Uniunea Salvați România salută adoptarea de către Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a proiectului de lege prin care confiscarea extinsă este introdusă în legislația românească, astfel încât averile dobândite prin infracțiuni să poată fi confiscate. Încă de la intrarea în Parlament, aceasta a fost una dintre prioritățile USR, fiind depus și un proiect legislativ în acest sens.

Proiectele bune sunt scoase de la Parlament cu cleștele, acest proiect ar fi trebuit demult să fie adoptat, din 2017. Singurul motiv pentru care s-a adoptat astăzi a fost că avem Directiva UE, avem infringement și se apropie campania electorală, iar PSD vrea să dea impresia că își schimbă atitudinea față de Justiție, ceea ce este fals. Ei sunt cei care au ținut în sertar patru ani de zile acest proiect și se fac responsabili că, în întreaga perioadă din 2017 și până acum, foarte mulți infractori și-au pus la adăpost averile obținute prin infracțiuniAdoptarea este o chestiune care ține strict de normalitate, nu este un moment de euforie și trebuie să facem mult mai multe schimbări în legislație pentru a ne bucura cu adevărat. Am avut și noi un proiect propriu tocmai în ideea de a împinge lucrurile înainte și de a aduce din nou în discuție confiscarea extinsă. Confiscarea există, dar s-a îmbunătățit legislația și rămâne ca în următoarea legislatură să facem modificările de substanță de care este mare nevoie”, declară deputatul USR Stelian Ion.

Potrivit proiectului votat astăzi de deputații USR, vor putea fi confiscate bunurile provenite din activități infracționale ale unei persoane condamnate la mai mult de 4 ani închisoare, dacă bunurile au fost dobândite într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii. Confiscarea extinsă va putea fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia au știut sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracționale săvârșite în Uniunea Europeană trebuia transpusă integral în legislația românească până în octombrie 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ar fi afectat unele interese, drept pentru care Comisia Europeană s-a văzut nevoită să declanșeze procedura de infringement împotriva României, ceea ce înseamnă că țara noastră riscă sancțiuni însemnate, care pot ajunge și la 115.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

În acest context și pentru că puținele modificări legislative făcute de către autoritățile de la București în sensul transpunerii Directivei europene s-au concretizat, mai degrabă, în piedici în calea confiscării extinse, USR a depus propriul proiect de lege de modificare a Codurilor penale, în luna mai a acestui an: http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18644. Inițiativa USR a fost respinsă de Senat, dar măcar o parte dintre argumentele USR au fost acceptate în dezbaterea din comisii a proiectului adoptat astăzi.

Ani la rând, infractorii cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți. A venit vremea ca averile dobândite prin furt să fie confiscate, iar banii furați românilor să se întoarcă la buget!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.