Valeriu Gherorghiţă: Bună ziua. Vă mulţumim că aţi dat curs invitaţiei noastre la o nouă conferinţă de presă organizată de Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Ca de obicei, o să trec în revistă datele până la acest moment şi aş începe cu numărul de doze de vaccin recepţionate de România până la acest moment. Până pe data de 2 februarie au fost recepționate un total de 948.149 de doze de la compania BioNTech Pfizer şi au fost distribuite 784.109 doze, așa încât stocul existent la data de 2 februarie este de 164.040 de doze la nivelul centrelor regionale de stocare. Următoarea tranșă de vaccinuri de la compania BioNTech Pfizer este estimată pentru săptămâna 8-15 februarie, de circa 163.800, pentru data de 8 februarie.
În ceea ce privește numărul de doze recepţionate de la compania Moderna, până la data de 2 februarie au fost recepționate 36.000 de doze, după cum știm, doze care au ajuns în două tranșe diferite. Stocul la acest moment este de 36.000, iar, începând cu data de 3 februarie, adică de mâine, se va face distribuția primelor 26.210 la nivelul centrelor regionale de stocare și, de la acel nivel, către centrele de vaccinare, având în vedere că, din data de 4 februarie, în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul de la Moderna până pe data de 16 februarie.
În ceea ce privește dozele pierdute, până la 31 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1826 de doze pierdute din totalul de 784.109 doze distribuite, ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din numărul total al dozelor distribuite, motivele fiind cele pe care le știm, şi anume deteriorare flacoanelor prin spargere, reconstituire greșită, devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului.
Statistica privind programările în platforma informatică: începând cu data de 3 februarie și până pe data de 14 aprilie, sunt programate 574.544 de persoane pentru doza 1 și 931.331 de persoane pentru doza de rapel. Dintre aceste programări, prin call-center au fost efectuate 104.832 de programări. Prin intermediul medicilor de familie și al medicilor curanţi, 170.129 de programări. Individual, direct în platforma – 378. 642 de programări și prin intermediul angajatorilor, deci practic prin cont de persoană juridică, circa 278.637 de programări. După cum știm, în săptămâna precedentă a trebuit să facem un anumit număr de reprogramări, pentru persoanele care deservesc activități esențiale, respectiv persoanele cu vârsta cuprinsă până la 65 de ani. Din datele puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, toate persoanele au fost reprogramate, comunicarea datelor noi de programare fiind realizată prin SMS, prin email și prin robot telefonic.
În ceea ce privește bilanțul persoanelor vaccinate, la data de 1 februarie 2021, numărul total de doze administrate începând cu data de 27 decembrie 2020, a fost de 721.184 de doze, la un număr de 598.135 de persoane, dintre care 475.086 de persoane au fost vaccinate cu prima doză și 123.049 de persoane vaccinate cu două doze. Numărul de doze administrate în ultimele 24 de ore a fost de aproape 30.000, 29.769 de persoane, dintre care 12.917 persoane au primit doza unu și 16.852 de persoane au primit doza de rapel.
În total, de la începutul campaniei de vaccinare au fost raportate 1.880 de reacții comune și minore, din care reacții de tip local, cu durere la locul de administrare, circa 461 și reacții generale, circa 1.419 cazuri, constând în febră, cefalee, mialgii, artralgii, stare de oboseală și reacții alergice minore de tip uticarian.
Vaccinarea persoanelor din etapa a doua, care, după cum știm, a început în data de 15 ianuarie – până la data de 1 februarie, au fost vaccinate 350.371 de persoane cu prima doză. Dintre acestea, pentru persoanele vulnerabile, însemnând persoane cu boli cronice, persoane peste 65 de ani, persoanele din cele 1.884 de centre medico-sociale și rezidențiale și persoanele cu diverse grade de handicap, reprezintă aproape 79%. Vă pot spune defalcat, pe categorii de risc: persoane cu boli cronice – 79.274, persoane cu vârsta peste 65 de ani – 172.327, persoanele din centrele medico-sociale – 24.234 şi persoanele cu diverse grade de handicap, care sunt vaccinate la domiciliu, până la acest moment – 382 de persoane.
Persoanele care deservesc activităţi esenţiale au fost vaccinate într-un număr de 74.154, ceea ce reprezintă aproximativ 21% din numărul total al persoanelor vaccinate începând cu data de 15 ianuarie. Pentru că au fost o serie de discuții legate de vaccinarea în centrele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, pot să vă spun, personalul din Ministerul Apărării Naționale vaccinat este în număr de 18.876, ceea ce reprezintă 3,15 % din numărul total al persoanelor vaccinate începând din data de 27 decembrie. Pot să vă spun că din aceste persoane, 5.080 de persoane sunt din categoria personalului medical, ceea ce reprezintă un grad de acoperire vaccinală de 97,1%. Restul sunt 2.476 de persoane care reprezintă veterani de război, pensionari peste 65 de ani, 2.149 de persoane cu boli cronice, iar restul, 5.667 de persoane reprezintă personal militar care este detașat în misiuni permanente, în misiuni din teatrele de operații, personal aeronautic și navigant și din serviciul de luptă. În centrele din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne, în aceeași perioadă au fost vaccinate 12.885 de persoane, ceea ce reprezintă 2,1% din numărul total al persoanelor vaccinate la nivel național începând cu data de 27 decembrie.
În ceea ce privește personalul din învățământ, pot să vă spun că au fost vaccinate, până la acest moment, peste 27.000 de persoane, ceea ce reprezintă circa 14% din numărul de persoane care şi-au exprimat dorința de a se vaccina și mai sunt programate, la acest moment, circa 110.000 de persoane din sistemul de învățământ.
Numărul de centre de vaccinare active, la acest moment, la nivel național, sunt 578 de centre din care pentru etapa unu, care continuă efectuarea rapelului, 269 de centre. Aceste centre urmează să fie închise, în perioada următoare, după ce se definitivează etapa de vaccinare cu doza de rapel. Am și cerut ca până vineri, de la Direcțiile de Sănătate Publică, să ni se comunice centralizat momentul în care se va termina rapelul pentru fiecare centru și data la care se preconizează închiderea acestor centre.
Pentru etapa a doua sunt prevăzute 212 centre de vaccinare, cu 337 de fluxuri, asigurând o capacitate de vaccinare de circa 20.220 de persoane, la acestea se adaugă 97 de centre din rețeaua MAI și MApN, reprezentând de fapt 37 de centre din rețeaua MAI și 60 de centre în rețeaua Ministerului Apărării Naționale, dintre care 14 sunt cele din prima etapă, spitalele militare și institutele medico-militare.
După cum știm, pe data de 29 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea, pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum știm, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze, la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm, în cursul acestei săptămâni, o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și, de asemenea, de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca, în România, ținând cont de datele care se regăsesc în momentul de față în rezumatul caracteristicilor produsului. După cum știm, celelalte țări europene, din ce am regăsit în spațiul public, sunt țări precum Italia, care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani, și alte țări, precum Germania, Austria, până la 65 de ani. Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la compania AstraZeneca. Chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european, în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice, așa încât, în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României. Pot să vă spun că, pentru data de 15 februarie, sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem în ideea de a utiliza și a distribui vaccinul de la AstraZeneca în aceste centre de vaccinare, așa încât, în funcție de decizia pe care o vom lua vizavi de persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin, se vor deschide sloturi de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel național.
Din punct de vedere al datelor statistice la nivelul Uniunii Europene, pot să vă spun că, în ceea ce privește situația României, suntem în prima jumătate a țărilor europene, peste media europeană în ceea ce privește numărul de doze administrate, raportat la suta de locuitori, aș putea spune că suntem chiar pe locul 4, cu un nivel de acoperire vaccinală de 3,75% față de o medie a Uniunii Europene de circa 2,95%. Cam acestea au fost datele pe care eu mi-am dorit să vi le prezint, la acest moment, vizavi de stadiul campaniei de vaccinare în România. Îi dau cuvântul domnului secretar de stat și vicepreședinte în cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, pentru a vă prezenta datele legate de livrările de vaccinuri de la companiile cu care comisia a încheiat contracte.
Andrei Baciu: Mulțumesc mult. Bună ziua tuturor. Cu privire la calendarul de livrări, nu sunt update-uri semnificative față de săptămâna trecută. Cu privire la dozele de vaccin produse de către Pfizer-BioNTech, până la sfârșitul lunii martie, rămân în jurul a 2,5 milioane de doze; cu privire la dozele produse de către compania Moderna, așa cum știm, săptămâna trecută am fost anunțați de către compania Moderna că va exista o reducere de 20% în dozele livrate pe parcursul lunii februarie, doze care, însă, vor fi recuperate până la sfârșitul lunii martie – și vorbim aici de un total de 430.000 de doze – și, la fel cum știm, săptămâna trecută, începând cu ziua de vineri, mai avem un nou vaccin produs de către AstraZeneca care, din estimările pe care le avem până la acest moment, pentru februarie și martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze; pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranșe. Referitor la sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, așa cum știți, săptămâna trecută a avut loc o vizită, o delegaţie a României pe care am condus-o împreună cu ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță. Am avut întâlniri cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la două chestiuni importante: pe de o parte, experiența României în pregătirea și implementarea campaniei de vaccinare și, pe de altă parte, sprijinul pe care România îl poate acorda, atât prin donația celor 200.000 de doze, care va fi făcută cândva, în viitorul apropiat, însă această vizită de lucru a fost cu privire la sprijinul tehnic, juridic pe care putem să îl acordăm în o mai bună pregătire pentru desfășurarea și implementarea campaniei de vaccinare în Republica Moldova. Eu cam atât am să vă spun.
Valeriu Gheorghiţă: Mulțumesc frumos! Eu aş propune să începem cu sesiunea de întrebări şi, ca de obicei, începem din partea dreaptă. Vă rog.
Reporter: Spuneți-ne ce s-ar putea schimba în strategia de vaccinare din momentul în care vom primi vaccinul de la AstraZeneca și când s-ar întâmpla asta?
Valeriu Gheorghiţă: La acest moment, după cum știm, strategia de vaccinare a fost adoptată prin hotărâre de guvern, a fost adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În strategie este prevăzut cât se poate de clar că, în interiorul fiecărei etape, pot să fie efectuate subprioritizări în funcție de caracteristicile epidemiologice, în funcție de tipul vaccinurilor autorizate. Din acest punct de vedere, ne vom adapta noilor date științifice legate de vaccinul AstraZeneca. Din acest punct de vedere, noi am pregătit cele 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, au fost trimise în teritoriu, sunt pregătite, avem coordonatorii acestor cabinete de vaccinare. În momentul în care vom recepționa vaccinurile de la AstraZeneca se începe distribuirea și alocarea către aceste cabinete de vaccinare. Rămâne să stabilim, în cursul acestei săptămâni, categoria de persoane eligibile pentru a primi vaccinul de la AstraZeneca, încât să menținem un echilibru cât se poate de bun în ceea ce priveşte beneficiile și riscurile acestui vaccin.
Reporter: În ce măsură au rămas locuri disponibile după reprogramarea celor peste 100.000 de persoane, pentru că e foarte posibil să fi rămas locuri disponibile și de ce au fost reprogramate și persoane care suferă de cancer?
Valeriu Gheorghiţă: Locurile care, evident, au rămas disponibile, nu pot să fie ocupate la acest moment, având în vedere că acesta a fost motivul reprogramărilor și anume asigurarea dozei de rapel la care putem să adăugăm un număr de circa 8.000 – 9.000 de persoane noi pe zi pentru doza 1. În ceea ce priveşte persoanele cu boli cronice care s-au încadrat la grupa de vârstă de sub 65 de ani, vorbim de circa 66.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care au fost reprogramate, alături de cele circa 35.000 de persoane care deservesc activități esențiale. A fost decizia pe care am luat-o alături de colegii noștri din Comitetul Național, tocmai pentru a nu pune în pericol doza de rapel, pentru a avea o continuitate zilnică a campaniei de vaccinare, în care să asigurăm, pe lângă rapel, și vaccinarea celor mai vulnerabile categorii de persoane. Sigur că există și situații individuale în care, din punct de vedere medical, este vorba de o situație particulară, însă aceste cazuri pot să fie punctual rezolvate.
Reporter: Ce trebuie să facă cei care sunt în această situație, pentru că sunt convinsă că sunt, cui să se adreseze?
Valeriu Gheorghiţă: Pot să ia legătura cu medicul de familie, însă, din acest punct de vedere, cred că deschidem un subiect de discuție mult prea extins; nu putem să prioritizăm boli între alte boli. Toată lumea care are o boală cronică este prioritară, așa cum prevede strategia.
Călin Alexandru: Dacă îmi permiteţi să completez, discutăm despre o amânare cu 10 zile, respectiv cu două săptămâni a vaccinării. Deci nu au fost anulate programările, ci doar amânate cu un anumit număr de zile.
Reporter: Una dintre variantele pe care o au la dispoziție cei din etapa 2 pentru a se înscrie este, așa cum știm, prin intermediul medicului de familie, însă mulți medici de familie refuză să facă acest lucru, spun că nu știu, că nu vor sau că nu au fost instruiți în acest sens. Ați avut discuții cu reprezentanții lor, s-au trimis instrucțiuni cum să acceseze platforma și ce să facă, adică știu că nu-i putem obliga, dar totuși ar fi de mare ajutor; și spun că nu au timp, efectiv, mulți dintre ei?
Valeriu Gheorghiţă: Despre faptul că nu au timp sunt convins că aceasta este realitatea. În ceea ce privește modalitatea de programare, reamintesc că, la acest moment, sunt peste 900.000 de persoane deja programate, dintre care peste 130.000, chiar 170.000 persoane sunt programate prin intermediul medicilor, atât medici de familie, cât și medici curanți. În ceea ce privește nivelul de instruire sau modalitatea de instruire, vizavi de programarea în platforma informatică, au fost două sesiuni organizate de către colegii de la STS, împreună cu reprezentanții Asociațiilor Medicilor de Familie. De asemenea, există un manual de utilizare a platformei informatice, disponibil pe platformă. Există filmulețe tutoriale prin care se explică cât se poate de bine modalitatea de programare și, mai mult decât atât, colegii din rețeaua primară de medicină de familie au trecut de Etapa 1, în care și-au creat acel cont de programare în platforma. Deci cred că există și alte alternative de programare, în afara situației în care trebuie să apelăm la medicul de familie sau la medicul curant. A fost actualizată și baza de date de boli cronice de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, așa încât probabil că majoritatea persoanelor, care sunt în evidență cu boli cronice la acest moment, pot să se înscrie individual, având în vedere că, sper, la acest moment baza de date să fie completă și să nu mai fie persoane care nu sunt regăsite în baza de date de la CNAS.
Reporter: Ce se va întâmpla cu angajații din învățământ care nu s-au vaccinat și nu au reușit încă să se programeze, în condițiile în care domnul ministru al sănătății spunea că toate locurile noi, care vor fi scoase în luna februarie, vor fi doar pentru bătrâni, bolnavii cu afecțiuni cronice, pentru persoanele cu handicap și familiile lor?
Valeriu Gheorghiţă: În ceea ce privește programarea noilor persoane, pentru luna februarie, pot să vă spun că dozele disponibile de la Pfizer și Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului și pentru asigurarea persoanelor deja programate pentru doza 1. În ceea ce privește numărul de cabinete care vor fi deschise după data de 15 februarie, sunt disponibile pentru vaccinări cu doze de la AstraZeneca și tocmai ce am menționat faptul că datele de eficacitate sunt în RCP până la vârsta de 55 de ani. Sigur că, din acest punct de vedere, vom lua o decizie în această săptămână, vizavi de, repet, persoanele eligibile pentru vaccinare, în perioada imediat următoare. În această categorie de grupă de vârstă pot să fie programate evident persoane cu boli cronice și persoane care se cunosc cu diverse grade de handicap, dar, pe lângă aceste persoane, evident că se pot programa și celelalte care deservesc activități esențiale, inclusiv personalul din învățământ. Ceea ce ne interesează, în final, este să maximizăm nivelul de utilizare și gradul de utilizare al acestor vaccinuri, încât să menținem un raport cât se poate de bun în favoarea beneficiilor vaccinului de la AstraZeneca. Tocmai din acest punct de vedere am avut aceste discuții și așteptăm un punct de vedere oficial de la comisiile științifice de la nivelul Ministerului și de la Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, am făcut solicitări, prin intermediul acestor instituții și către celelalte țări europene, pentru a ști care este modelul agreat la nivel european și a ne menține cu recomandările într-un cadru european, așa cum am dorit încă de la începutul campaniei de vaccinare.
Reporter: Asta înseamnă că ce a spus ministrul sănătății nu rămâne valabil?
Valeriu Gheorghiţă: Rămâne valabil pentru categoria de persoane cunoscute cu boli cronice, cu o limită de vârstă pe care noi o putem stabili în funcție de datele științifice relevante și de deciziile care vor fi luate la nivel național.
Reporter: Voiam să vă întreb despre reprogramarea celor din domenii esențiale și nu numai. Aceste reprogramări s-a spus inițial că se vor face în 10 zile, sunt persoane care au fost reprogramate chiar și după 17 zile. Voiam să vă întreb de ce s-a întâmplat acest lucru și dacă cumva aceste vaccinuri au fost livrate, poate, în cantitate mai mare către alte țări și din cauza asta s-a întâmplat să vină o cantitate mai mică spre România sau ce este de vină, dacă este de vină compania producătoare.
Valeriu Gheorghiţă: La prima întrebare pot să vă răspund. După cum știți, decizia de amânare a fost luată în doi timpi. În prima etapă, am dorit să amânăm doar persoanele care deservesc activități esențiale, la momentul în care am revenit, în urma noilor date și am decis amânarea programărilor, de fapt, reprogramarea și pentru persoanele celelalte, cu vârste sub 65 de ani, deja era în curs de efectuare a reprogramărilor, pentru prima etapă, pentru persoanele care deservesc activități esențiale și, practic, din punct de vedere tehnic, informatic, lucrurile se dădeau cu totul… Practic, apărea o dezorganizare a reprogramărilor și atunci am decis să se finalizeze reprogramarea pentru prima etapă și să înceapă reprogramarea pentru a doua etapă, așa cum am stabilit. În ceea ce privește numărul de doze, el a fost redus către toate țările membre ale Uniunii Europene. Motivul a fost strict din punct de vedere tehnic, al creșterii capacității de producție la nivelul fabricii. S-au trecut în stand by anumite linii de producție pentru a le putea dezvolta, în ideea de a crește capacitatea de producție pentru următoarea perioadă.
Reporter: Ca o completare, persoanele pe care le cunosc, care au fost reprogramate după 17 zile sau poate chiar mai mult, sunt din domenii esențiale, nu sunt din etapa persoanelor sub 65 de ani.
Valeriu Gheorghiţă: Sunt din domenii esențiale, dar care aveau în evidență și boli cronice, pentru că, dacă va aduceți aminte, cele 35.000 de persoane din primul timp, care au fost anunțate, erau persoane care deservesc activități esențiale, cu vârsta sub 65 de ani și care nu erau în evidență cu boli cronice. E posibil să aveți dreptate, punctual să mai fie scăpate de sub modalitatea de reprogramare și aceste persoane, însă regula aceasta a fost stabilită și transmisă către colegii de la STS.
Reporter: Primele mari probleme cu stocurile de vaccina au apărut nu doar din cauza livrărilor întârziate, ci și pentru că nu a existat o corelare clară între platformă și stocuri, adică locurile libere din platforma STS nu erau neapărat aceleași cu numărul de doze disponibile într-o anumită perioadă. Ce veți face pentru a rezolva această situație, astfel încât să nu mai existe atâția oameni reprogramați pe o perioadă de timp și dacă ne puteţi explica, vă rog, cum se face aprovizionarea în țară, mai exact cât de mult poate să ceară un DSP, în plus, de la Centrul Regional de vaccinare față de numărul de programări din platformă? Procentual. există o anumită limită?
Valeriu Gheorghiţă: Da, există. Referitor la prima întrebare, aș vrea să menționez, de fapt, că toate țările care au accelerat campania de vaccinare şi, dacă ne uităm la țările care sunt pe primele locuri în Uniunea Europeană, au probleme cu numărul de doze disponibile. Deci, țările care au avut o eficiență în ceea ce privește utilizarea dozelor recepționate au ajuns în această situație. Doi: este dificil, din punct de vedere tehnic, de corelat numărul de locuri la programare cu numărul de doze disponibile, având în vedere că oricând se pot întâmpla situații în care sunt pierderi de doze, sunt depășiri ale condițiilor de stabilitate, sunt persoane după cum știm care nu se regăsesc în platforma informatică, pentru că sunt exceptate de la programare și nu mai le menționez, așa încât, din acest punct de vedere, diferența, dacă vreți, între numărul de locuri disponibile și numărul de doze era de câteva, 20-30.000, deci nu era o diferență foarte mare.
Legat de cea de-a doua întrebare, bineînțeles, că un management bun al numărului de doze care vor fi cerute de la fiecare Direcție de Sănătate Publică presupune, pe lângă dozele raportate la numărul de programări, încă 5%, 3%-5% doze care pot să fie cerute suplimentar încât să se acopere eventualele pierderi. Însă, chiar și în acest caz, necesarul poate să fie refăcut în zilele următoare și, de asemenea, aceste doze sunt necesare pentru a acoperi persoanele care sunt vaccinate în centrele medico-sociale, în centrele rezidențiale, în centrele de dializă și persoanele nedeplasabile de la domiciliu. În anumite județe deja a început vaccinarea persoanelor nedeplasabile de la domiciliu. Chiar ieri am avut ședință cu Direcțiile de Sănătate Publică și au catagrafiat toate persoanele care se află în această situație și începe, evident, alocarea echipelor mobile pentru asigurarea vaccinării, însă pot să vă spun că, din punct de vedere logistic, provocarea este foarte mare pentru a se asigura vaccinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile, este mult mai mare decât pentru centrele medico-sociale, unde vorbeam de circa 1884 de centre la nivel național. Aici, doar la nivelul județului Brașov, aș putea să vă dau un exemplu, erau 500 de locații diferite în care aceste echipe mobile urmau să meargă.
Reporter: Scuze ca o completare, aţi spus că au fost vaccinaţi 24.234 de oameni din centrele medico-sociale. Procentual cât înseamnă asta din numărul total de beneficiari care urmau să fie vaccinaţi?
Valeriu Gheorghiţă: Ne apropiem de 60%.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Dacă îmi permiteţi, am mai multe întrebări …
Valeriu Gheorghiţă: Una.
Reporter: Doar o întrebare. Da. Aș vrea să vă întreb atunci pe dumneavoastră – și am și pentru ceilalți reprezentanți câte o întrebare – dacă luați în calcul sau dacă a început deja să se lucreze la transformarea acelor dovezi de vaccinare, care se dau acum pe hârtie, într-un format digital, dat fiind că la nivelul Uniunii Europene sunt țări care solicită sau pun în calcul, iau în discuție, existența unei dovezi de vaccinare online.
Valeriu Gheorghiţă: Din punct de vedere tehnic pot să vă spun că acest lucru nu este complicat. În momentul în care se va decide acest lucru și se va agrea un model unic la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, cu siguranță și România se va alinia acestor recomandări. Colegii care se ocupă de partea de IT vor fi în măsură să actualizeze acest tip de certificat digital, repet, în situația în care se va decide acest lucru și se va cere la nivel european.
Reporter: Şi vor putea persoanele să le descarce? Cei care s-au vaccinat sau …
Valeriu Gheorghiţă: Vor fi transmise atât pe suport de hârtie cât și pe suport electronic persoanelor respective în momentul în care vor fi vaccinate.
Reporter: O întrebare vă rog pentru doamna doctor de la Institutul …
Valeriu Gheorghiţă: Aș avea o rugăminte, să terminăm cu toți colegii dumneavoastră și, în funcție de timpul care ne rămâne disponibil, putem să continuăm și celelalte întrebări.
Reporter: Vă rog. Am întrebări și pentru dumnealor.
Reporter: V-aş întreba aşa, de ce a fost nevoie de o reprogramare în două etape? Numărul de doze redus era anunțat deja. Nu putea fi calculată lipsa dozelor din start și să se facă o singură amânare?
Valeriu Gheorghiţă: Vă mulțumesc pentru această întrebare. Pot să vă spun așa, ne-am dorit să reprogramăm un număr cât mai mic de persoane și ne-am dorit să reprogramăm persoanele care sunt la cel mai mic risc, din punct de vedere medical, de infecție severă cu SARS-CoV-2. Având în vedere că între 27 și 29 ianuarie au survenit câteva modificări, și anume o precizare cât se poate de clară a Agenției Europene a Medicamentului, de asigurare a rapelului la trei săptămâni și nu se recomandă decalări.
De asemenea, informația conform căreia dozele de la Moderna vor fi reduse în luna februarie cu 20%. Or, pentru noi dozele de la Moderna erau importante pentru a înlocui, dacă vreţi, doza unu pentru dozele lipsă de la Pfizer. Am decis, pentru a nu intra în impas în timpul campaniei de vaccinare şi pentru a nu ajunge în situaţia nefericită în care să amânăm dozele de rapel, pentru a avea siguranţa respectării rapelului pentru toate persoanele şi pentru a avea zilnic persoane nou vaccinate, că este mai prudent să luăm din timp această decizie şi să nu ne trezim că nu mai avem suficiente doze de rapel, dar, repet, premisa noastră a fost să amânăm un număr cât mai mic de persoane. Suntem cu toții conștienți de neplăcerea reprogramărilor, însă așa cum spunea și colegul meu, domnul doctor Călin Alexandru, nu am făcut decât, practic, să temporizăm, să amânăm cu zece zile sau două săptămâni, de la caz la caz, programările pentru vaccinare. Fiecare persoană și-a păstrat locul în respectivul centru de vaccinare pentru care a optat. De asemenea, punctual, au fost situații în care persoanele nu au putut să se prezinte sau nu puteau să se prezinte la data la care erau reprogramate și s-a făcut, împreună cu colegii din STS, o adaptare a acestor programări încât să fie disponibil intervalul orar pentru persoanele care au fost reprogramate.
Călin Alexandru: Dacă îmi permiteţi, aş vrea să mai subliniez un lucru, toţi producătorii care sunt în momentul de faţă autorizaţi, au redus dozele inițial programate și nu a fost o informație care să vină într-o singură zi. Deci, aceste veşti mai puţin bune le-am primit treptat. Atât Pfizerul, cât şi Moderna, cât şi Astra Zeneca au redus dozele pe care le aveau inițial programate. Nu a fost o chestiune pe care să o aflăm dintr-odată, ci pe parcurs și a trebuit să ne adaptăm.
Reporter: A existat un fenomen și sigur va exista și pe viitor, unde anumite centre din țară au dispus de mai multe doze decât erau cerute, decât erau cei care doreau se vaccineze. Astfel, vă întreb, pe viitor veți redistribui, veţi face în așa fel încât să redistribuiți acele doze pentru anumite centre din țară care și-au atins deja limita?
Valeriu Gheorghiţă: Am și efectuat deja această modificare inclusiv în registrul elecronic național al vaccinărilor, în care avem posibilitatea de relocare a dozelor chiar dintr-un centru de vaccinare într-un alt centru, cu menținerea trasabilității lotului și a tipului de vaccin. Deci deja s-a făcut această cerință operațională, s-a modificat încât fiecare centru, dacă va avea doze suplimentare, poate să le reloce într-un alt centru care are nevoie de acele doze, cu respectarea, bineînțeles, a tuturor condițiilor de lanț de frig. Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua. Avem o problemă semnalată de personalul de la Centrul de Vaccinare și anume că ajung foarte mulți oameni care nu au programare și doresc să se vaccineze și spun ei că au fost trimişi de medicii de familie, pentru că erau programaţi, dar, de fapt, medicii nu i-au programat. Pe de altă parte, au sunat la call-center, li s-a dat un număr – am vorbit chiar astăzi cu un domn – ni s-a spus că a ajuns prin call center la un medic di- Brașov care l-a programat în București. Ce veţi face în această situație, pentru că cei de la centrele de vaccinare se plâng foarte mult de această problemă pentru că nu știu ce să le spună oamenilor în momentul în care ajung la vaccinare, vor să se vaccineze și ei nu sunt programați, nu sunt pe nicio listă.
Valeriu Gheorghiţă: În această situație total neplăcută pentru persoanele care ajung la centrul de vaccinare fără programare, cred că, printr-o comunicare mai bună, atât cu rețeaua primară de medicină de familie, cât și cu coordonatorii centrelor de vaccinare, aceste situații vor putea fi măcar evitate pe viitor. Evident că prioritatea, așa cum am mai spus, o au persoanele deja programate şi, dacă rămân doze suplimentare la sfârșitul programului, atunci pot să fie vaccinate și persoanele din etapa a doua a strategiei de vaccinare, așa cum ne aflăm în momentul de față, tocmai pentru a nu irosi dozele. Dar de aici și până la a face un obicei în a ne prezenta la centre de vaccinare, fără programare, nu cred că trebuie să încurajăm acest fenomen și repet, cred că printr-o comunicare și o informare mai bună, putem să evităm aceste situații neplăcute pentru persoanele care fac un efort să se deplaseze la centrul de vaccinare.
Reporter: Aș vrea să vă întreb ce se întâmplă cu persoanele care se infectează între cele două doze de vaccin, mai exact când pot efectua rapelul, pentru că este clar că nu îl mai pot efectua la data programată și când se pot reprograma pentru efectuarea acestui rapel, în condițiile în care înțelegem că platforma, cel puțin momentan, nu permite o astfel de reprogramare?
Valeriu Gheorghiță: Noi am emis o instrucțiune vizavi de modalitatea de continuare a schemei de vaccinare la persoanele care sunt diagnosticate cu COVID, între cele două doze. După cum știm, decizia a fost de a se administra doar doza de rapel, după declararea stării de vindecare de după COVID. Nu este precizat un interval clar la cât timp de la momentul vindecării se recomandă administrarea dozei de rapel. Medical, nu avem o precizare legată de acest interval de timp. Putem să ne administrăm doza de rapel, după declararea vindecării, fără să așteptăm un anumit interval de timp. Sigur că recomandabil ar fi să așteptăm circa două, patru săptămâni de la momentul vindecării, tocmai pentru a se remite și perioada de convalescență. Dar acest lucru depinde foarte mult de severitatea bolii pe care a avut-o pacientul între cele două doze. Cam acestea ar fi….
Reporter: O completare? Și atunci când se poate reprograma pentru efectuarea rapelului, în condițiile în care să zicem că așteaptă patru săptămâni? Platforma momentan nu permite programarea pentru peste patru săptămâni și atunci cum să procedeze?
Valeriu Gheorghiţă: Așa este! Pentru aceste situații punctuale care deja se întâmplă, eu am recomandat persoanelor să se prezinte la centrul de vaccinare unde au efectuat doza 1, cu anunțarea centrului, cu cel puțin 48 de ore anterior, tocmai pentru a se putea face corect necesarul de doze. Deci practic se anunță centrul de vaccinare, unde s-a efectuat prima doză, că urmează să ne prezentăm pentru… după 48 de ore, pentru efectuarea dozei de rapel.
Reporter: -Bună ziua! La Palatul Cotroceni se decide chiar în aceste momente dacă și cum va fi redeschisă școala începând din 8 februarie. Ministrul Sorin Cîmpeanu anunța că a discutat cu dumneavoastră pentru deschiderea unei linii dedicate personalului din educație, doar că această linie, înființarea ei a fost amânată. În ce stadiu se află acum această linie, când va fi deschisă, cum va funcționa?
Valeriu Gheorghiță: Am avut, într-adevăr, mai mult discuții cu un ministrul educației, cu domnul Sorin Cîmpeanu, legat de vaccinarea prioritară a personalului din învățământ. Vă reamintesc că peste 110.000 de persoane deja au fost programate și circa 27.000 au fost vaccinate. Din numărul de persoane eligibile, numărul celor care urmează se programeze este de câteva zeci de mii, nu mai este un număr foarte mare și din 15 februarie, pe măsură ce vom deschide aceste noi centre de vaccinare, se pot vaccina cu prioritate, însă numărul de doze este suficient de mare, de la AstraZeneca, încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din învățământ.
Reporter: Așadar, veți folosi vaccinul AstraZeneca strict în cele 180 de centre care vor fi deschise din 15 februarie…
Valeriu Gheorghiță: Da.
Reporter:…. și strict pentru vaccinarea profesorilor.
Valeriu Gheorghiță: Nu. Pot să fie programate și alte categorii de persoane eligibile, conform recomandărilor din rezumatul caracteristicilor produsului pentru AstraZeneca.
Reporter: Vă mulțumesc!
Valeriu Gheorghiță: Cu plăcere!
Reporter: Mai am o completare la întrebarea mea. Câte persoane s-au infectat până acum, după efectuarea primei doze? Aveți o statistică în acest sens?
Valeriu Gheorghiță: Nu am o statistică referitor la numărul de cazuri de COVID după prima doză, între prima și a doua doză, însă o să cerem. Avem și noi în atenție aceste date, urmează să le centralizăm și vi le comunicăm în măsura în care le avem.
Reporter: Voiam să mai întreb și eu. Având în vedere că sunt mai puține doze și având în vedere și reprogramarea, cât de mult s-a încetinit această campanie de vaccinare?
Valeriu Gheorghiță: Nu s-a încetinit, pentru că vom avea zile în care vaccinăm cele 37.000, de pildă, de doze de rapel. Deci, practic, numărul total al vaccinărilor în fiecare zi va fi cvasi-constant, însă domină persoanele care își fac rapelul, în detrimentul celor care fac prima doză.
Reporter: În legătură cu vaccinul de la AstraZeneca, cine va stabili și când anume la ce interval se va face acest rapel? La 4 – 12 săptămâni? E mare distanța între cele două termene.
Valeriu Gheorghiță: Da. Este un interval destul de larg de timp. Decizia, repet, va fi luată în baza consultărilor cu comisiile științifice de la nivelul Ministerului Sănătății, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și recomandările din RCP, respectiv discuțiile și întâlnirile pe care urmează să le avem și deja le-am avut cu AstraZeneca.
Reporter: Şi dacă sunt persoane care nu doresc poate vaccinul AstraZeneca, ce soluție au?
Valeriu Gheorghiţă: Este o opțiune personală, după cum știm, vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, este gratuită, pot opta pentru a se programa în momentul în care vor fi locuri disponibile la nivel național în centrele de vaccinare. Doamna Grădinaru, vă rog!
Reporter: Mulțumesc foarte mult! Voiam să vă întreb tot pe dumneavoastră dacă știți câte persoane care au cerut să fi vaccinate la domiciliu, nedeplasate sunt la nivel național? Cam câte cereri sunt? Şi vreau să vă rog tot aici să ne spuneți cum se face că, înțeleg că nu poate… o dată ce se desface vaccinul, e greu să fie folosit…
Valeriu Gheorghiţă: După cum știm, procedura prevede cât se poate de clar că vor fi vaccinate și persoanele din jurul persoanei care se află în imposibilitatea de deplasare, deci practic și aparținătorii sau îngrijitorii. Nu avem situația centralizată la nivel național, dar pot să vă spun că vorbim cu siguranță de câteva… probabil în jur de 25.000 – 30.000 de persoane care sunt în această situație.
Reporter: Se poate acum pentru doamna doctor?
Valeriu Gheorghiţă: Da.
Reporter: Aș vrea să vă întreb care ar fi recomandarea dumneavoastră sau a instituției pentru persoanele instituționalizate care stau într-o carantină permanentă de un an, din martie anul trecut, aproape un an și care vor fi vaccinate, vor putea, vor avea voie să iasă din centre, după ce vor fi vaccinate și a trecut deja o săptămână de la rapel?
Florentina Furtunescu: Nu cred că am înțeles bine întrebarea dumneavoastră… nu există persoane carantinate de un an.
Reporter: Nu au voie să iasă din centre. Persoanele care sunt în centre sociale, în căminele de bătrâni…
Florentina Furtunescu: … se află acolo nu pentru că sunt carantinate, ci pentru că acela este cel mai bun mod de îngrijire al domniilor, e o opțiune personală sau a familiei, în cazul în care acele persoane nu au discernământ. Deci ele nu sunt ținute în centrele rezidențiale pentru că sunt în carantină, ci sunt ținute acolo spre a fi îngrijite, nu are legătură acest lucru cu vaccinarea.
Florentina Furtunescu: Da, întrebarea era dacă după ce se vor fi vaccinat, veți recomanda să poată ieși? În acest moment nu au voie să iasă. Sunt reguli stabilite de Direcțiile de Asistență Socială: fără un test negativ, adică și dacă cer să se ducă să își cumpere o sticlă de lapte, nu au voie să iasă, decât dacă prezintă un test negativ. Așa este în toată țara și Centrul pentru Resurse Juridice a tras atenția că sunt într-o formă semilegală.
Valeriu Gheorghiță: Cred că, dacă îmi permiteți, doamna profesor, rațiunea este una epidemiologică și se referă, dacă vreți, e același lucru cu situația persoanelor care efectuează dializă care, odată la două săptămâni, sunt testate periodic, tocmai pentru că stau într-o colectivitate închisă. Având în vedere nivelul de acoperire vaccinală din fiecare centru, probabil că individual se va lua o decizie de la caz la caz, dar nu am putea să vă dăm niște informații, pentru că nu s-a decis acest lucru la acest moment.
Reporter: Aș mai avea și eu întrebare. Pe platformă sunt disponibile locuri pentru programare aproximativ 800. De exemplu, în Harghita sunt disponibile 100 de locuri pentru programare. Persoanele nu pot folosi aceste programări, pentru că nu sunt disponibile locuri pentru rapel. Când veți suplimenta numărul de locuri, în așa fel încât să poată fi folosite și aceste 800 de locuri sau și altele care vor mai fi, dar să fie disponibile și programări pentru rapel?
Valeriu Gheorghiță: Situația asta, în primul rând, s-a întâmplat din cauza faptului că persoanele care nu sunt programate în platformă la prima doză, sunt preluate automat în platformă după efectuarea vaccinului și li se alocă doza de rapel. Din acest punct de vedere, practic s-au desperecheat locurile și există această situație astăzi, în platforma de programare. În ceea ce privește noile locuri pentru programare, putem să vă oferim aceste informații în momentul în care vom avea acces la calendarul de livrare pe perioada următoare, atât pentru compania Moderna, AstraZeneca, cât și pentru compania Pfizer. Ceea ce noi intenționăm, în schimb, este ca de la începutul lunii aprilie să putem fi în măsură să deschidem toate cele 750 de centre de vaccinare, care sunt prevăzute astăzi, la nivel național, centre care ne vor oferi o capacitate de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi.
Reporter: O întrebare. Voiam să lămurim o chestiune legată de posibilitatea persoanelor de a alege cu ce să fie vaccinate, adică să va ajunge la situația în care vor fi disponibile atât vaccinul Pfizer, cât și Moderna și AstraZeneca într-un singur centru și atunci persoana să aleagă ce își dorește?
Valeriu Gheorghiță: După cum vedem, există diferențe între anumite tipuri de vaccinuri, cel puțin între vaccinurile care sunt pe bază de ARN mesager și vaccinurile bazată pe vectori virali. Deciziile sunt medicale, bazându-ne și ținând cont de rezumatul caracteristicilor produsului. După cum am spus, recomandările vor fi efectuate de personalul medical din centrul de vaccinare, ținând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin atât în centru, cât și la nivel național, cât și de indicațiile și contraindicațiile individualizate pentru fiecare persoană în parte. Ceea ce ne interesează la acest moment este să avem un nivel cât mai mare de acoperire vaccinală la nivel național, ulterior, după finalizarea acestei campanii de vaccinare, vom vedea care va fi strategia următoare.
Reporter: În cele 180 de centre noi…
-: Aș vrea să completez si eu cu o subliniere: vaccinarea nu este o chestiune cum este cumpărătura, în care poți să îți alegi. Este o politică de sănătate publică care se desfășoară după niște reguli care sunt în primul rând medicale. Nu este obligatorie, dar se realizează după niște reguli, deci dacă nu accepți regulile, atunci poți să nu te vaccinezi. Dacă te vaccinezi, trebuie să accepți regulile.
Reporter: Deci nu poate alege, acesta este răspunsul.
-: Deci este un proces în care alegerea este pe considerente medicale și a personalului medical, și nu a celui care vine la vaccinare.
Reporter: În cele 180 de centre care se vor deschide în februarie vor fi trimiși și oameni care deja au programări sau doar cei care vor putea face programare când vor fi locuri disponibile?
Valeriu Gheorghiţă: Sunt persoane care se vor programa /…/ pentru prima doză și dintre persoanele deja programate este opțiunea fiecăruia dacă dorește să își facă reprogramare pe aceste locuri disponibile.
Reporter: Legat de doza de rapel, să spunem că o persoană nu poate să… din anumite motive, nu poate să meargă în ziua în care este programată. La cât timp poate să facă doza de rapel maximum, care este? Cu cât poate să o amâne?
Valeriu Gheorghiţă: Conform RCP, până la 42 de zile.
Reporter: Ați spus puțin mai devreme că o să puteți să ne spuneți când vor apărea locuri noi în platformă în momentul în care veți vedea calendarul de livrare. Care ar fi cel mai optimist și cel mai pesimist scenariu – peste o săptămână, peste o lună?
Valeriu Gheorghiţă: Din experiența acumulată până la acest moment, calendarul de livrare ne este pus la dispoziție cu 1-2 săptămâni mai devreme decât livrarea propriu-zisă. Ne interesează foarte mult să știm momentul și numărul de doze care, de pildă, vor fi distribuite de Moderna, pentru că este singura care ne poate crește numărul de persoane care pot să fie vaccinate, pe lângă calendarul de livrare de la AstraZeneca. Din ceea ce știm de la compania Pfizer, numărul de locuri disponibile pentru martie în centrele – cele 212 centre de vaccinare – sunt ocupate aproape în proporție de 100%. Vom putea deschide noi centre de vaccinare și în luna martie, în funcție, repet, de numărul de doze care vor fi alocate de la compania Moderna, dar ne interesează și ce vom primi din aprilie tocmai pentru a avea certitudinea rapelului. Din acest punct de vedere, nu vrem să deschidem noi centre de vaccinare și să punem în pericol asigurarea dozei de rapel, dacă nu avem certitudinea livrărilor pentru Moderna.
Reporter: Iar în februarie este aproape imposibil să apară locuri noi?
Valeriu Gheorghiţă: Pentru februarie este stabilit deja calendarul de livrare de la Pfizer. Deci din acest punct de vedere, în centrele deja înființate nu mai există posibilitatea de programare la acest moment.
Reporter: Iar cu vaccin AstraZeneca?
Valeriu Gheorghiţă: Sunt cele 180 de cabinete de vaccinare care ne vor asigura circa 10.800 de noi administrări de doze pe zi.
Reporter: Vorbim de oameni care se putea înscrie în platformă?
Valeriu Gheorghiţă: Da.
Reporter: Şi din 15 va începe efectiv vaccinarea cu…
Valeriu Gheorghiţă: Din 15 începe efectiv vaccinarea, programările vor începe mai devreme, probabil că spre sfârșitul acestei săptămâni, în momentul în care va fi decisă categoria de persoane eligibile.
Reporter: Mai vreau să vă întreb ceva legat de vaccinul de la Moderna. De ce nu a fost folosit până acum? Inițial știam că ar fi trebuit să înceapă lunea aceasta, ieri adică și nu s-a întâmplat. De ce a fost amânată?
Valeriu Gheorghiţă: Pentru că ne-am dorit să avem o continuitate, pentru a nu bulversa activitatea în centrele de vaccinare, ne-am dorit dacă începem vaccinarea, doza 1 cu Moderna, să avem o continuitate până spre mijlocul lunii februarie. Dacă începeam pe data de 1 februarie, noi ceea ce ştiam ca și calendar de livrare era că vor veni următoarele doze de la Moderna pe 7. Acum ni s-a transmis că vor veni pe 5. Și deja decizia a fost luată că vom începe vaccinarea din 4 și vom avea o continuitate până pe 16 februarie, doza unul cu Moderna.
Reporter: Aș mai avea şi eu o întrebare. Există o diferență între cei vaccinaţi și cei care au făcut rapelul? De exemplu în prima doză a fost făcută în perioada 27 – 11 ianuarie, cu rapel în perioada 17 ianuarie -1 februarie. Dintre aceștia, peste 2000 nu au mai venit la rapel. De ce? Au avut reacții adverse, s-au îmbolnăvit? Pur și simplu nu au vrut să mai vină?
Valeriu Gheorghiţă: Sunt, pe de o parte explicațiile date de faptul că o parte dintre persoane cu siguranță au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2, cu infecție cu SARS-CoV-2, după doza 1. De asemenea, probabil că sunt persoane care au amânat, din diverse motive. Avem și noi într-adevăr aceste date centralizate, însă nu putem spune că acele persoane nu se vor prezenta pentru efectuarea dozei de rapel. Este pur și simplu un moment de timing, există într-adevăr această diferență de circa 2.000 și puțin de persoane care, conform datelor de la doza 1, nu au efectuat încă rapelul.
Reporter: Şi persoanele acestea pot să vină oricând să își facă rapelul, dacă nu au respectat data când au fost programați sau cum vor face?
Valeriu Gheorghiţă: Depinde de motiv. Sigur că da, pot să vină oricând. Pe noi ne interesează să facilităm accesul persoanelor la vaccinare și nu să îl îngrădim.
Reporter: Dintre aceştia câţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2?
Valeriu Gheorghiţă: Urmează să centralizăm aceste date, nu avem încă toate datele disponibile, vom analiza. Chiar ieri, în ședința comună cu direcțiile de sănătate publică, am transmis numărul de persoane pe fiecare județ. Pot să vă spun, că am situația asta la mine. Cele mai multe persoane sunt în Bucureşti – 412 persoane în Bucureşti, care încă nu au efectuat doza de rapel conform programărilor.
Reporter: Şi aş vrea să vă întreb dacă au existat şi persoane care, pur și simplu, s-au răzgândit și nu au mai vrut să își facă rapelul, pentru că nu au mai vrut.
Valeriu Gheorghiţă: Nu aș putea să vă dau acest răspuns acum. Urmează, repet, să centralizăm şi să identificăm motivele pentru care există această diferenţă, dar, ceea ce aş vrea să subliniez este legat de faptul că nu înseamnă că aceste persoane nu se vor prezenta pentru efectuarea rapelului, ci există o diferență doar de timpul de efectuare a rapelul la ziua 21.
Reporter: Dintre toate reacțiile adverse, care a fost cea mai severă reacție adversă înregistrată până acum?
Valeriu Gheorghiţă: Din fericire, în România nu s-au înregistrat reacţii adverse grave. Sunt reacțiile generale, starea febrilă, care a fost mai frecvent înregistrată după a doua doză decât după prima doză. Deci, practic, vaccinul este mai reactogen la doza de rapel decât la prima doză și reacțiile adverse par a fi mai frecvente la persoanele tinere decât la persoanele vârstnice.
Reporter: Aş mai avea o întrebare legată de vaccinul Moderna. Se va administra în aceleaşi centre și care se va administra şi vaccinul Pfizer, pentru că tot….
Valeriu Gheorghiţă: Da.
Reporter: Şi cum vor fi programate persoanele pentru rapel, pentru că este o perioadă de 28 de zile la Moderna?
Valeriu Gheorghiţă: Persoanele pentru rapel sunt deja programate în platformă. Persoanele pentru doza 1 sunt deja programate. Rapelul se stabilește la ziua 28 pentru cei care efectuează doza de rapel la Moderna. Există deja procedura stabilită și transmisă către centrele de vaccinare pentru organizarea de circuite diferite în cadrul aceluiași centru de vaccinare. Practic, vor fi cabinete și fluxuri diferite pentru Moderna și pentru Pfizer.
Reporter: Legat tot de centre, dacă îmi permiteți. Spuneaţi puțin mai devreme, la începutul conferinței, că 269 de centre din etapa întâi vor fi închise după ce se va încheia administrarea rapelului. Vor fi închise definitiv sau voi fi transformate în centre pentru etapele a doua și a treia?
Valeriu Gheorghiţă: Vor fi închise definitiv. Dintre centrele de vaccinare din etapa 1, aproximativ 100 au rămas în etapa a doua.
reporter: Bun. Vom ajunge la cele 1.000 despre care vorbeam la începutul campaniei?
Valeriu Gheorghiţă: Vom ajunge, cu siguranță, la cel puțin 750 de centre, la care se vor adăuga centrele mobile și la care, probabil că se vor adăuga în etapa finală, în etapa a treia, centre de tip drive-thru pentru marile aglomerări urbane.
-: O ultimă întrebare, ne apropiem de 15:30.
Reporter: Ați spus că se pot reprograma pentru rapel în cele 180 de centre, care vor fi….
Valeriu Gheorghiţă: Nu pentru rapel. Pentru cine e programat pentru doza 1.
Reporter: Deci vor fi strict doar cu AstraZeneca în cele 180 de centre.
Valeriu Gheorghiţă: În cele 180 de centre, da.
-: /…/ cabinete
Valeriu Gheorghiţă: Cabinete care pot să fie aglutinate în mai multe centre de vaccinare. Decizia este la nivelul fiecărui județ. Noi am dat ponderat, în funcție de numărul populației, pe fiecare județ, distribuția acestor cabinete la nivel județean.
Reporter: Adică în același centru pot fi și AstraZeneca și Moderna.
Valeriu Gheorghiţă: Unu, două, trei… Nu. Cele noi înființate, cele noi care vor fi deschise din 15, vor primi doar AstraZeneca. Şi vor fi alte centre, alte locaţii decât cele deja care sunt în momentul de față active și funcționale.
Reporter: Raportându-vă la faptul că suntem deja la final aproape cu etapa întâi, am început deja etapa a doua, când credeți, aproximativ, că va începe etapa a treia?
Valeriu Gheorghiţă: Aprilie.
Reporter: Dacă îmi permiteţi. Aveţi cumva statistici rural – urban privind vaccinarea? Aş fi vrut să știu în rural cum merg lucrurile.
Valeriu Gheorghiţă: Nu avem la acest moment aceste date, dar putem să le centralizăm, având în vedere că există localitatea menționată și putem să aflăm aceste date, dar, cu siguranță, domină populația din mediul urban, unde și riscul epidemiologic este de departe mai mare decât în mediul rural. Mulțumim!