„Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul UE şi OMS. Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE. Avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează”, a spus el.
Gheorghiță a precizat că vor exista trei etape ale campaniei de vaccinare. Prima va fi destinată personalului medical și al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, în a doua etapă vor fi vaccinați cei din categoriile de risc – persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cei cu boli cronice, plus angajații din activitățile esențiale. Cea de-a treia etapă va fi destinată populației generale.
Pentru personalul medical vor fi înființate centre de vaccinare în spitalele județene și municipale. Pentru populația generală, vor fi în toată țara circa 850-900 de centre de vaccinare. Gheorghiță a spus că scopul este ca în fiecare astfel de centru să poată fi vaccinați câte 5000 de oameni pe lună, astfel încât în 6 luni, numărul românilor vaccinați să ajungă la 13 milioane. Ar însemna astfel că 60-70% din populație ar fi vaccinată, ceea ce ar asigura imunitatea colectivă și, implicit, revenirea la normalitate.
„Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Vor fi și centre de tip drive-through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Vor fi identificate spații în ideea de a asigura un flux cât se poate de mare pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge astfel la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a spus Gheorghiţă.
sursa: Digi24.ro