Joi, 22 octombrie, deputatul PMP, Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat, în calitate de invitat, la ceremonia de depunere a jurământului de credinţă faţă de România şi poporul român, ceremonie desfăşurată la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).În cadrul evenimentului solemn condus de doamna Gabriela Lenghel, preşedintele ANC, 19 persoane, cărora le-au fost aprobate anterior cererile de acordare/redobândire a cetăţeniei române, au depus jurământul, fiindu-le, astfel, recunoscut oficial statutul de cetăţeni români.

„Am revenit, astăzi, la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru a le ura bun venit în rândurile noastre noilor cetăţeni români. Fie că dobândesc cetăţenia română, fie că o redobândesc, toţi sunt bineveniţi pentru corpul civic românesc într-o perioadă de criză demografică acută. Sper să fie fiecare un plus pentru România şi să respecte cu sfinţenie jurământul de credinţă depus astăzi”, a declarat deputatul.

Cu această ocazie, Constantin Codreanu i-a transmis felicitări doamnei Gabriela Lenghel pentru eficienţa sporită în soluţionarea accelerată a dosarelor de cetăţenie, chiar şi în condiţiile actualei crize epidemiologice.Deputatul Codreanu a remarcat, de asemenea, faptul că, în cele patru luni şi jumătate de la preluarea mandatului de preşedinte ANC de către doamna Lenghel, au fost soluţionate mai multe cereri decât în întreg anul 2019, numărul total de cereri de acordare/redobândire soluţionate în perioada 15 mai – 7 octombrie fiind de 52.903.Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, de la 1 ianuarie 2020 şi până în prezent au fost aprobate prin ordin al preşedintelui ANC un număr de 100.197 cereri de redobândire a cetăţeniei române.

Dintre acestea, 84.182 sunt cereri formulate de cetăţeni ai Republicii Moldova. Este de reţinut că 82.269 de solicitanţi din stânga Prutului au optat pentru menţinerea domiciliului lor legal în Republica Moldova şi doar 1.913 au optat pentru stabilirea domiciliului în interiorul României.Numărul total al cererilor nesoluţionate la data de 15 mai 2020 era de 235.885, în prezent acesta constituind 188.105 de cereri.

Luând act de ritmul actual accelerat de examinare şi aprobare de către ANC a cererilor de acordare sau redobândire a cetăţeniei române, Constantin Codreanu a opinat:„ANC a făcut un lucru extraordinar în ultimele luni. Sperăm că în cele două luni şi jumătate ale anului curent şi pe parcursul anului 2021, ANC va soluţiona toate cererile de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române depuse la sediul central din Bucureşti, la cele trei centre teritoriale de la Galaţi, Suceava şi Iaşi, precum şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României de peste hotare.

Respectul faţă de România se construieşte inclusiv prin respectarea întocmai a procedurilor şi termenelor de examinare a solicitărilor depuse în cea mai mare parte de către români de peste hotare, în special din Republica Moldova şi comunităţile istorice din jurul graniţelor şi Balcani.România are nevoie de consolidare demografică, iar în realizarea acestui demers legitim Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie îi revine un rol fundamental. Talia demografică a statelor contează. O Românie cu mai mulţi cetăţeni înseamnă o reprezentare mai numeroasă în Parlamentul European şi Comisia Europeană, mai multe fonduri europene şi şanse mai mari de dezvoltare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.