România are „guvernul meu” şi „majoritatea mea parlamentară”, ţara este împinsă pe marginea prăpastiei.
Cabinetul care gestionează vistieria statului, adică banii rezultaţi din contribuţia fiecăruia dintre noi, nu are soluţii pentru niciuna dintre priorităţile stringente ale începutului noului an.Guvernul dreptei unite se dovedeşte incapabil să definitiveze Legea bugetului de stat pentru acest an, programul de vaccinare este un eşec, în ciuda lăudăroşeniilor deşănţate care apar în spaţiul public, iar programul de redresare economică este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire.Toate aceste realităţi anticipează un viitor sumbru al ţării în următoarea perioadă, mai ales că pericolul adâncirii crizei economice şi sociale generată de pandemie este uriaş. România a ajuns, de fapt şi de drept, o ţară neguvernată!Bugetul de stat pentru acest an nu este finalizat din cauza neînţelegerilor dintre partidele coaliţiei de guvernământ, care nu se pun de acord cu sumele distribuite ministerelor.
Mai mult, deficitul bugetar pentru anul trecut este de 101,92 miliarde lei, adică 9,79% din PIB, mult mai mare decât cel de 7% angajat de guvern în faţa Comisiei Europene. De asemenea, România riscă să piardă 30,4 miliarde de euro, bani europeni destinaţi Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), întocmit de fostul guvern Orban, cu actualul premier în acea vreme ministru al Finanţelor, care a fost respins de Comisia Europeană.Despre bugetul pe anul în curs nu ni se spune mare lucru, astfel încât s-ar putea să vină primăvara şi ţara să nu aibă buget, ceea ce ar fi incredibil.
Acest fapt are repercusiuni nefaste pentru toate comunităţile, mai ales pentru localităţile din zona rurală, care dispun în prezent doar de sumele necesare cheltuielilor curente, de avarie, în niciun caz de bani pentru dezvoltare şi investiţii, aşa cum promiteau guvernanţii că vor „dezvolta” România. În aceste condiţii, pericolul ca majoritatea unităţilor administrativ teritoriale să intre în incapacitate de plată este iminent.Dacă nu avem buget, avem în schimb ordonanţe de urgenţă care plafonează salarii, iar despre majorarea salariului minim nici nu se pune problema pentru reprezentanţii Guvernului, aspect ce încalcă flagrant legile în vigoare! Creşterea salariului minim, legiferată de PSD, ar fi în măsură să diminueze efectele dezastruoase ale pandemiei asupra populaţiei şi, totodată, ar încuraja puterea de cumpărare şi relansarea economiei.
Din păcate, din ceea ce se observă, executivul de dreapta nu are niciun gând de a ajuta oamenii să treacă cu bine peste actuala perioadă dificilă.În ceea ce priveşte pensia minimă, PSD solicită să fie majorată în acest an de la 800 la 1.000 de lei, deoarece este total anormal ca nici punctul de pensie să nu fie majorat, aşa cum scrie în lege, şi nici pensia minimă. PSD susţine că este posibil acest lucru prin creşterea încasărilor din contribuţiile sociale, din mărirea veniturilor PFA şi recuperarea arieratelor.În schimb, bugetul alternativă propus de PSD este mai puţin optimist decât cel al guvernării Cîţu, dar ancorat în realitate. Cu acest buget PSD ar reuşi să repornească economia, să facă investiţii, să crească numărul salariaţilor, să majoreze potrivit legii salariile şi pensiile şi, simultan, să reducă deficitul bugetar.
Toate acestea ar fi posibile deoarece, spre deosebire de PNL şi aliaţii săi de dreapta, PSD ţine cu oamenii, nu cu grupurile obscure de interese ale clientelei politiceGuvernul Cîţu intenţionează să proiecteze un buget bazat pe un PIB de 1117 miliarde de lei, o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar de 7-7,2% din PIB, arată puţinele informaţii publice în acest sens. În varianta PSD, bugetul este construit pe un PIB de 1118,5 lei, o creştere economică mai realistă, de 4%, şi un deficit de 7,26%.Diferenţa dintre simulacrul de buget propus de executiv şi cel al PSD este dată de evaluarea priorităţilor, deoarece noi dorim în mod evident susţinerea economiei şi a populaţiei, dezvoltare nu austeritate, creşterea salariului minim şi angajarea fondurilor europene de care dispune România.
Nu în ultimul rând, PSD susţine acordarea unor bugete mai mari sectoarelor esenţiale, cu 30% mai mult pentru sănătate şi cu 18% mai mult pentru educaţie şi investiţii, faţă de ceea ce propun guvernanţii.În consecinţă, situaţia în care se află România şi românii la începutul noului an este una mohorâtă, să nu spun tragică. Guvernul este total depăşit de evenimentele de organizarea căruia este direct răspunzător, iar perspectivele sunt dezastruoase pentru noi toţi.
Deputat Georgeta Carmen Holban (Grupul parlamentar al PSD)