President Donald Trump speaks in an address to the nation from the Oval Office at the White House about the coronavirus Wednesday, March, 11, 2020, in Washington. (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Donald Trump se pregătește să semneze astăzi în jur de 100 de grațieri și comutări de pedepse, în ultima sa zi de activitate la Casa Albă, înaintea învestirii oficiale a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, programată pe 20 ianuarie, informează CNN. Iar Trump și aliații săi profită din plin de această ocazie pentru a face bani. Conform New York Times, există o veritabilă „piață a grațierilor”, o afacere de milioane de dolari, în condițiile în care cei aflați în închisoare plătesc zeci de mii de dolari apropiaților lui Trump, doar pentru a face lobby în favoarea iertării prezidențiale.

Înainte de Crăciun, președintele în funcție al SUA semna un nou val de grațieri pe ultima sută de metri a mandatului său. Grațierile au vizat atunci foștii săi aliați, subalterni și persoane apropiate anturajului prezidențial. Printre cele 26 de persoane grațiate atunci s-a numărat cuscrul său, condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă.

Asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, în urma căruia președintele a fost pus, din nou, sub acuzare de Congresul SUA, a complicat calculele politice ale lui Trump referitoare la o posibilă autograțiere, concomitent cu grațierea membrilor familiei, dar și a avocatului său Rudy Giuliani.

În acest moment, consilierii prezidențiali nu cred că Trump va decide să se autograțieze, mai ales după evenimentele din 6 ianuarie, deoarece o astfel de decizie ar fi practic echivalentă cu recunoașterea vinovăției sale. În același timp, nimic nu e 100% sigur când e vorba despre Trump.

Teoretic, președintele în exercițiu poate semna grațieri până pe 20 ianuarie, la ora 12:00.

sursa: CNN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.