Deputatul USR PLUS de Satu Mare Radu Panait a pledat, în plenul Parlamentului, pentru necesitatea modificării legislației în vigoare astfel încât copiii cu autism și familiile lor să beneficieze de un sprijin real din partea statului.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

„Săptămâna trecută, pe 2 aprilie a fost Ziua internațională a autismului.

Bucuria pe care o aduce un copil într-o familie este neprețuită. Ca părinte, îți imaginezi cum va fi viața copilului tău. Îți dorești sa aibă succes, o viață frumoasă și împlinită, îți faci planuri pentru viitorul lui. Însă, când apare prima suspiciune că cel mic are o problemă de sănătate mintală, toate visele pier, bucuria se transformă în tristețe și apare un stres continuu, iar pentru mulți părinți viața pare prea grea pentru a mai fi trăită.

Durerea pe care o simți când îți moare un membru al familiei se vindecă cu timpul, dar durerea din sufletul unui părinte cu un copil cu autism nu se vindecă niciodată, ci doar poate fi alinată prin micile sau marile progrese pe care le face copilul său, pentru că un părinte cu un copil cu autism nu își permite luxul de a visa că, într-o bună zi, copilul lui va avea o viață împlinită și frumoasă.

Prima lege a autismului a fost făcută în Parlamentul nostru abia în 2010, comparativ cu alte state care conduceau cercetări pe acest subiect încă din anii 60. În anii 70, puneau bazele primelor terapii. 30 de ani mai târziu, noi îi trimiteam în România pe acești copii în centre de irecuperabili, care erau la propriu niște lagăre.

Copiii cu autism se pot naște în orice fel de familii. Nu contează statutul părinților, educația, pilele și relațiile, banii sau influența.

Chiar dacă azi suntem norocoși că există diverse centre de recuperare pentru acești copii, costurile cu programul de terapie este unul mare, între 2.000 și 4.000 de lei pe lună. În cele mai multe cazuri, unul dintre părinți rămâne să îngrijească copilul și doar celălalt lucrează, iar accesul la o terapie corespunzătoare este un efort financiar imposibil!

Vă imaginați faptul că există familii care au doi copii cu autism, iar părinții se văd nevoiți să aleagă care dintre cei doi va beneficia de terapii? Este o alegere pe care niciun părinte nu ar trebui să fie nevoit să o facă!

Așa ajungem să avem adulți cu autism care chiar dacă ar fi putut fi recuperați până într-un punct, ajung să fie izolați de societate și rămân astfel dependenți în totalitate de familiile lor.

Este crucial ca noi, prin puterea pe care o avem de aici din Parlament să venim în sprijinul acestor familii și al copiiilor lor.

Ce câștigăm noi ca societate? Simplu:
Părinții se vor întoarce la muncă și își vor relua viața normală, iar acești copii cu autism vor ajunge să contribuie în măsura în care vor putea societății.

Haideți să dăm dovadă că suntem mai buni decât predecesorii noștri, că ne pasă de cei vulnerabili și că înțelegem că rezolvarea problemelor românilor depinde doar de noi. Nu de forțele oculte sau de statul paralel.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.