Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

“Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, anunţă Parchetul General. 

Informații despre incendiul de la Spitalului Judeţean din Piata Neamţ au fost publicate, ca „breaking news”, și de Sky News.

„Zece persoane au murit după ce a izbucnit un incendiu asupra unei secții de terapie intensivă care trata pacienții cu coronavirus din România. Alți șapte sunt răniți în urma  incendiului”, scrie Sky News.

Totodată, informațiile au fost publicate și de Euronews, care o citează pe Irina Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, dar și pe ministrul Nelu Tătaru, care a declarat că un scurtcircuit ar fi stat la baza izbucnirii incendiului devastator.

PRESEDINTELE ROMANIEI

Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor.

PATRIARHUL DANIEL

„Am aflat cu multă durere despre tragedia provocată de incendiul din secția de „Anestezie și Terapie Intensivă” a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 persoane și alte 7 au ajuns în stare critică.

În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viaţă.

Adresăm un părintesc mesaj de condoleanţe şi consolare familiilor pacienților decedați, rudelor, prietenilor, precum şi întregului personal medical care i-a îngrijit și care a încercat să le salveze viața”, spune Patriarhul Daniel.

Ajuns la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că toți pacienții care au supraviețuit incendiului vor fi transferați la Iași.

Nelu Tătaru a declarat că urmează să fie evaluată o refacere a secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

“S-a făcut celula de criză aici, inclusiv primarul, inclusiv managerul spitalului, tocmai pentru a evalua o capacitate de terapie intensivă, urmează să evaluăm şi am evaluat perspectiva Secţiei de ATI cu tot ce înseamnă dotări şi refacerea Secţiei de ATI în următoarele două săptămâni”, a spus Nelu Tătaru, la ieşirea din Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde s-a deplasat pentru a evalua situaţia.

Medicul de gardă care a suferit arsuri grave ar putea fi transportat la un spital din Belgia. Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia și-a dat acordul pentru transfer, iar medicul ar putea fi transportat cu o aeronavă a MApN, însă acest lucru nu se va întâmpla decât după ce medicul va fi adus la București și evaluat la Floreasca. Medicii vor decide duminică dimineață dacă colegul lor de la Piatra Neamț este transportabil în Belgia.

SURSE: STIRILEPROTV SI DIGI24.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.