Îşi deschid sau nu porţile unităţile de învăţământ din România, din 8 februarie? Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, succesorul doamnei Anisie, afirmă că “pledează” pentru deschidere pe 8 februarie, pentru că “riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie păstrat în zona în care poate fi controlat”.Cum, domnule ministru? V-aţi aşezat la aceeaşi masă cu ministrul Sănătăţii, colegul dumneavoastră de coaliţie, Vlad Voiculescu, pentru a pune la punct un plan concret, astfel încât aceste riscuri pentru personalul din învăţământ, pentru elevi, dar şi pentru familiile acestora, să fie cu adevărat reduse?

Cele aproximativ 170.000 de cadre didactice din România, din care peste 3.000 sunt persoane cu vârsta care le face vulnerabile în faţa Covid-19 – cărora li se adaugă personalul auxiliar – sunt puse în faţa indeciziei guvernamentale. Sunt lăsaţi în stand-by până pe 2 februarie, când s-a declarat că va fi anunţată o decizie finală.

Dar ce fac autorităţile naţionale până atunci? Aţi pregătit în mod unitar soluţii pentru ca elevii şi profesorii lor să se întoarcă într-un mediu sigur, din punct de vedere sanitar? Nu! Aţi aruncat din nou responsabilitatea în seama altora, pentru că aşa vă spălaţi pe mâini de orice problemă care ar putea apărea. Decizia – la unităţile de învăţământ, la primării, la inspectoratele şcolare. Cât de simplu este, nu-i aşa? Cât v-ar costa, domnilor Vlad Voiculescu şi Sorin Cîmpeanu, să semnaţi un ordin comun prin care să dispuneţi testarea periodică a angajaţilor din învăţământ?

De ce nu o faceţi? Gratuit, pentru că şi salariaţii din educaţie sunt plătitori de taxe şi de impozite în această ţară! Și chiar fac parte dintr-un domeniu esenţial, de care depinde viitorul copiilor noştri!De la domnul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, am primit cu toţii informaţia, în cadrul unei conferinţe de presă din aceste zile, că ar exista “opţiunea” ca, din 7 februarie, să înceapă vaccinarea cadrelor didactice.

Dar nu se poate, pentru că „deschiderea şcolilor nu e condiţionată de vaccinare”. Ce ne facem, însă, cu angajaţii din sistem care vor să se vaccineze? Îi supunem unui stres suplimentar, fără măcar să îi testăm, pentru a reduce cât mai mult riscul de răspândire a SARS Cov-2 în comunităţile şcolare?În plus, îi jigniţi propunându-le 100 de lei pe ora suplimentară de recuperare a materiei pierdute. Cine a fost de vină pentru lipsurile care au condus la aceste probleme? Profesorii? Elevii? Sau autorităţile care nu le-au oferit posibilităţi reale pentru cursuri online?Și, domnilor guvernanţi, uitaţi un lucru: îngheţaţi salariile angajaţilor din educaţie, în condiţiile în care această categorie de bugetari este Cenuşăreasa sistemului.Dezinteres şi lipsă de organizare. Atributele guvernării PNL-USR Plus-UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.