Întrevederi ale prim-ministrului Florin Cîțu cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut joi, 11 februarie, întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Colegiului Comisarilor, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.

Discuțiile cu înalții oficiali ai Comisiei Europene au vizat atât prioritățile de ansamblu de la nivel UE și viziunea României în raport cu acestea, cât și elemente de interes specific din perspectiva portofoliului demnitarilor europeni.

În cadrul acestor întrevederi, premierul Florin Cîţu a prezentat prioritățile Guvernului României în raport cu dosarele europene. De asemenea, a transmis un mesaj de angajament substanțial din partea României de a acționa, în continuare, ca partener de încredere și profund dedicat proiectului european. De asemenea, a exprimat întreaga disponibilitate a României de a participa activ la efortul comun de refacere a Uniunii post-criză și de avansare a implementării obiectivelor pe termen lung agreate prin Agenda Strategică 2019-2024. Totodată a ridicat în cadrul discuțiilor tema aderării României la spațiul Schengen, care rămâne un obiectiv prioritar al României.

Discuțiile cu Frans Timmermans s-au concentrat pe obiectivele formulate prin Pactul Ecologic European. Prim-ministrul Florin Cîțu a reiterat sprijinul României pentru atingerea neutralității climatice pentru 2050 și pentru creșterea nivelului de reducere a emisiilor pentru 2030.

În acest context, demnitarul român a subliniat importanța stabilirii unui cadru de implementare flexibil, cu mecanisme de sprijin adecvate pentru statele membre care să țină cont de realitățile economice și sociale cu care acestea se confruntă și care să nu determine o povară suplimentară pentru cetățenii europeni, în special cei aflați în situații mai precare din punctul de vedere al bunăstării. De asemenea, prim-ministrul României a reiterat importanța pe care România o acordă utilizării gazului în acest proces de tranziție, posibilitate confirmată de comisarul european, inclusiv în ce privește dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazului natural. 

Întrevederea cu Margrethe Vestager a oferit prilejul unui schimb de opinii referitor la consecințele crizei generate de pandemia de COVID-19 asupra companiilor europene, inclusiv a celor din România, și la mecanismele pentru sprijinirea eforturilor acestora de redresare. Prim-ministrul Florin Cîțu a apreciat activitatea Comisiei în acest context și măsurile rapide de adaptare a cadrului legislativ în vigoare. De asemenea, având în vedere relevanța tot mai mare a sectorului digital la nivel european, prim-ministrul Florin Cîțu a arătat interesul pe care Guvernul României îl acordă acestui domeniu și a subliniat așteptarea realizării unei reale convergențe digitale în cadrul Uniunii Europene, prin investiții în infrastructură și în dezvoltarea de competențe digitale în toate statele membre. În acest cadru, a prezentat proiectele de digitalizare avute în vedere de România, cu accent pe digitalizarea administrației, inclusiv a celei fiscale, a sistemului educațional și altele. De asemenea, comisarul european a felicitat România pentru câștigarea competiției europene privind găzduirea Centrului Cyber al UE, fiind reiterată disponibilitatea de a fi sprijinită operaționalizarea sa cât mai curând. 

În cadrul reuniunii cu Adina Vălean au fost abordate aspecte de actualitate ale agendei europene, luând în considerare relevanța domeniului transporturilor pentru buna funcționare a pieței interne a UE și a economiilor statelor membre, evidențiată suplimentar în contextul pandemiei. Cei doi oficiali au subliniat în acest context importanța menținerii în continuare a coridoarelor de tranzit (Green lanes) pentru facilitarea mobilității pe durata crizei. De asemenea, a fost discutată situația dificilă creată de Pachetul Mobilitate I, fiind amintite acțiunile înaintate de România și de alte state membre afectate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

Premierul român a menționat prioritatea acordată la nivel național proiectelor de infrastructură, având în vedere contribuția acestora la dezvoltarea economică a României. A subliniat importanța unei abordări echilibrate în procesul de adaptare a acestui domeniu la noile obiective de climă și digitale, cu luarea în considerare a imperativului de dezvoltare și modernizare specific fiecărui stat membru. A salutat inițiativa comisarului european de înființare a unui Task Force format din experți ai Comisiei Europene care să ajute statele membre, inclusiv România, să pregătească proiecte de infrastructură de transport eligibile pentru finanțare din Facilitatea UE de Redresare și Reziliență.

Întrevederea prim-ministrului Florin Cîțu cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European și cu secretarul general al PPE

Prim-ministrul Florin Cîțu a avut astăzi, 11 februarie, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la instituțiile europene, în perioada 11-12 februarie 2021.

Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană, cu accent pe gestionarea pandemiei la nivel european, inclusiv campania de vaccinare în UE, Planul de relansare economică, lansarea Conferinței privind viitorul Europei și agenda externă a UE.

Prim-ministrul român a reafirmat angajamentul ferm al României de a acționa, în continuare, în spiritul atașamentului profund față de proiectul și valorile europene. În contextul bunei cooperări cu Parlamentul European, a exprimat interesul Guvernului României de a avea continua dialogul deschis și substanțial, mai ales în actualul context european marcat de pandemie, care necesită implicare, unitate și coordonare sporită din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale Uniunii.

În acest context, prim-ministrul Florin Cîţu a făcut referire la expertiza și implicarea parlamentarilor europeni care provin din România în sprijinul promovării unității și coeziunii Uniunii Europene.

Prim-ministrul României a subliniat importanța unei cooperări strânse la nivel european în vederea gestionării, în continuare, a pandemiei și a consecințelor acesteia. În acest context, a subliniat importanța succesului campaniilor de vaccinare din statele membre și necesitatea menținerii funcționalității Pieței Interne și a spațiului european de liberă circulație. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a confirmat faptul că numai o abordare coordonată la nivel european este de natură să ajute la ieșirea din criză provocată de pandemie.

În plan economic, premierul român a evidențiat importanța implementării noilor instrumente financiare pentru a asigura o creștere economică robustă. Totodată, a salutat foarte recenta aprobare de către Parlamentul European a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, prim-ministrul Cîţu a evidențiat relevanța acestui proces mai ales în contextul actualei pandemii și al lecțiilor învățate, pentru consolidarea instrumentelor europene de răspuns la crize, pentru consolidarea democrației la nivel european. Dialogul cu președintele Parlamentului European a reliefat așteptarea ca dezbaterile din cadrul viitoarei Conferințe să contribuie la obiectivul unei Uniuni mai apropiate de cetățeni, care să asigure stabilitatea și prosperitatea pe care o doresc, și la un dialog aprofundat pe temele de interes direct pentru aceștia.

Premierul român a mulțumit pentru susținerea de către Parlamentul European a aderării României la spațiul Schengen, iar președintele Parlamentului European a reconfirmat că România are tot sprijinul instituției europene.

Cu referire la relațiile externe ale Uniunii, premierul român a evidențiat prioritatea acordată Republicii Moldova și sprijinul pentru gestionarea pandemiei, respectiv pentru procesul de reformă democratică și pro-europeană. Prim-ministrul a subliniat importanța susținerii de către UE a procesului de vaccinare în vecinătatea imediată a Uniunii, având în vedere că dacă această vecinătatea nu va fi sănătoasă, nici uniunea nu va putea fi pe deplin. Președintele Parlamentului European a exprimat aprecierea deosebită pentru susținerea acordată de România Republicii Moldova, inclusiv prin donația a până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

De asemenea, în cursul zilei de 11 februarie, premierul Florin Cîțu a avut o serie de întrevederi cu liderii grupurilor politice europene din cadrul Parlamentului European: Manfred Weber, liderul Grupului PPE, Iratxe Garcia Perez, liderul Grupului S&D,  Dacian Ciolos, liderul Grupului Renew. De asemenea, a avut o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

În cadrul acestor discuții au fost abordate subiecte actuale de pe agenda europeană a României: campania de vaccinare (România fiind în acest moment pe locul 4 la nivel european) și importanța crucială a efortului coordonat la nivelul UE de către Comisia Europeană, precum și necesitatea unui mecanism de susținere a statelor din Vecinătatea Estică pentru a obține vaccinuri, procesul de finalizare la nivel național a Planului Național de Redresare și Reziliență, Mecanismul general european pentru statul de drept, pe care România îl susține, efortul României de finalizare a MCV, fiind confirmat angajamentul țării noastre pentru a îndeplini cât mai curând recomandările Comisiei Europene, prezentarea proiectului Centrului Euro-atlantic pentru Reziliență, apreciat de interlocutori, procesul de aderarea a României la spațiul Schengen și respectiv la OCDE și alte subiecte politice de interes comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.