Președintele Klaus Werner Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările care au fost aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În urmă cu o lună USR a adresat Președintelui Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrului Ludovic Orban și Avocatului Poporului Renate Weber o scrisoare prin care le ceream să atace la Curtea Constituțională după ce PSD și aliații săi au adoptat o lege menită să subordoneze politic o autoritate de reglementare ce supraveghează o piață de 4 miliarde de euro.

În solicitarea sa către Curtea Contituțională, Președintele Klaus Werner Iohannis arată că există o serie întreagă de motive pentru care modificările încalcă legea fundamentală:

  1. Instituirea unui regim salarial și al unui statut de demnitate publică diferite de cele ale autorităților similare creează un privilegiu nejustificat,  care încalcă principiul constituțional al egalității în drepturi;
  2. Regimul nou modificat al funcționării ANCOM este neclar în ceea ce privește prerogativele președintelui și ale Comitetului de reglementare, procedura de numire a unui nou membru al Comitetului, și chiar însele atribuțiile Comitetului de reglementare, ceea ce duce la o imprevizibilitate la aplicarea legii care contravine Constituției;
  3. Posibilitatea pentru membrii Comitetului de reglementare, în afară de președinte și vicepreședinți, de a fi membri de partid, respectiv încetarea mandatului actualei conduceri înainte de termen încalcă reglementările Codului european al comunicațiilor electronice, care impun garanții de independență pentru autoritățile reglementatoare în domeniul comunicațiilor. Aceste modificări contravin obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene prin Constituție;

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat”Decizia Președintelui de a ataca la CCR modificările aduse structurii de conducere a ANCOM este salutară, căci, prin modificările aduse se puneau sub semnul întrebării funcționarea corespunzătoare a unei instituții esențiale pentru o piață concurențială, dar, mai important, pentru siguranța națională. Aceste încercări disperate ale PSD-ului de a-și planta oameni fideli în instituții cheie înainte de alegerile generale, când vor pierde controlul absolut asupra Parlamentului, sunt de un cinism și mercantilism fără margini și arată adevărata față a acestui partid. Suntem înainte de lansarea licitației pentru tehnologia 5G, o licitație de aproape un milliard de euro, iar, exact în acest moment, PSD încearcă să-și numească executanți de încredere, pe foarte-repede-înainte, în funcții de conducere la autoritarea care va organiza licitația și care va desemna câștigătoarea ei”.

Printre argumentele aduse de Președinte în sesizarea sa se numără și unele care au fost cuprinse în scrisoarea pe care, în urmă cu o lună, USR o adresase Președintelui și Avocatului Poporului, precum:

  • Incălcarea independenței autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor, contrar directivelor europene,
  • Numirea politică a conducerii ANCOM
  • încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.