Domnule premier, onorați membri ai Guvernului, mă bucur să vă revăd pe toți. Trebuie să recunosc că această bucurie e umbrită de evoluția pandemiei de la noi. Cred că suntem pe bună dreptate cu toții îngrijorați. Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, mulți, prea mulți care au decedat. Trebuie să fim foarte realiști!

Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum NU mai sunt suficiente. Sunt necesare noi măsuri în plan național, precum școlile să treacă TOATE în online.

Angajații și din public, și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile publice și private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă sunt în interior, sau în exterior, portul măștii trebuie generalizat. 

Angajatorii trebuie să decaleze programul de funcționare ca și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând distanțarea suficientă între persoane.

Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească, ci să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare.

Vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate, apropiat de o viață normală. Suntem în condiții de pandemie. 

În același timp, începe campania electorală, va fi în condiții foarte stricte. Urmează și votul. Vă invit să vă implicați total pentru a garanta în cele mai bune condiții organizarea alegerilor.

Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale care au avut loc acum puțin timp! Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză. Democrația trebuie garantată!

Democrația se garantează prin alegeri libere, națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puține ore aș putea să spun, în SUA. Acolo să ne uităm. La democrații consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză.

Acolo au aproape 100 de mii de cazuri noi în fiecare zi. Și totuși, alegerile s-au organizat cu prezență record. Dacă v-ați uitat la televizor ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, toți cu mască, au ales.

În SUA și în 1944 au organizat alegeri, în plin război. Așa trebuie în democrație! Așa fac națiunile puternice, iar cea română este o națiune puternică dragii mei și vom trece împreună prin această criză.

Ludovic Orban:

Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în HG privind starea de alertă. Solicit ca să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și adoptate de guvern.

Putem să luăm deciziile și aplicabilitatea deciziilor va fi de LUNI. Trebuie să parcurgem toate procedurile legale. E bine, ca să fie cunoscute mai înainte de a intra în vigoare. Solicit tuturor miniștrilor fermitate și angajament maxim. Instituțiile trebuie să fie un exemplu, mobilizate la maximum!

🔴Toate școlile trebuie să treacă în online

🔴Angajații și din public, și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil

🔴Magazinele trebuie închise seara, la ora 9

🔴Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată

🔴Petrecerile publice și private, târgurile și piețele trebuie interzise

🔴Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.