Primarul General, Nicuşor Dan, a participat astăzi, la sediul Guvernului, alături de Vicepremierul României, Raluca Turcan, şi de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la lansarea proiectului ce vizează implementarea unei scheme de ajutor de stat  pentru sectorul cultural-artistic, sub forma de granturi.

Fondurile, în valoare de 100 de milioane de euro, se adresează sectorului independent, organizatorilor de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, dar şi librăriilor şi editurilor. Granturile pot fi solicitate de organizaţiile non-guvernamentale şi societăţile comerciale din domeniul cultural.

Primarul General, Nicuşor Dan: „Cultura nu este doar o necesitate şi nu este doar un indicator al civilizaţiei unei naţiuni, cultura este un motor de dezvoltare. Bucureştiul are o mare oportunitate cu zona creativ-culturală pentru că s-a format în timp aici un ecosistem cultural creativ, cu foarte multe realizări, în special în zona independentă. Salut acest ajutor care vine din partea Guvernului pentru întregul sector cultural pentru că ajută ca o întreagă expertiză şi o întreagă profesionalizare care a avut loc în aceşti ani să nu se piardă. Mă bucur, vă felicit şi sper să avem în continuare un dialog la fel de bun între Primărie şi Guvernul României şi să avem un dialog foarte constructiv cu întregul sector cultural care, repet, este un motor de dezvoltare pentru Bucureşti şi pentru România”.

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat că vor exista „două tipuri de granturi: microgranturi, cu o valoare fixă de 4.000 de euro, şi granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar”.

De asemenea, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat că, în sedinţa de Guvern de astăzi, va supune dezbaterii publice memorandumul privind oportunitatea elaborarii schemei de ajutor de stat, iar pentru a beneficia de acest ajutor, toate entităţile se vor înscrie în Registrul sectorului cultural pentru a putea cunoaşte exact impactul financiar. Înscrierile se vor face până pe 25 noiembrie, inclusiv.

Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de două săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.