BASF, SABIC și Linde au început construcția primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scară largă, încălzite electric. Prin utilizarea energiei electrice din surse regenerabile în locul gazelor naturale, noua tehnologie are potențialul de a reduce emisiile de CO2 ale unuia dintre cele mai consumatoare de energie procese de producție din industria chimică cu cel puțin 90%, în comparație cu tehnologiile utilizate în prezent.

Instalația demonstrativă va fi complet integrată într-una dintre instalațiile de cracare cu abur existente la platforma de producție chimică Verbund BASF din Ludwigshafen, Germania. Aceasta va testa două concepte diferite de încălzire, procesând aproximativ 4 tone de hidrocarburi pe oră și consumând 6 megawați de energie regenerabilă. Punerea în funcțiune a uzinei demonstrative este planificată pentru anul 2023.

BASF și SABIC investesc împreună în proiect, iar instalația demonstrativă va fi operată de BASF. Linde este partenerul de inginerie, achiziții și construcții pentru proiect, iar în viitor va comercializa tehnologiile dezvoltate.

Pentru a sprijini dezvoltarea noii tehnologii de cuptor, proiectul a primit suma de 14,8 milioane de euro din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, în cadrul programului de finanțare „Decarbonizarea în industrie”. Programul sprijină industriile consumatoare de energie din Germania în eforturile lor de

 

a atinge neutralitatea carbonului.

Misiunea BASF este de a atinge neutralitatea climatică, iar electrificarea instalației de cracare cu aburi, extrem de consumatoare energetic, este o piatră de hotar semnificativă în călătoria noastră de transformare către zero net”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului Director Executiv al BASF SE. „Suntem mândri că BASF a primit finanțare pentru proiect din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice, deoarece este o dovadă că și mediul politic sprijină abordarea noastră.”

Yousef Al-Benyan, vicepreședinte și CEO al SABIC a declarat: „Viziunea noastră este de a ne transforma afacerea și de a contribui la gestionarea provocărilor globale urgente printr-un management eficient al carbonului. Acest proiect are un potențial imens pentru toată industria petrochimică din întreaga lume, în eforturile noastre de a ajunge la procese cu emisii scăzute de carbon. Odată cu etapa importantă pe care o anunțăm astăzi, în parteneriat, cu privire la începerea construcției, sperăm că această colaborare va inspira multe altele, care, în cele din urmă, vor aduce lumea la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, printr-o economie circulară a carbonului.”

„Acest proiect demonstrează modul în care companiile globale pot colabora cu succes, combinând expertiza lor în dezvoltarea tehnologiei, inginerie, achiziții, execuția și operarea construcțiilor. Livrarea la timp a uzinei demonstrative va fi o etapă majoră în îndeplinirea obiectivului nostru de a pune la dispoziția industriei petrochimice soluții durabile. Suntem mândri să facem parte din acest proiect inovator”, a declarat Jürgen Nowicki, Vicepreședinte Executiv Linde plc și CEO al Linde Engineering.

Instalația demonstrativă își propune să arate că producția continuă de olefine este posibilă folosind electricitatea ca sursă de căldură. Instalația este proiectată astfel încât să poată fi testate două concepte de încălzire în paralel: încălzirea directă aplică un curent electric direct tuburilor de proces din interiorul reactorului; încălzirea indirectă folosește căldura radiativă a elementelor de încălzire plasate în jurul tuburilor. Testarea ambelor concepte va face posibilă o reacție flexibilă la cerințele diferite ale clienților și ale fabricilor.

Instalațiile de cracare cu abur joacă un rol central în producția de substanțe chimice de bază și necesită o cantitate semnificativă de energie pentru a descompune hidrocarburile în olefine și aromatice. De obicei, reacția este condusă în cuptoare la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. În prezent, aceste temperaturi sunt atinse prin arderea combustibililor fosili. Proiectul își propune să reducă emisiile de CO2

 

prin alimentarea procesului cu energie electrică.

 

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 78,6 miliarde de euro în 2021. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

 

 

Despre SABIC

SABIC este o companie globală de produse chimice diversificate, cu sediul în Riad, Arabia Saudită. Produce la scară globală în America, Europa, Orientul Mijlociu și Asia Pacific tipuri distincte de produse: produse chimice, mărfuri și materiale plastice de înaltă performanță, agronutrienți și metale. SABIC își sprijină clienții prin identificarea și dezvoltarea oportunităților în aplicații cheie destinate piețelor finale, precum construcții, dispozitive medicale, ambalaje, agronutrienți, produse electrice și electronice, transport și energie curată. SABIC a înregistrat un profit net de 23 miliarde SR (6,15 miliarde USD) în 2021. Veniturile din vânzări pentru 2021 au totalizat 174 miliarde SR (46,6 miliarde USD). Activele totale erau de 318 miliarde SR (84,9 miliarde USD) la sfârșitul anului 2021. Producția în 2021 a fost de 58 milioane tone metrice. Compania are peste 31.000 de angajați în întreaga lume și operează în aproximativ 50 de țări. Promovând inovația și spiritul de ingeniozitate, SABIC are 10.090 de brevete și cereri în curs și are resurse semnificative de cercetare cu centre de inovare în cinci zone geografice cheie – SUA, Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Asia de Nord. Vizitați www.sabic.com pentru mai multe informații.

 

 

Despre Linde

Linde este o companie de top la nivel mondial în domeniul gazelor industriale și al ingineriei, cu vânzări în 2021 de 31 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro). Ne îndeplinim misiunea de a ne face lumea mai productivă în fiecare zi, oferind soluții, tehnologii și servicii de înaltă calitate care să ne ajute clienții să aibă succes și să contribuie la susținerea și protejarea planetei noastre. Compania deservește o varietate de piețe finale, inclusiv produse chimice și energie, alimente și băuturi, electronice, asistență medicală, producție, metale și minerit. Gazele industriale Linde sunt folosite în nenumărate aplicații, de la oxigen care salvează vieți în spitale, la gaze de înaltă puritate și de specialitate pentru fabricarea de electronice, hidrogen pentru combustibili curați și multe altele. Linde oferă, de asemenea, soluții de ultimă generație de procesare a gazelor pentru a sprijini extinderea clienților, îmbunătățirea eficienței și reducerea emisiilor. Pentru mai multe informații despre companie și despre produsele și serviciile sale, vă rugăm să vizitați www.linde.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.