Senatorii USR au votat împotriva inițiativei legislative care a eliminat limita de două mandate pentru conducătorii instituțiilor de învățământ superior. Amendamentul a fost adus în Comisia de Apărare, ascunsă într-o inițiativă legislativă a Guvernului care se referea la admiterea în cadrul institutelor de învățământ superior militar, fără examen, a absolvenților de licee militare, doar pe baza notelor din liceu.

Luând cuvântul la dezbateri în Plen, senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras atenția că modificarea Legii Educației, în sensul eliminării numărului maxim de mandate ale rectorilor, s-a făcut printr-o lege de aprobare a unei Ordonanțe a Guvernului care nu are nicio legătură directă cu aceasta și se referă strict la o chestiune punctuală, respectiv admiterea în învățământul superior militar. Amendamentul la Legea Educației depus de senatorul Tit-Liviu Brăiloiu prevede că mandatul unui rector este de 4 ani și poate fi reînoit”, fără limitare.

Legea Educației Naționale prevede (art. 213 alin. 7) că durata mandatului de rector este de 4 ani și că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Cu alte cuvinte, un rector care se suspendă înainte de terminarea celui de-al doilea mandat poate candida și obține fără probleme un al treilea mandat. Această formă a legii datează din anul 2014 și reprezintă o derogare față de norma inițială, care prevedea limita de 8 ani indiferent de perioada de derulare a mandatelor și de întreruperile acestora.

Vlad Alexandrescu: Discutăm zilele acestea despre funcții „pe viață” – ideea însăși fiind absurdă! Dar baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.”

Tot în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Vlad Alexandrescu a criticat și idea Ordonanței Guvernului de a permite absolvenților liceelor militare de a accede în sistemul educational superior miliar doar pe baza notelor din liceu, considerând ca acest lucru nu numai că este discriminatoriu față de ceilalți absolvenți de liceu, dar face un deserviciu major însăși sistemului de învățământ superior militar.
Inițiativa legislativă a trecut cu 109 voturi pentru” și 12 împotrivă”, ale senatorilor USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.