Certurile şi orgoliile din coaliţia de guvernare compromit redeschiderea şcolilor. Deciziile luate în pripă sunt atât de haotice încât există riscul ca unităţile şcolare să fie închise la scurt timp după redeschiderea lor.Nimic nu l-a împiedicat pe ministrul Sănătăţii să pregătească testarea pe scară largă a profesorilor şi elevilor, din timp, aşa cum cerea PSD încă de anul trecut, arată deputatul PSD de Maramureş, Gabriel Zetea, preşedinte al PSD Maramureş şi vicepreşedinte PSD naţional pe domeniul infrastructură.”Cei din Guvern ştiau că trebuie să redeschidă şcolile.

Li s-a transmis de către UNICEF, de OMS, de Comisia Europeană şi de mulţi experţi din domeniu. Guvernul strâmb al Dreptei Unite a recunoscut că învăţământul online a afectat dramatic educaţia elevilor şi a fost necesar să fie redus nivelul de dificultate al examenelor naţionale pentru a evita explozie a numărului de elevi respinşi. De anul trecut, PSD spune că şcolile trebuie redeschise şi că soluţia este testarea în masă.

Însă noi spunem, noi auzim, cei care ne guvernează dorm sub privile îngăduitoare ale lui Iohannis. Sunt trei probleme mari cu care sistemul de învăţământ se confruntă şi azi şi sunt trei paşi esenţiali care nu au fost făcuţi de PNL şi USR. În primul rând, nu a fost acordat buget administraţiilor locale pentru a pregăti redeschiderea şcolilor. Nu avem bugetul aprobat nici la nivel naţional, fapt pentru care autorităţile locale nu au primit sume care să le permită să investească în achiziţionarea de materiale sanitare şi în soluţii dezinfectante. Și de această dată greul rămâne pe umerii administraţiilor publice.

Nu s-a realizat testarea în masă a elevilor şi a profesorilor, pentru că acest guvern haotic refuză să crească numărul de teste, pentru a prezenta o situaţia în scădere a numărului de infectări. Și mai grav este că doar 15% dintre profesorii care au dorit să se vaccineze în etapa a II-a au reuşit să facă vaccinul, pentru că modul în care a fost gândită înscrierea a blocat accesul dascălilor la vaccin. Profesorii nu au loc de pilele PNL şi USR care trebuie să aibă prioritate, iar până vom reuşi să vaccinăm cel puţin 60% din populaţie vom ajunge în toamnă, când cel mai probabil va trebui să începem tot procesul de la zero”, a declarat deputatul PSD de Maramureş, Gabriel Zetea.

Guvernul USR-PLUS ştia ce are de făcut, însă în luna ianuarie ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a aflat în concediu şi a revenit doar pentru a se contrazice cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, cu privire la redeschiderea şcolilor. În tot acest timp, alte state europene derulau deja ample acţiuni de testare pentru pregătirea redeschiderii lor în noul semestru. În Spania a fost asigurată testarea gratuită a profesorilor şi elevilor înainte de începerea anului şcolar. În Anglia, s-au luat măsuri pentru testarea gratuită, săptămânală, pentru toţi profesorii sau elevii care intră în contact cu o persoană infectată. În Austria, s-au pregătit deja 5 milioane de teste pentru elevi şi profesori, în timp ce în Franţa şi-au propus să realizeze un milion de teste în învăţământ, în fiecare lună. În Germania s-a pregătit testarea de două ori pe săptămână, iar în Ungaria, la începutul anului a avut loc o amplă acţiune de testare în masă a tuturor angajaţilor din şcoli şi grădiniţe. În tot acest timp, în România s-au irosit zile şi săptămâni esenţiale.”Singura acţiune notabilă făcută de ministrul Voiculescu în acest răstimp a fost să-şi schimbe poza de profil de la contul de pe Facebook şi ne întrebăm ce nu merge bine în România? Cu astfel de oameni aflaţi la conducere, nimic nu poate să meargă bine. Motto-ul lor este: TOTUL pentru noi, NIMIC pentru români”, a precizat parlamentarul de Maramureş, Gabriel Zetea.

Deputat Gabriel Zetea (Grupul parlamentar al PSD)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.