Nu avem nici loc şi nici timp să dezvăluim aici întregul adevăr din spatele catastrofei de la Oneşti. Doi ostatici au fost ucişi cu cruzime într-un apartament de bloc în timp ce forţele Ministerului de Interne se aflau la doi paşi de foarte multe ore, neştiind ce au de făcut.

Este posibil ca şi aceste instituţii să se fi umplut, ca şi instituţia Apelor Române, de închipuiţi cu şcoli la barieră, pile ale unor analfabeţi funcţionali, la rândul lor, cu poziţii politice şi administrative de vârf. Întâlnim şi aici un individ care îşi spune negociator, de exemplu, absolvent al unui curs de sfârşit de săptămână, conform gângăvelii de la televizor şi după modul provocator în care a stat de vorbă cu criminalul.
Se cunosc amănuntele acestei catastrofe în care statul, prin forţele Ministerului de Interne, a ucis încă o dată doi cetăţeni de ai săi, protejând ca de obicei pe criminal, într-un fel de complicitate împotriva naturii şi a civilizaţiei umane. Pe mine nu mă mai interesează cine ce a făcut la faţa locului, ci ce a făcut ministrul Afacerilor Interne după ce a fost informat despre criza de la Oneşti. Trebuie să ştiţi că el a primit această informaţie printre primii, nu printre ultimii, cum lasă să se înţeleagă din apariţiile publice.
Ce a făcut minut cu minut în cele cinci ore în care s-au petrecut evenimentele criminale de la Oneşti? În timp ce subordonaţii lui îşi fumau ţigările şi se distrau spunându-şi glume deocheate în faţa şi în spatele blocului de locuinţe în care criminalul îi tortura pe ostatici, şi în timp ce ofiţerii cu grad înalt din Bacău goneau cu viteză de bicicletă spre locul faptei, unde au ajuns după foarte multe ore de pedalat.Ce a făcut ministrul Lucian Bode cu ultimele ore din viaţa celor două victime nevinovate de la Oneşti?Poate a fost ocupat cu respingerea amendamentelor, benefice oamenilor, depuse de opoziţie la Legea bugetului. Poate a organizat o celulă de criză, cum era normal la o luare de ostateci. Poate a pus în funcţiune sistemul de forţe naţional, gata să intervină la o acţiune de o asemenea gravitate. Poate a spus el însuşi glume cu subalternii de la minister şi au mers apoi la o bere în colţul străzii, aşteptând în modul cel mai plăcut raportul legistului cu numărul de tăieturi de cuţit şi de arsuri de ţigară de pe corpurile celor doi morţi fără apărare şi fără vină.
Domnul Lucian Bode stă pe un morman de incompetenţă şi străluceşte în vârful gunoiului la fel ca înaintaşul său Marcel Vela. Oamenii aceştia se comportă ca şi cum conduc ministerul artelor nu pe acela al tuturor pericolelor care se pot abate peste sărmanii cetăţeni.În loc să-i oblige să se antreneze pe oamenii de la Afaceri Interne, Marcel Vela i-a instigat împotriva bătrânilor ieşiţi pe stradă fără mască şi i-a ataşat preoţilor din parohii, din câte vă mai amintiţi. Cu nimic mai prejos, Lucian Bode continuă faptele eroice ale predecesorului său liberal.Poate că moartea unor oameni nevinovaţi nu este un motiv destul de puternic pentru scoatere urgentă din sistem a incompetenţilor, începând cu ministrul lor, care nu ne-a spus încă ce a făcut în timp ce doi oameni mureau sub privirile blajine ale subordonaţilor săi.
Deputat Eugen Neaţă (Grupul parlamentar al PSD)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.