Eu asemenea colecție de minciuni, de date falsificate, o asemenea moțiune manipulatorie nu am văzut niciodată în istoria moţiunilor de cenzură în 30 de ani. Aici sunt niște minciuni gogonate, care sunt contrazise de orice statistică oficială.
Vă dau un exemplu: PSD pretinde că există un milion de șomeri. La ora actuală, în România, la data de 10 august, numărul de angajați cu contract de muncă este de 5.589.435, față de numărul de angajați la 1 ianuarie 2020 de 5.582.009. Numărul de angajați a crescu cu 7.400 față de data 1 ianuarie, înainte de debutul crizei economice provocate de pandemie.
O altă minciună gogonată este aceea că ar fi scăzut salariul net. Niciodată nu se face comparație între o lună din an și decembrie. Întotdeauna, în toți anii, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu mediu net pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri și așa mai departe. Calculul se face lună la lună; luna iunie a anului 2020 raportat la luna iunie a anului 2019. Dacă facem această comparație, în România salariul mediu net în iunie 2020 este de 3.298 de lei, iar în iunie 2019, când era la putere PSD, în creștere economică, fără pandemie, fără criză economică, salariul mediu net în iunie 2019 era 3.142. Adică Guvernul Partidului Național Liberal a crescut cu 5%, cu 156 de lei, salariul mediu net și ei vorbesc de scăderea salariului mediu net?
Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea aceste moțiuni de cenzură. Este fără precedent, în 30 de ani! Până acum, toate moțiunile de cenzură care au fost depuse, au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară.
Mai mult decât atât, într-o sesiune au depus moțiunea, într-o sesiune voiau să citească moțiunea – sigur că s-au prins, pe ultima sută de metri, şi au prelungit sesiunea parlamentară. O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale, o asemenea tratare în bășcălie a unei instituții fundamentale eu nu am întâlnit la niciun fel de partid în ultimii 30 de ani! Ca atare, invocăm conflictul de natură constituțională. Din punctul nostru de vedere, acest lucru trebuie clarificat. Litera și spiritul Constituției duc la o concluzie foarte clară, și anume că moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară.
Le spun foarte clar celor de la PSD: nu vă jucați cu focul, nu forțați procedura privitoare la moțiunea de cenzură! Până nu se pronunță Curtea Constituțională, din punctul meu de vedere, este neconstituțional să se deruleze în continuare procedura.