România a trecut prin criza sanitară și economică mai bine decât mulți se așteptau datorită unui mix de factori: măsurile de sprijin au venit la timp, băncile s-au implicat în programele de finanțare, iar reacția economiei a fost pozitivă.
Mă aștept ca lucrurile să meargă bine în continuare.CRIZA
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 are succes, însă avem nevoie de încrederea investitorilor și de păstrarea măsurilor luate la începutul pandemiei. Vom continua să sprijinim accesul la finanțare al acelor sectoare economice care au dificultăți în obținerea lichidităților. Am aprobat prelungirea Programului IMM-INVEST, un instrument foarte util având în vedere că 70% din creditele pentru IMM-uri au fost acordate anul trecut prin acest program. Am aprobat AgroINVEST, prin care susținem sectorul agricol, și ne gândim la un instrument destinat asigurării pentru secetă.
În ceea ce privește HORECA, avem în vedere amânarea la plată a impozitului specific pentru firmele din sector. Impozitul specific trebuia achitat până în luna martie a acestui an, dar intenționăm să îl prelungim până în vară. De asemenea, autoritățile locale au dreptul să reducă chiria datorată de firmele din HORECA cu până la 50%. Pentru a proteja locurile de muncă, statul a preluat costul șomajului tehnic și a decontat 41,5% din salariul de bază brut pe o perioadă de trei luni în cazul angajaților care se întorceau din șomajul tehnic.
În paralel cu aceste măsuri, obiectivul nostru pentru acest an este să facem reforme pentru că statul a devenit o frână în dezvoltarea economică. Începem cu restructurarea companiilor, e limpede că nu putem merge mai departe cu povara arieratelor. Blocăm creșterea salariilor din sectorul bugetar și vom veni cu o nouă lege a salarizării pe criterii de performanță. Nu în ultimul rând, vom face reformă prin transformarea digitală a administrației.
După 30 de ani de încercări, avem curaj să facem reforme și să înțelegem că piața alege campionii. Trebuie să construim un sistem economic flexibil, în care resursele se pot transfera dintr-un sector în altul, fără bariere, pentru a face față șocurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.