe nedrept, dar niciodată nu trebuie să uiți că scopul final este binele colectivității. Satisfacția lucrului bine făcut șterge urmele pricinuite de orice răutate.

 

Aţi avut tentaţia de a vă stabili în altă ţară?

Alin Nica: Nu. Am credința fermă că în România avem un uriaș potențial ce trebuie fructificat în mai toate domeniile. Pentru aceasta este nevoie de oameni deschiși la nou, inventivi și care să-și asume riscul schimbării.

 

Suntem convinşi că putem exploata cu adevărat potenţialul României cu oameni care dau dovadă de profesionalism, implicare şi dorinţa de schimbare! Îi provocăm pe toţi cei care vor o schimbare, să se implice şi să fie chiar ei schimbarea. Încet, încet putem vedea o nouă Românie cu adevărat europeană!

 

 

Autor: Aurel Șerban

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.