Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat astăzi, 16 decembrie 2020, un eveniment inedit dedicat elevilor claselor de școală profesională în sistem dual, Mecanica viitorului: Educație durabilă pentru viitoarea generație de mecanici auto.
Demersul se înscrie în seria acțiunilor de promovare a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de Calitate, din Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.


„Accesul la educație de calitate este indispensabil funcționării adecvate a unei societăți durabile iar Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pe care îl coordonez susține permanent acțiuni ce au la bază acest principiu. Din păcate, cetățenii României sunt printre europenii cei mai afectați de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății iar Bucureștiul este la rândul său orașul european ai căror locuitori au cele mai mari pierderi anuale din cauza impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor. Cel puțin 30 de milioane de vehicule fără emisii vor circula pe drumurile europene până în 2030, conform noii Strategii pe Mobilitate Sustenabilă a Comisiei Europene. Avem responsabilitatea de a implementa obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, de a ne pregăti viitori specialiști din această industrie iar la nivel guvernamental, trebuie să luăm măsuri pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră.

Vom reuși în acest fel să atragem fonduri europene din noul Pact Ecologic European, să ne îmbunătățim sănătatea, dar și să ne adaptăm mai bine la schimbările climatice.”, a declarat László Borbély
Invitat special al evenimentului a fost Adrian Gidali, trainer specializat pe domeniul auto, care a susținut două cursuri 100% practice pe teme de mediu (gaze poluante, gaze cu efect de seră), din garaj, cu simulatoare și echipamente reale. Primul curs a avut ca obiectiv prezentarea sumară a tipurilor de emisii poluante produse de motoarele termice ale autovehiculelor și metodele de reducere ale acestora iar cel de-al doilea a vizat alte surse de poluare ale autovehiculelor (particule produse de materiale de uzură – frâne, ambreiaj, anvelope).
Cursanții au avut oportunitatea de a vedea live cum funcționează echipamentele de pe o mașină care produce aceste gaze, dar și modalitatea prin care acest tip de gaze sunt implicate în procesul de răcire la o mașină (aer condiționat).
Asociația Specialiștilor Auto din România a oferit un manual ce poate fi descărcat de pe site-ul Departamentului, www.dezvoltaredurabila.gov.ro la această adresă: https://bit.ly/2K4rHZC iar elevii au primit un certificat în urma participării. Evenimentul a fost live pe pagina de facebook a Departamentului, iar înregistrarea este în continuare disponibilă pentru vizionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.