Atenţionare COVID-19

STARE DE URGENȚĂRestricții de circulație în timpul nopții (între orele 22.00-06.00 în Valonia și Regiunea Capitalei Bruxelles și între 00.00-05.00 în Flandra).

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În luna august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie.

Începând cu data de 27 ianuarie a.c. și până pe 1 martie a.c., autoritățile belgiene interzic toate călătoriile neesențiale (în scop turistic sau recreativ) spre și dinspre Regatul Belgiei. În această perioadă, sunt autorizate doar călătoriile esențiale, respectiv:

  1. din motive imperative familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
  2. din motive umanitare (în scop medical, asistență persoane vulnerabile etc.);
  3. deplasările pentru studii (cercetători, studenți, stagiari, elevi etc.);
  4. deplasările rezidenților transfrontalieri;
  5. călătoriile de afaceri sau profesionale;
  6. din alte motive urgente (motive juridice, relocări, reparații urgente etc.).

Toți călătorii care vor sosi în Regatul Belgiei, indiferent de mijloacele de transport utilizate, vor trebui să prezinte o declarație pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării, disponibilă la: https://www.info-coronavirus.be/fr/. Declarația pe propria răspundere va fi anexată la „Formularul de localizare a pasagerului” (Passenger Location Form) și va trebui să fie însoțită de documente justificative.

Persoanele rezidente în Regatul Belgiei care se întorc dintr-o zonă roșie unde au stat mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi și în a șaptea zi de carantină.

Pentru persoanele nerezidente în Regatul Belgiei rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat). De asemenea, acestea au obligația de a se testa atât la intrarea pe teritoriul belgian (un test PCR sau un test antigenic rapid), cât și în cea de-a șaptea zi de carantină.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Belgiei următoarele categorii de persoane care călătoresc dintr-o zonă roșie, inclusiv România:

  • persoanele rezidente în Regatul Belgiei;
  • persoanele cu vârsta sub 12 ani;
  • persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;
  • persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

Rezultatul negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie efectuat într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog;
  • să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat); 
  • să fie emis într-una dintre limbile neerlandeză, franceză, germană sau engleză.

La intrarea pe teritoriul belgian, călătorii (rezidenți sau nerezidenți) vor recepționa un mesaj tip SMS care le va permite prezentarea la un centru de testare. Persoanele testate pozitiv vor trebui să efectueze o carantină de 10 zile.

De asemenea, persoanele care au avut un contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 sau au revenit din străinătate sunt obligate să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile.  Măsura carantinei poate fi redusă la minimum șapte zile, cu condiția prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care trebuie efectuat, cel mai devreme, în a 7-a zi de la expunere, respectiv intrarea pe teritoriul belgian.

Sunt prevăzute următoarele excepții de la efectuarea carantinei:

  • persoanele care îndeplinesc funcții critice în sectoare esențiale pot fi exceptate de la efectuarea carantinei în baza unui certificat de la angajator, în conformitate cu decizia Comitetului interministerial pentru sănătate din 2 decembrie 2020;
  • pot fi exceptați rezidenții care au călătorit în străinătate din motive profesionale, situație în care angajatorul trebuie să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, formularul Business Travel Abroad (BTA). Completarea formularului generează un număr de certificare care trebuie introdus în formularul online – Passenger Locator Form (PLF). Dacă acest număr nu este menționat în formularul PLF, călătoria nu poate fi considerată în interes de serviciu. De asemenea, sunt exceptați de la efectuarea carantinei cetățenii străini nerezidenți în Belgia, care se deplasează în acest stat în interes de serviciu pentru o perioadă de maximum 72 ore, fiind obligatorie completarea formularului BTA de către angajator.
  • studenții pot întrerupe carantina, în mod excepțional, doar pentru a susține un examen.

Începând cu data de 25 ianuarie 2021, toți călătorii care sosesc în Regatul Belgiei din Marea Britanie, Africa de Sud sau America de Sud vor trebui să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile și două teste PCR în prima și a șaptea zi de la sosire. 

Companiile de transport trebuie să verifice, anterior îmbarcării, dacă pasagerii sunt în posesia rezultatului negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, putând refuza îmbarcarea persoanelor care nu dețin un astfel de test.

Atenție! Nu sunt acceptate testele rapide, singura excepție vizând anumite categorii de persoane care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, în situația în care este imposibilă prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care lucrează în domeniul transportului rutier, agenții vamali și angajații forțelor de ordine pot prezenta la intrarea în Belgia un test rapid cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Testul antigenic rapid utilizat trebuie să fie inclus în lista de teste antigen autorizate de către autoritățile belgiene.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, țara de proveniență, un formular onlinePassenger Locator Form (PLF), care se regăsește la  https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.  

  • Acest formular trebuie întotdeauna completat la sosirea în Belgia pe cale aeriană sau navală, indiferent de durata sejurului în Regatul Belgiei (fără excepții).
  • Persoanele care folosesc mijloace de transport terestre și care se deplasează în Regatul Belgiei pentru o durată mai scurtă de 48 de ore sau nu au stat mai mult de 48 de ore în afara Regatului Belgiei sunt exceptate de la completarea formularului.
  • Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la carantină primite prin e-mail/sms, în urma completării formularul Passenger Locator Form. Cu referire la persoanele care au petrecut mai mult de 48 de ore în străinătate și vor rămâne în Regatul Belgiei pentru o perioadă care depășește 48 de ore, autoritățile belgiene avertizează că poliția va efectua controale suplimentare pentru a verifica completarea formularului de localizare a pasagerilor și, respectiv, respectarea măsurii carantinei.

Informații detaliate sunt disponibile la următoarele pagini de internet:

Măsurile privind autoizolarea și testarea nu se aplică persoanelor care călătoresc pentru mai puțin de 48 de ore într-o zonă roșie. 

Călătoriile către/dinspre Regatul Belgiei se realizează pe baza clasificării statelor:

  • zona verde: 
    • călătoriile către aceste zone sunt permise; se va acorda atenție respectării măsurilor de igienă și de distanțare socială;
    • la întoarcerea dintr-o zonă verde, testarea și autoizolarea nu sunt obligatorii.
  • zona portocalie:
    • călătoriile către aceste zone sunt permise, autoritățile belgiene solicită vigilență crescută; există state încadrate în zona „portocaliu deschis”, pentru care se solicită autoizolare pentru persoanele care vin din Belgia;
    • la intrarea în Belgia, testarea și autoizolarea sunt recomandate.
  • zona roșie:
    • călătoriile către aceste zone sunt ferm descurajate sau autoritățile din aceste state interzic deplasările neesențiale către Belgia;
    • la întoarcerea în Belgia dintr-o zonă roșie, orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care sosește în Regatul Belgiei după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză. Această măsură se poate încheia numai după efectuarea, începând cu a șaptea zi de carantină, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
    • călătorii nerezidenți în Belgia care sosesc dintr-o zonă roșie trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul belgian.

Condițiile de călătorie către și dinspre Belgia sunt disponibile la: https://diplomatie.belgium.be/fr și www.info-coronavirus.be/fr

Informații suplimentare se regăsesc la următoarele pagini de internet:

https://diplomatie.belgium.be/en

https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq (https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/#faq;https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#faq)

Principiile generale de protecție și de precauție rămân în vigoare:

  • respectarea măsurilor de igienă;
  • desfășurarea activităților în aer liber;
  • protejarea persoanelor vulnerabile;
  • păstrarea distanței fizice (1,5m);
  • limitarea contactelor apropiate;
  • respectarea regulilor cu privire la reuniuni.

     

MĂSURI PE PLAN INTERN:  

Începând cu luna noiembrie 2020, la nivelul întregului teritoriu belgian au intrat în vigoare noi măsuri sanitare. Aceste măsuri au fost reevaluate la data de 27 noiembrie 2020, fiind decisă extinderea aplicării majorității dispozițiilor. Acestea fac referire la: 

Măsuri economice:

  • Telemunca este obligatorie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se poate continua activitatea cu respectarea măsurilor sanitare (aerisirea spațiilor închise, distanțarea socială și purtarea măștii).
  • Centrele de vacanță, de camping și grădinile zoologice au fost închise.
  • Hotelurile și alte structuri de cazare rămân deschise, însă restaurantele și barurile din incinta acestora sunt închise. Clienții pot servi masa doar în camera de hotel.
  • Magazinele neesențiale pot fi redeschise începând cu luna decembrie 2020, cu respectarea unui protocol sanitar strict.
  • Rămân deschise magazinele alimentare și supermarket-urile, dar nu vor putea comercializa decât produsele esențiale. Cumpărăturile se fac individual sau cu încă o persoană, în magazine timpul fiind limitat la maxim 30 de minute.
  • Activitățile de contact (saloanele de coafură, centrele de estetică, etc.), cu excepția celor medicale, rămân închise.
  • S-au redeschis muzeele și piscinele (însă nu și parcurile acvatice), începând cu luna decembrie 2020.
  • Serviciile publice rămân deschise.
     

Măsuri sociale:

  • Fiecare familie poate primi în vizită o singură persoană, care poate fi contact apropiat;
  • În exterior, sunt permise adunările de cel mult 4 persoane.
  • La ceremoniile funerare este permisă participarea a maxim 15 persoane.
  • La ceremoniile de căsătorie (civile și religioase) pot participa mirii, martorii și ofițerul stării civile.
  • Locurile de cult rămân deschise, iar grupurile sunt limitate la 4 persoane, cu respectarea distanțării sociale/purtarea măștii, însă nu este permis niciun serviciu religios.
  • Frontierele rămân deschise, conform acordurilor UE, dar călătoriile nu sunt deloc recomandate.
     

Unități de învățământ:

  • Învățământul secundar va continua în format hibrid (50% în clasă/ 50% de la domiciliu).
  • Cursurile grădinițelor și ale școlilor primare continuă să se desfășoare cu prezență fizică 100%.
  • Învățământul superior se va desfășura, în continuare, la distanță.
     

Toate aceste măsuri sunt adaptate la nivelul întregii țăriRestricțiile de circulație impuse de regiuni pe timpul nopții sunt diferite, astfel restricțiile se aplică între orele 22.00-06.00 în Valonia și Regiunea Bruxelles Capitală și între 00.00-05.00 în Flandra.

Autoritățile belgiene fac apel la respectarea tuturor regulilor pentru a evita extinderea pandemiei și reintroducerea carantinei generalizate. Autoritățile locale pot adopta măsuri suplimentare, în cazul în care situația epidemiologică o impune.

Se recomandă tuturor persoanelor care doresc să călătorească înspre Belgia să consulte paginile de internet atât ale autorităților federale, cât și ale autorităților locale. De asemenea, este recomandată consultarea paginilor de internet: 

https://www.mae.ro/node/51902http://bruxelles.mae.ro/ , https://www.mae.ro/ și https://diplomatie.belgium.be.

Pentru întrebări suplimentare referitoare la formularul Passenger Locator Form, măsurile adoptate privind testarea și autoizolarea, Institutul de Sănătate Publică a pus la dispoziție o linie telefonică verde:  tel: +32 0800 14 689, o adresă de e-mail: info.coronavirus@health.fgov.be și o pagină de internet cu informații confirmate oficial de către autorități: www.info-coronavirus.be/fr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.