Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule președinte. Este adevărat, nu o să spun foarte multe, pentru că vreau să avem un dialog, e mai bine decât să vorbesc doar eu, dar trebuie să punctez câteva lucruri. Aveți dreptate, anul trecut a fost an dificil, în special pentru antreprenori, pentru IMM-uri, pentru sectorul privat. Am apreciat modul în care v-aţi comportat anul trecut, pentru că, deși au fost circa 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, nu am văzut nicio grevă, nu am văzut  pe nimeni stradă, nu a făcut nimeni scandal. Am acceptat situația cu toții și am găsit soluții și pentru asta apreciez modul în care ați înțeles situația prin care a trecut România anul trecut.

Au fost câteva măsuri bune, pe care le-am luat anul trecut și le-am îmbunătățit împreună cu dumneavoastră; IMM Invest este un program de succes și a fost soluția pe care am luat-o și văd că și alte țări din Uniunea Europeană merg acum de la ajutor de stat sau injecție directă, alte forme de ajutor de stat, la această formă de garanție, deci este testată. În acelaşi timp, vreau să vă spun că și până să ajung aici, dar şi de aici înainte, voi spune același lucru: adevărații eroi în economie sunt antrenorii. Ei sunt cei care își asumă riscuri, pe banii proprii, de multe ori câștigă, de foarte multe ori pierd și au curajul să o ia de la capăt.

Fără această efervescență în sectorul privat, fără dumneavoastră, care vă asumaţi riscuri, cu IMM-uri, care, după aceea, unele dintre ele ajung companii mari, pentru că de acolo apar companiile mari, fără dumneavoastră, nu am avea o economie dinamică. Și vreau să vă mulțumesc pentru că, anul trecut, e adevărat, a fost dificil pentru toată lumea, dar dinamica, transparența, relația pe care am avut-o împreună anul trecut s-au văzut la finalul anului, când România a avut cea mai mare creștere economică din Europa în trimestrul patru. Deci, cred că am lucrat bine și vom lucra bine și în continuare.

Am prelungit măsurile de succes, e adevărat, IMM Invest și apare un hibrid, un frate mai mic, Agro Invest pentru sectorul agricol, un fel de IMM Invest pentru agricultură și, bineînțeles, programul a fost îmbunătățit. Vom vedea anul acesta cât va putea merge, până când vom putea merge, dar vă spun că vor fi și alte programe care să susțină IMM-urile și aici este rolul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În PNRR trebuie să fie programe care să susțină acest sector și vor fi sume alocate în PNRR. IMM Invest, am spus deja, merge mai departe. Celelalte programe, cele trei, și în special Măsura 3, unde au fost câteva probleme – cred că aici a fost o interpretare mai largă a ceea ce noi am spus în acea măsură. Când am vorbit de spații de producție, nu se gândea nimeni la imobiliare – aceasta e interpretarea noastră.

Asta este. E adevărat că nu poţi să știi întotdeauna cum este folosit în partea cealaltă. E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt, acum, să eliminăm acele proiecte din Măsura 3, care sunt legate de imobiliar, şi să putem să mergem mai departe. Este o discuție pe care o să  o am cu ministrul Economiei. Ar fi păcat să nu mergem cu această măsură mai departe și, repet, toată problema a apărut la modul de interpretare, modul în care a fost interpretată Ordonanța de Urgență. Noi vorbeam de spații de producție, dar producţie, e adevărat, are un sens mai larg, depinde cine îl interpretează și cum îl interpretează. Încercăm să găsim o soluție cât mai rapid, astfel încât să meargă programul. Plățile pentru toate celelalte vor începe în momentul în care va fi aprobat bugetul. Sper ca săptămâna viitoare să fie aprobat bugetul și vom reveni la normal cu celelalte plăți.

Referitor la programul de export, am văzut discuţii în spaţiul public. Aici o să vorbesc cu ministrul Economiei să vedem cum găsim o soluţie. Este posibil să fie alocate credite de angajament în prima fază, până în vară. Dacă vor exista astfel de proiecte, ele vor putea fi contractate și apoi finanțate, dar vom umbla și la filtru;  poate că modul în care au fost făcute aceste târguri, expoziții, trebuie puțin modificat filtrul, să ne asigurăm că sunt target-ate și că banii nu sunt cheltuiţi degeaba. Vrem să susținem antreprenoriatul român să meargă să exporte, dar noi să ne asigurăm că pentru asta sunt folosiți banii şi atunci vom crea niște filtre, o sită a modului în care sunt achiziționate. Mă opresc aici ca să putem să avem un dialog. Mulţumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.