Reporter: /…/ Până la urmă, nu au fost adoptate acele amendamente propuse de social-democrați; nici cel referitor la creșterea alocațiilor, de exemplu.

Florin Cîţu: Am spus, din primul moment, că îmi doresc ca acest buget să iasă din Parlamentul României, așa cum a fost votat în guvern. Este un buget care are în centru investițiile și un buget care forțează reforma în administrația publică, centrală și locală. De aceea, prefer să iasă din Parlament așa cum a fost aprobat în Guvern.

 

Reporter: Pe de altă parte, în comisiile de specialitate am văzut că au fost şefi ai unor instituții care au criticat dur acest buget mic; de multe ori vorbim despre un buget cu 20% mai mic decât anul trecut, de exemplu – vă dau, spre exemplu, Înalta Curte de Casație și Justiție – și am văzut că nu au fost adoptate amendamente pentru a fi majorat bugetul, chiar dacă cei din coaliție au fost de acord cu ideea că bugetul este subdimensionat și au fost date certitudini că la rectificarea bugetară veți da un buget mai mare. Se va întâmpla acest lucru?

Florin Cîţu: Eu nu știu cine poate să dea certitudini referitoare la ce se întâmplă la rectificarea bugetară aici, în parlament.

Reporter: Dl Stelian Ion, d-na Iuliana Scânteie…

Florin Cîţu: În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut; nu avem cum să spunem că este un buget mic.

Reporter: Dar nu peste tot.

Florin Cîţu: Nu, dvs vorbiţi de distribuție. Trebuie să ne uităm la tot bugetul României, cum au fost împărțiți banii. Şi au fost împărțiți banii pe care îi avem din veniturile cetățenilor – 32,76% din PIB – au fost împărțiți în toate ministerele pe priorități, pe proiecte de priorități. Bugetele, bineînțeles dacă ne uităm la  2019, sunt mai mari; 2020 a fost un an special cu priorități pentru toată lumea, fiecare minister a avut cheltuieli suplimentare cu pandemia anul trecut, unele dintre ele nu se mai regăsesc anul acesta. Este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere, dar totuși sunt 80 de miliarde de lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Deci cheltuieli sunt mai mari și injectăm și 80 de miliarde de lei. Această noțiune că este un buget mic este falsă și nu este susținută de date. Sunt cheltuieli mai mari decât anul trecut.

Reporter: Referitor la acel pașaport de vaccinare. Am văzut deja că se discută intens la nivelul Uniunii Europene. Dacă ați avut vreo discuție cu președintele Klaus Iohannis și care este opinia guvernului?

Florin Cîţu: Eu am spus opinia guvernului de câteva ori. Nu avem această discuție în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare, nu poţi să vorbeşti despre un pașaport pentru vaccinare. Dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci da, bineînțeles, poți să vorbești.

Reporter: Dl. Năsui spunea că există discuţii bilaterale cu Grecia și Israel, spre exemplu.

Florin Cîţu: Nu există un astfel de mandat la nivel de guvern. Nu există niciun mandat, să discutăm bilateral cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru. Eu v-am spus: opinia în acest moment, este că nu puteam să discutăm despre așa ceva, când avem doar o mică parte din populație, chiar dacă noi suntem printre țările avansate din UE care au o campanie vaccinare de succes.

Reporter: De la ce nivel putem să discutăm despre un astfel de pașaport de vaccinare? Cât la sută din populație ar trebui să fie vaccinată ca să putem să începem să discutăm despre așa ceva?

Florin Cîțu: Haideți să avansăm cu campania de vaccinare și vom discuta după aceea.

Reporter: Voiam să vă întreb dacă luați în calcul să impuneți și alte restricții, în perioada următoare? Au tot crescut cazurile, inclusiv în comisii am văzut parlamentari care nu poartă mască.

Florin Cîțu: Este adevărat. Am văzut şi eu, și am văzut şi pe stradă oameni care au început să se relaxeze, să nu mai poarte mască, ceea ce nu ne putem permite. Am avut până acum rezultate bune, nu ne putem permite acum să nu respectăm regulile și restricțiile și trebuie să purtăm mască în continuare în spațiul public, peste tot, distanțare socială, să ne dezinfectăm – toate regulile care au fost până acum, dacă nu vrem să pierdem ceea ce am câștigat. Pentru că, până la urmă, dacă va crește numărul de infectări, va trebui să luăm înapoi unele dintre relaxările pe care le-am dat în această perioadă.

Reporter: Când va crește numărul de cazuri, la 4 sau 5.000, e posibil să avem alte restricții care se impun?

Florin Cîțu: Deja avem; în acest moment, se ştie foarte clar când vom lua din aceste restricții. Avem trei la mie, este un prag; în școli, știm foarte bine că sunt acele praguri, pe culori, verde și așa departe, galben. Deja lucrurile astea se știu și atunci noi vedem care este evoluția şi, în funcţie de cum evoluează, lucrurile, vom lua și măsurile, dar repet, depinde de noi să nu ajungem acolo. Am muncit foarte mult să ajungem aici, să avem totuși o situație economică bună și să avem şi restaurante deschise, să avem și oameni care să meargă la munte etc, dar dacă nu purtăm mască în spațiul public, dacă nu avem distanțare socială, unele din aceste lucruri vor merge înapoi.

Reporter: Se schimbă formula de calcul a incidenței, domnule premier…

Florin Cîțu: S-a schimbat de azi. /…/

Reporter: Bun, referitor la incidenţă, să revenim. Ne așteptăm astăzi să fie mai mare incidenţa în anumite județe, după schimbarea formulei de calcul?

Florin Cîțu: Nu, pentru că o mare parte din aceste focare erau în centrele de bătrâni sau în spitale și deja ştiţi foarte bine că am avut o campanie pentru a vaccina medicii și aceste centre de bătrâni, deci nu mă aștept să avem o creștere datorită schimbării formulei. Dacă s-ar fi întâmplat acum câteva luni de zile, da, ar fi însemnat ceva. Astăzi nu mă aștept să se întâmple. Nu mă aștept să fie un boom din cauza formulei.

Reporter: Celelalte state, ca Marea Britanie, Franța, Germania și-au făcut deja planuri concrete de deschidere, în timpul verii – din 15 iunie se deschide tot, inclusiv concerte, stadioane tot. România are vreun astfel de plan?

Florin Cîțu: Ştiu, au fost mai multe planuri în aceste țări și pe care le-au luat schimbat. Noi vrem să ne asigurăm că întâi avem campanie de vaccinare de succes și apoi venim și cu planurile. Știţi foarte bine că în majoritatea ţărilor din UE au fost perioadele de lockdown. România nu a avut perioade de lockdown. Eu cred că strategia pe care noi am adoptat-o a fost…

Reporter: Dar avem o strategie? Că nu spune nimeni nimic…

Florin Cîţu: Avem o strategie…

Reporter: Care e?

Florin Cîţu: Haideţi să ne uităm la unde este România astăzi și unde sunt alte ţări. Eu zic că strategia pe care noi o avem astăzi și care funcționează este una foarte bună. Ne uităm la numărul de persoane infectate, ne uităm la ce se întâmplă cu persoanele de la ATI, ne uităm la numărul decese, deci mergem în direcția corectă.

Reporter: La ATI se menține un număr mare de pacienți, având în vedere numărul de cazuri…

Florin Cîţu: Sunt sub 1.000 de persoane de câteva săptămâni. Eu știu că încercăm să găsim lucruri negative de fiecare dată, dar în România avem două lucruri care merg bine. Campania de vaccinare – nu poate nimeni să o nege, suntem în primele trei în Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte pandemia, din noiembrie am început să ținem lucrurile sub control. Cum vor evolua lucrurile, vom vedea și după aceea vom deschide…

Reporter: /…/

Florin Cîţu: Haideţi să ajungem acolo, pentru că dacă le redeschidem prea devreme şi uitaţi-vă ce se întâmplă acum/…/

Reporter: /…/ ci un plan…

Florin Cîţu: Planul este următorul: cum va avea sub control pandemia, vom redeschide economia. România nu are o economie închisă. Ştiţi foarte bine că singura dată a fost închisă anul trecut, două luni de zile. Am rămas deschiși de atunci cu toată economia și vom continua în aceeași direcție.

Reporter:  Domnule prim-ministru, ce se mai întâmplă cu acele rapoarte privind incendiile? Ştim că se fac două rapoarte, unul de la Piatra Neamț, refăcut, și unul de la Balș. Domnul ministru al sănătății spunea că vor fi prezentate săptămâna trecută.

Florin Cîţu: O să vină să le prezinte domnul ministru al sănătății când le are.

Reporter: Nu vi le-au prezentat până acum, totuşi?

Florin Cîţu: Eu am rapoartele făcute de Corpul de Control al Guvernului, aceste rapoarte le am, dar ministrul sănătății va prezenta rapoartele respective.

Reporter: A dat de mai multe ori nişte limite şi nu au fost respectate. A spus în repetate rânduri că o să le prezinte mâine, poimâine și nu s-a întâmplat.

Florin Cîţu: Asăzi o să am o discuţie cu domnul ministru. Vom avea o şedinţă de guvern la ora 13:45. Vom adopta online hotărârea de guvern pentru a ne asigura că ajung în Republica Moldova astăzi, sper, cele 21.600 de doze de vaccin şi atunci vom discuta să vedem când apar…

Reporter: Ce tip de vaccin?

Florin Cîţu: Cred că sunt AstraZeneca.

Reporter: Domnule prim-ministru, a fost o propunere făcută ieri în cadrul Comisiilor de buget, anume că banii care rămân pe pensiile speciale ale parlamentarilor să fie direcționați către alocațiile copiilor, să fie o nouă majorare. Această propunere a fost respinsă. Luați în calcul, totuși, în plen, poate, să schimbați acest lucru?

Florin Cîţu: Ne uităm la… Eu am spus, de la început ,că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României așa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecționate aceste economii.

Reporter: E clar că vor fi aceste economii având în vedere că au fost eliminate pensiile speciale, deci bani în plus vor fi. Vor fi majorate și alocațiile în aceste condiții?

Florin Cîţu: Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern.

Reporter: Dacă ne raportăm la forma proiectului care a plecat de la Senat pentru majorarea alocațiilor, următoarea majorare se va face în 2022, deci putem să fim foarte siguri că anul acesta nu vom mai avea parte de o majorare a alocațiilor? Ca să înțeleagă și părinții și copiii.

Florin Cîţu: Anul acesta, alocațiile au fost mărite cu 20%.

Reporter: Vorbim de o majorare de la jumătatea anului.

Florin Cîţu: Nu, deci anul acesta alocațiile au fost mărite cu 20%. În Uniunea Europeană, salariile au crescut, anul trecut, în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat, am văzut estimări pentru 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creștere de 20% este una semnificativă şi pentru alocații în aceste condiții de criză.

Reporter: Nici măcar la o rectificare bugetară nu se pot majora, având în vedere că vor fi făcute economii la buget?

Florin Cîţu: Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică, avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ținem de această strategie fiscal-bugetară.

Reporter: Referitor la buget, vă mai păstrați opinia potrivit căreia, dacă la jumătatea anului, execuţia pe ministere la bugete, dacă nu va fi perfectă, discutați cu miniștrii cu mandatele pe masă?

Florin Cîţu: Da, dar nu este doar o opinie, este un articol în Legea bugetului deja.

Reporter: Dacă execuția nu va fi perfectă, miniștrii pleacă?

Florin Cîţu: Nu. Este un articol care spune foarte clar că bugetele vor fi ajustate în funcţie de execuție şi vom avea atunci, bineînţeles, discuţii de ce nu au fost executate bugetele.

Reporter: Referitor la acest lucru, ne reamintim că Dan Barna spunea că premierul nu poate lua singur o decizie în privința miniștrilor din USR PLUS, dacă vine vorba despre o evaluare şi o eventuală remaniere. Până la urmă, va fi decizia dumneavoastră sau va fi o decizie politică în privința anumitor miniștri?

Florin Cîţu: Să le luăm pe rând. Nu se discută de remanieri în acest moment în Guvernul României – trebuie să începem execuţia bugetară – dar ipotetic, dacă va fi nevoie la un moment dat, Constituția este foarte clară: cine face propunerea, cine face demiterea şi aşa mai departe – astea sunt lucrurile despre care vorbim. În rest, discuţii politice şi în spațiul public se pot face tot timpul, dar în acest moment nu există acest subiect pe agenda Guvernului.

Reporter: Dar aţi avut o discuţie cu domnul Dan Barna pe acest subiect? Pentru că public v-aţi tot contrat pe această temă.

Florin Cîţu: Discuțiile pe care le avem noi rămân între noi.

Reporter: /…/ Aveţi o relație bună cu domnul Barna?

Florin Cîţu: Am o relație bună cu toată lumea din coaliție, se vede foarte bine.

Reporter: Le-aţi prezentat colegilor…

Reporter: /…/ protestează în stradă, inclusiv polițiștii. Ce mesaj le transmiteți polițiștilor care au ajuns până la Palatul Cotroceni să se contreze cu jandarmii?

Florin Cîţu: Deci anul trecut… nu, în 2017 au fost foarte mulți oameni în stradă, pentru că Guvernul PSD a dat Ordonanța 13. Atunci au fost foarte mulți oameni în stradă. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creșterea din Uniunea Europeană de 3%. În sectorul privat am avut 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reușit, prin măsurile pe care le-am luat, să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni care au reușit să se întoarcă şi să împreună am reușit cea mai mare creștere economică în trimestrul IV din Uniunea Europeană. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, adică cu acea creștere din 2020, cu o inflație în scădere. Nu înțeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020 – asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Sectorul privat spune foarte clar, în 2021 nu vor exista nici acolo creșteri salariale, pentru că în continuare suntem într-o criză economică. Deci mi se pare „unfair”, necinstit, faţă de ceea ce se întâmplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe.

Reporter: Domnule premier, o declaraţie…

Florin Cîţu: Şi aş vrea să revin asupra acestor proteste, pentru că avem… Şi aici cred că trebuie să avem o discuţie onestă noi, în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este ok? În timp ce în restul societății se mai fac schimbări. Chiar aşa?

Reporter: Este lege /…/

Florin Cîţu: Ei, haideți să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizații, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este ok să se ia automat din contul oamenilor…

Reporter: Şi aveţi de gând să modificați legea /…/

Florin Cîţu: Eu zic că trebuie să discutăm în societate, aşa cum vom discuta în societate şi vom modifica numărul membrilor din consiliile de administrație ale companiilor de stat. V-am spus că vom face acest lucru şi cred că săptămâna viitoare venim cu o ordonanţă. În câte consilii de administrații pot acești oameni să facă parte?

Reporter: Care va fi limita?

Florin Cîţu: Cinci este ceea ce propun eu.

Reporter: Dar aveţi acordul coaliției pentru aceste modificări?

Reporter: Şi cu sindicatele, cum modificați legea, să poată fi concediați liderii de sindicate?

Florin Cîţu: Vedem, vedem… Eu zic că trebuie să avem o discuţie în societate pe acest lucru. Repet, companiile de stat au 63 de miliarde de lei pierderi. Pierderile în 2014  – n-aveau nici o treabă pentru acest lucru – erau de 53 de miliarde. Atunci au fost băgate aceste companii în insolvență. De atunci s-au acumulat dobânzi, penalități, am ajuns la 63 de miliarde. Bugetul investițiilor, ca să vedeţi, relativ ce se întâmplă, bugetul investițiilor este de 62 de miliarde de lei. Nu putem să facem investiţii pentru că avem pierderi la aceste companii, trebuie să facem restructurare şi această restructurare începe cu conducerea acestor companii.

Reporter: Revenind la consiliile de administrație, domnule premier, înţelegem că există persoane care se află în mai mult de cinci consilii de administrație?

Florin Cîţu: Da, şi va fi un maxim de două consilii de administrație.

Reporter: Deci maxim două consilii de administrație?

Florin Cîţu: Da, da, veţi vedea. Am spus de la început, vom face reforme. Este anul reformelor şi anul investițiilor şi veţi vedea cum se va întâmpla. Vă mulţumesc!

Reporter: Şi indemnizația pentru consiliul de administrație?

Reporter: Aveţi acordul coaliției /…/?

Florin Cîţu: Sunt propuneri pe care le voi face eu şi vom vedea coaliția. Vă spun public ce vreau eu să fac, coaliția va veni şi va discuta. Repet, vor şi modificări în ceea ce priveşte mandatele funcționarilor directori generali, secretari generali /…/

Reporter: Aceeași ordonanţă?

Florin Cîţu: S-ar putea să fie mai multe ordonanţe. Începem cu 109, pentru că trebuie să mergem pe 109. În acest moment, ca să înțelegeți, membrii consiliilor de administrație sunt numiți pe două luni, pe patru luni. Aşa ceva nu se poate întâmpla, nu poți să ai performanță când numești oameni pe două luni, pe patru luni şi apoi îi renumeşti sau poți să pui pe altcineva.

Reporter: Deci va fi un mandat minim de șase luni, un an?

Florin Cîţu: Va fi un mandat poate mai mare. Ca să poți să faci performanță, trebuie /…/. Dar în acelaşi timp, repet, maxim cinci membri.

Reporter: Mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.