ANRE a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanții instituției.

Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.

Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

O factură la energie electrică în București, pentru 100 kWh ar putea crește cu 14 lei de la 1 ianurie, în lipsa unui nou contract. Acesta poate fi încheiat cu furnizorul la care cetățenii sunt deja abonați sau aceștia pot opta pentru un alt furnizor. În lipsa acestei opțiuni, nu vor rămâne fără energie electrică, însă ea va intra într-un regim de serviciu universal, fără a mai fi reglementat de stat.

În cazul unuia dintre principalii furnizori de pe piață, prețurile vor crește diferit în funcție de regiunea în care activează.

În Banat de exemplu majorarea costurilor în regim de serviciu universal va fi de 26%.

În zona Dobrogei tarifele ar putea crește chiar cu 28% – de la 45 de bani pe kWh, la 58 de bani pe kWh și asta fără a lua în calcul TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.

Cea mai mare creștere ar fi în zona Munteniei, unde este inclusă și Capitala. Aici curentul electric s-ar scumpi cu 29% în regim de serviciu universal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.