sâmbătă, 20 aprilie 2024
Acasă NATIONAL Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia participării...

Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia participării la campania „Let’s Do It, Romania!”

17
0

 

Președintele României, Klaus Iohannis: Știți că s-a lucrat la Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, și acolo este prevăzută o sumă foarte mare pentru astfel de măsuri – de managementul deșeurilor se numește în ziua de astăzi – deci pentru centre de colectare, pentru organizarea acestor centre, pentru centre de reciclare. Și invit autoritățile locale să se pregătească și să aplice pentru acești bani. Sunt bani mulți, pot fi folosiți pentru colectare, pentru separare, pentru reciclare. Sunt bani foarte, foarte bine veniți pentru comunitate. Vom avea un mediu mai curat, oamenii vor sta liniștiți că vor avea unde să arunce gunoaiele, nu trebuie să își facă probleme. Vor putea selecta gunoaiele, vor putea primi bani pentru aceste gunoaie, pentru reciclare. Deci, e o invitație chiar, cred, foarte interesantă pentru autorități să se pregătească. În câteva luni de zile, acțiunile pe PNRR vor porni și atunci vreau să fie pregătiți ca să facem un pas hotărât în direcția bună.

Jurnalist: Și în educație pentru mediu, bani? Pentru că degeaba sunt locuri unde pot…

Președintele României: Și-n educație pentru mediu. Aceste lucruri vor fi temeinic prevăzute în programele școlare.

Jurnalist: (…) sticle de plastic…

Președintele României: Doze, de la băuturi… acestea pot fi reciclate și cred că este foarte important să înțelegem, pe lângă faptul că nu aruncăm gunoaie în natură, importanța deșeurilor pentru economie. Foarte multe materiale pot fi recuperate în ziua de astăzi, materiale parțial foarte valoroase. Plasticul știm, aluminiumul știm, sunt foarte multe materii prime care pot fi scoase din aceste deșeuri și, până la urmă, trebuie să ajungem să avem un circuit întreg, ca deșeurile să fie colectate, separate și refolosite. Și, în acest fel, foarte multe materii prime valoroase se recuperează și nu mai este nevoie să fie exploatate din natură.

Jurnalist: La Cotroceni se reciclează?

Președintele României: La Cotroceni? Evident. Totul se colectează și se trimite gata selectat. Noi contribuim practic la acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.