Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat ministrului Educaţiei şi Cercetării informaţii privind măsurile ce vor fi luate pentru a creşte gradul de securitate cibernetică în timpul desfăşurării cursurilor on-line.„Având în vedere riscurile de securitate cibernetică la care ar fi putut fi expuşi atât profesorii, cât şi elevii şi studenţii în timpul desfăşurării activităţilor on-line, v-am solicitat, printr-o întrebare, în data de 23 aprilie 2020, să prezentaţi măsurile pe care le aveţi în vedere pentru a preveni acest tip de riscuri.În răspunsul dvs. ne-aţi comunicat faptul că MEC, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), operaţionalizează portalul Digital pe educred.ro.

Funcţionarea tuturor platformelor de e-learning şi a aplicaţiilor furnizate prin intermediul acestui portal respectă legislaţia privind siguranţa cibernetică a utilizatorilor, platformele şi aplicaţiile pentru videoconferinţe fiind în permanenţă monitorizate şi testate.De asemenea, aţi comunicat şi faptul că există o listă de aplicaţii de tip videoconferinţă acceptate şi recomandate profesorilor, printre care CISCO Webex sau cele incluse în pachetul Google Team, respectiv Microsoft Office 365.

Cu toate acestea, odată cu începerea noului an şcolar, au fost semnalate cazuri în care persoane necunoscute au accesat aplicaţiile pe care se desfăşurau orele on-line ale elevilor, deturnând lecţiile, utilizând un vocabular vulgar sau postând mesaje obscene”, a arătat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut ministrului Educaţiei detalii despre cum se va realiza instruirea atât a profesorilor, cât şi a elevilor şi studenţilor în vederea utilizării platformelor şi aplicaţiilor on-line, dar şi evaluarea riscurilor la care se expun aceştia. De asemenea, este important de ştiut cine se va ocupa de gestionarea platformelor şi a aplicaţiilor pentru activităţile on-line din şcoli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.