Preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi, atrage din nou atenţia asupra lipsei de reacţie a Ministerului Justiţiei şi a instituţiilor din subordine la adresa prădătorilor sexuali, mai ales în ceea ce priveşte cazurile de abuzuri şi trafic ce implică minori, fete şi băieţi.Cifrele sunt terifiante: în România una din cinci fete şi unul din nouă băieţi sunt abuzaţi sexual până la vârsta de 18 ani.

Atât ca preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, cât şi ca membră în Comisia specială de anchetă pentru copiii dispăruţi, abuzaţi şi traficaţi, am solicitat ministrului Justiţiei şi Procurorului General să aloce atenţie deosebită şi oameni corect pregătiţi în cazurile privind agresorii sexuali. Instruirea magistraţilor este esenţială – cadrul legislativ s-a îmbunătăţit, pedepsele pentru agresori s-au mărit, există un Registru oficial al agresorilor sexuali şi cu toate acestea traficanţii, pedofilii şi violatorii primesc condamnări cu suspendare sau, şi mai revoltător, în care trei sferturi dintre actele sexuale cu un minor sunt tratate de instanţă ca relaţii consimţite.

La peste un an de la tragedia de la Caracal, încă nu avem o schimbare radicală a sistemului, autorităţi eficiente şi puternice care să vină în sprijinul victimelor – copii, fete şi băieţi marcaţi pe viaţă de aceste abuzuri. Zeci de cazuri mediatizate şi sute de cazuri care nu sunt făcute publice sunt tratate cu incompetenţă şi indiferenţă atât de către poliţişti, cât mai ales de procurorii şi judecătorii de caz”, atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse. ”În iunie 2020 am trimis ministrului Justiţiei şi Procurorului General o interpelare parlamentară pe această temă, iar răspunsul a fost dezamăgitor. Sigur, potrivit Ordinului de ministru 294 din 5 dec.2018 s-a constituit o reţea naţională de procurori specializaţi în instrumentarea cauzelor cu minori – tragedia din Caracal a fost în iulie 2019. Și este doar unul dintre exemplele dureroase – este evident, deci, că această reţea nu a făcut NIMIC eficient pentru minorii victime ale violenţei sexuale şi traficului.

De aceea, miercuri, 7 octombrie, ministrul Justiţiei, Inspectoratul de Poliţie şi Parchetul vor veni să dea explicaţii în faţa Comisiei speciale de anchetă pentru copiii dispăruţi, abuzaţi şi traficaţi”, informează deputata Iurişniţi.Nu putem tolera ca, în 2020, într-o ţară democratică, agresorii care au comis infracţiuni sexuale inclusiv asupra minorilor să scape de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. Poliţiştii şi procurorii nu sunt pregătiţi corespunzător pentru anchetarea corectă a acestor agresiuni şi contribuie în mod nepermis la traumatizarea victimelor prin atitudinea lor în timpul investigaţiei şi întocmirii dosarelor pentru instanţă!Să nu uităm că un pas esenţial în pedepsirea agresorilor este ca minorii, fetele şi băieţii din România, să poată reclama un abuz sexual, să ştie ce atingeri sunt nepermise, cum arată o interacţiune sănătoasă cu un adult şi cum să recunoască un prădător etc.

De aceea, una dintre preocupările mele principale încă de la debutul mandatului parlamentar a fost introducerea obligatorie în toate şcolile din România a educaţiei pentru sănătate, cu componenta educaţiei sexuale adaptate vârstelor, care conţine inclusiv aceste informaţii la care acum copiii noştri nu au acces dintr-o sursă sigură, verificată, credibilă. Am reuşit să introduc în legislaţie această prevedere, dar din păcate, există parlamentari şi formaţiuni politice care nu înţeleg importanţa elementelor de egalitate de şanse şi educaţie sexuală în prevenirea abuzurilor şi a traficului cu minori modificând iresponsabil această lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.