Executia bugetara pe primele 7 luni ale anului arata ca deficitul a ajuns deja la 4,7% din PIB, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, era de 1,71%. Datoria publica a atins, in iunie 2020, un nivel de peste 40,2% din PIB, un salt urias si foarte ingrijorator, in conditiile in care anul trecut valoarea datoriei publice reprezenta doar 35,2% din PIB. In aceste conditii, este evident ca Guvernul este responsabil pentru situatia creata si nu va mai avea resurse la buget pentru investitii publice, iar acest lucru va provoca mari probleme acelor autoritati locale care nu se mai pot baza acum pe aceste investitii pentru crearea de locuri de munca si cresterea nivelului de trai in cadrul comunitatilor pe care le conduc.
„Situatia fiscal-bugetara actuala e dezastruoasa. Deficitul bugetar, precum si nivelul atins de datoria publica vor face imposibila finantarea investitiilor publice. Pana cand Guvernul nu va echilibra situatia bugetara a tarii, autoritatile locale nu mai se pot baza pe alocari de fonduri pentru investitii in comunitati. Primariile si consiliile locale trebuie sa se axeze acum mai mult ca oricand pe accesarea fondurilor europene. Chiar daca Guvernul nu a trimis inca planul national de relansare si rezilienta la Bruxelles pentru a avea garantia ca va fi aprobat si vom putea accesa fondurile europene puse la dispozitie de CE, autoritatile locale ar trebui deja sa creioneze noi proiecte de digitalizare sau de protejare a mediului inconjurator (verzi), in linie cu prioritatile Comisiei Europene, proiecte care ar putea fi finantate din pachetul Next Generation EU”, a declarat Ioana Petrescu, vicepresedinte PRO Romania.

Orasul Sibiu nu este campion la atragerea de fonduri europene. Din contra, primaria Sibiu a accesat doar o jumatate de miliard de lei pana acum, de la aderarea Romaniei la UE, adica in perioada 2007-2020. Valoarea totala a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile in aceasta perioada este de doar 586 milioane de lei, conform Ioanei Leca, administratorul public al municipiului Sibiu. Asta inseamna aproximativ 41,85 milioane de lei pe an, adica mai putin de 10 milioane de euro pe an.

In acelasi timp, conform unui studiu realizat de UrbanizeHub, Oradea a atras 255,5 milioane de euro, Clujul 215,6 milioane de euro si Timisoara 156,8 milioane de euro in exercitiul bugetar 2014-2020. La nivel national, orasele Oradea, Turda, Zalau si Dej sunt localitati care au atras fonduri de peste 1.000 de euro pe cap de locuitor. Sibiul, care a primit titlul de capitala culturala europeana in 2007, se afla foarte departe de performanta oraselor mai sus mentionate.

„Modelul de dezvoltare economica adoptat de Sibiu s-a bazat pe atragerea masiva de investitii straine. Acest model a fost de succes avand ca premise traditia germana si forta de munca ieftina si calificata. In prezent insa, in conditiile crizei economice produse de actuala pandemie, investitiile se indreapta catre tarile care au forta de munca mai ieftina ca a noastra. Tocmai acest model de dezvoltare a dus in prezent la contractarea puternica a economiei sibiene si disponibilizarea masiva a fortei de munca. De aceea, in calitate de candidat la demnitatea de primar al Sibiului, vin cu un nou model de dezvoltare care sa transforme administratia locala intr-un motor de dezvoltare economica in conditiile actualei crize economice. Acest model se va baza pe un program masiv de investitii publice finantat din fonduri europene, capitol complet neglijat pana in prezent de administratia sibiana. Acest program de investitii este prezentat in oferta mea electorala si realizarea lui va constitui un ajutor puternic pentru oamenii de afaceri sibieni si va permite absorbtia fortei de munca disponibilizate”, a spus candidatul PRO Romania la Primaria Municipiului Sibiu, Alexandru Tomasevschi.

Nici Consiliul Judetean Sibiu nu performeaza la accesarea de fonduri europene. In perioada 2014-2020, a reusit sa atraga, prin Programul Operational Regional, doar 90,2 milioane euro, spre deosebire de Consiliul Judetean Cluj, care a accesat finantare de 250 miloane de euro in perioada 2016-2018. Un alt exemplu este Consiliul Judetean Arad, care, in ultimii patru ani, a atras fonduri europene in valoare de 120 milioane de euro. In urma cu doar cateva zile, CJ Sibiu anunta cu mare fast aprobarea unor investitii in domenii precum asistenta sociala, infrastructura rutiera, turism si cultura, in cadrul unor proiecte cu finantare europeana ce urmeaza sa fie atrase in parteneriat cu institutii din subordinea CJ sau cu primarii din judetul Sibiu. Interesul pentru proiectele de imbunatatire a calitatii vietii polulatiei sau de modernizare a infrastructurii nu s-a manifestat mai deloc in ultimii ani la Consiliul Judetean Sibiu, desi astfel de proiecte ar fi fost necesar sa fie implementate de multa vreme.

„Administratia Consiliului Judetean transmite in ultima vreme comunicate de presa cu un continut suplu povestind, asa cum ne-a obisnuit despre ce va face in viitor in legatura cu proiecte care fac parte deja din strategia de dezvoltare a judetului Sibiu pentru 2012-2020. Aceste proiecte sunt acum in 2020 abia la stadiul de aprobare a justificarii impactului ceea ce inseamna ca proiectul nu exista nici macar pe hartie. Un exemplu concret este Hotararea privind aprobarea justificarii impactului asupra dezvoltarii economice, la nivel judetean, a proiectului << Modernizarea DJ 106 A – Sibiu – Paltinis – Santa – DJ 106 N – Cabana Gatul Berbecului – DJ 106 P – DJ 105 G – Rau Sadului – Talmaciu – Avrig – DN 1 (Bradu) – DJ 104 F – Sacadate – Glamboaca – Colun – Nou Roman >> care ne asigura CJ ca va avea un bun impact turistic. Acesta e doar unul dintre exemplele de proiecte care trebuiau finalizate prin accesarea de fonduri europene pana in anul 2020. Consiliul Judetean il anunta ca pe un proiect aproape rezolvat, pe care il putem vedea insa cel mult in simularile virtuale de pe site-ul CJ asa cum putem vedea si noul spital judetean.

Alaturi de colegii mei avem deja experienta demonstrata in atragerea fondurilor europene in mediul antreprenorial privat si avand si expertiza europarlamentarului PRO Romania Corina Cretu, suntem siguri ca putem face acest lucru cu succes si la Consiliul Judetean Sibiu. Fondurile structurale sunt o oportunitate imensa de care trebuie sa profitam. Imi propun ca in mandatul care urmeaza sa ne concentram energia pe cele 80 de miliarde de euro alocate Romaniei in urmatorul exercitiu financiar”, a mai declarat candidatul PRO Romania la Presedintia Consiliului Judetean Sibiu, Petru Florea.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.