Nu vom putea reveni la viaţa de dinainte de pandemie decât atunci când un vaccin anti-COVID va deveni disponibil pentru populaţie, astfel încât să obţinem ceea ce specialiştii numesc „imunitate colectivă”.Până atunci, viaţa noastră este dată peste cap, iar mobilitatea noastră va rămâne rămâne redusă în ciuda relaxărilor din ultima perioadă, chiar dacă autorităţile vor lua deciziile corecte. Pandemia de coronavirus nu ţine cont de legi, de ordonanţe sau de hotărâri de guvern.

Iar greşelile sunt inevitabile, oricât de multă bună credinţă există.O ţară care ţine la cetăţenii săi se va lupta ca vaccinul anti-COVID, care se va dovedi performant, să fie distribuit cât mai repede pentru a scăpa de această teroare individuală, familială, naţională.Cursa pentru obţinerea unui vaccin este în plină desfăşurare, peste 100 de variante fiind deja în lucru, dintre care peste 20 sunt în faze avansate.Când primul va fi gata, lupta pentru a-l avea va fi cruntă.

De aceea, pregătirile pentru obţinerea unui vaccin anti-COVID trebuie făcute din timp.Iată încă un motiv pentru care apartenenţa României la Uniunea Europeană este salvatoare şi de ce ţara noastră nu mai trebuie să funcţioneze vreodată în afara comunităţii europene. România, singură, nu ar fi putut negocia şi confrunta cu marile puteri ale lumii, care pot plăti sume importante pentru a obţine vaccinul înaintea altor state.

În schimb, România va primi 4% dintre vaccinurile anti-COVID pe care le va contracta Uniunea Europeană. UE a contractat deja, într-o primă tranşă, 30 de milioane de doze, iar ţării noastre îi va reveni 4%, raportat la numărul de locuitori, respectiv 1,3 miloane de doze. Urmează apoi o nouă tranşă, până la 300 de milioane de doze, şi până când vom atinge imunitatea colectivă, dorită atât de specialişti, cât şi de noi toţi.

Ministrul român al Sănătăţii a anunţat că într-o primă etapă vor fi vaccinate grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic.O decizie firească, pentru că mai întâi trebuie protejaţi cei mai vulnerabili dintre noi.În acest context, având în vedere evoluţia cercetărilor în domeniu, este posibil ca primele vaccinuri să ajungă în România în decembrie 2020-ianuarie 2021.

În total, ţara noastră ar urma să aibă acces la 10 milioane de doze.Iată că un moment istoric greu, o pandemie care ne-a dat viaţa peste cap, ne confirmă încă o dată importanţa istorică a apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. Una care ne-a salvat din punct de vedere economic, iar acum ne salvează chiar sănătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.