Acest mesaj îl trimit cu responsabilitate şi respect tuturor cadrelor didactice de vocaţie care mai ţin aprinsă încă lumina în sistemul educaţional românesc! E nevoie de o resetare reală, de implicare si nu de impostură!Azi, de Ziua mondială a Educaţiei am transmis reprezentanţilor Ministerului Educaţiei importanţa mesajului transmis de către decidenţiii societăţii, iar acesta nu trebuia sa fie în niciun caz un mesaj de non-acţiune, de pasivitate.

Azi trebuia să fie o zi a interacţiunilor pentru a găsi soluţii la problemele din Educaţie, o zi cu schimb de bune practici, dezbateri în prezenta reprezentanţilor administraţiei publice locale, chiar şi în online, pe teme legate de dotările din şcoli, resurse, perfecţionarea şi instruirea profesorilor pentru a-şi însuşi noi strategii didactice de predare, programe modernizate cu conţinuturi care să dezvolte competenţe nu doar acumulare de informaţii, legi puse în dezbatere pe site-ul MEC, propuneri de înaintat ISJ sau MEC etc.

Lista e lungă…Uităm repede că suntem ţara europeană cu cel mai mic procent alocat bugetului pentru Educaţie, ţara cu 40% analfabeţi funcţional, ţara cu 860 de şcoli care încă au toaleta în curte, 4000 de profesori necalificaţi care şi ei trebuie să ţină aprinsă lumina cunoaşterii.Încă mai avem probleme cu respectarea Ordinelor de ministru şi a legislaţiei, în general. Una transmite ministerul prin reprezentanţii săi: 

La art. 4 din OMEC 3121/2020 ,,Am prevăzut în ordinul de ministru cu structura anului şcolar (…)Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare marchează prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie 2020 – Ziua internaţională a educaţiei.”, alta se întâmplă în teritoriu. Cu titlu de exemplu, Inspectoratul Școlar Judeţean Bistriţa-Năsăud ne comunică faptul că ,,în conformitate cu art 28 alin (4) din Contractul colectiv de muncă ziua de 5 octombrie este considerată zi nelucrătoare”.Nu e nimic nou sub soare! Avem cu toţii nevoie de implicare, fapte, nu scuze şi zile nelucrătoare de Ziua Educaţiei.Pentru a avea progres e nevoie de 3 piloni sănătoşi în Educaţie, respectând fără rabat principiul depolitizării, al implicării părinţilor şi al comunităţii.1. Școli dotate si echipate, cu un minim standard european2. Profesori de calitate, instruiţi si motivaţi să se formeze pe tot parcursul vieţii3. Programă flexibilă, adaptată nevoilor şcolii, la decizia elevilor şi a comunităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.