Deputatul PNL George Tuţă a participat joi, 4 februarie, la conferinţa organizată în sistem videoconferinţă de Grupul PPE, iar principalul subiect de discuţie a fost Strategia Europeană de Vaccinare.Evenimentul a beneficiat de prezenţa comisarului pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides, precum şi a altor membri din familia europeană a Partidului Popular European, din Parlamentele naţionale şi europarlamentari.
”Am considerat oportun să aduc în atenţie două probleme. Prima este legată de nevoia de a dezvolta, la nivel european, instrumente de comunicare inovative, adecvate în funcţie de categoria căreia ne adresăm pentru a asigura un proces credibil. Comunicarea online este un instrument foarte puternic pentru atragerea adeziunii publice, dar există o vastă categorie care rămâne în afara acestui mediu informaţional. Este important de ştiut dacă şi în ce condiţii Comisia Europeană va finanţa iniţiative inovative de comunicare pentru susţinerea campaniilor de vaccinare şi combaterea dezinformării la nivelul comunităţilor. A doua problemă este legată de faptul că, deşi succesul campaniei de vaccinare reprezintă garanţia unei noi normalităţi, este important ca Europa să-şi păstreze vigilenţa pentru a opri răspândirea virusului. În acest context, cetăţenii europeni au dreptul să fie informaţi privind acţiunile avute în vedere de Comisia Europeană în cazul în care calendarul de distribuţie a vaccinurilor suferă amânări”, a declarat deputatul liberal.Parlamentarul român a subliniat, în cadrul discuţiilor, că ar fi utiă o informare a Comisiei Europene privind concluziile studiilor clinice referitoare la opţiuni de tratament anti Covid-19 sau rezultatele iniţiativelor din zona de cercetare privind măsuri inovative de protecţie sau de limitare a răspândirii.
”România este unul din statele care au pus bazele unei campanii de vaccinare de succes şi este important să menţinem această performanţă în perioada următoare pentru a ne îndeplini obiectivul imunizării în masă. Dar dincolo de eforturile remarcabile naţionale, există aspecte care ţin de coordonarea europeană, de transparentizarea proceselor şi a mecanismelor, de capacitatea de adaptare şi de stimulare a dezvoltării de soluţii inovative care să ajute la limitarea răspândirii virusului.
La fel de importantă în depăşirea aceastei crize este sprijinirea statelor din afara graniţelor UE în a asigura protecţia categoriilor critice, acţiune care oferă nu doar o reprezentare în practică a principiului solidarităţii pe care se fundamentează însăşi construcţia europeană, dar poate oferi, şi dau exemplul Balcanilor de Vest sau cel al Parteneriatul estic, un avantaj strategic în plan internaţional. Cred cu tărie că dialogul pragmatic constructiv între diferite structuri instituţionale şi paliere decizionale, pe care evenimente precum cel de ieri îl promovează, susţin construcţia unor sisteme viitoare reziliente, iar implicarea activă a reprezentanţilor Parlamentelor naţionale reprezintă un pas esenţial în acest proces”, a mai declarat deputatul liberal.