Florin Cîţu: Vom avea o conferinţă de presă mai mare la Consiliul Judeţean, dar am vrut să discutăm şi aici, astăzi, pentru că trebuie să susţinem în continuare campania de vaccinare, chiar dacă și până acum a avut succes. Aici, la dumneavoastră, aveţi o rată din ce în ce mai mică a persoanelor pozitivate; aţi avut ieri, cred, doar un singur caz. Sunt fericit că sunt, aici, la un centru de vaccinare drive-through, unde am întâlnit tineri. Cât am fost eu aici erau vreo patru sau cinci tineri sub 18 ani, ceea ce este foarte important ca semnal, dar trebuie să înţelegem cu toţii că ceea ce am putut să facem cu resursele noastre, am cam făcut. Ca să ducem acum campania de vaccinare în rural este nevoie de susţinerea autorităţilor locale – preşedintele consiliului judeţean, prefect, primari – dar şi de liderii de opinie; vorbim aici de preoţi, medici, chiar poliţistul din zonă. Este vorba ca toată lumea să se implice pentru a aduce campania de vaccinare cât mai aproape de oameni. Am încredere că vor veni cu soluţii noi, inovatoare, care să îi convingă pe oameni că singura soluţie este vaccinarea, pentru a ne întoarce la normalitate, pentru a putea să avem viaţa de dinainte de pandemie. O să iau câteva întrebări aici, apoi ne vedem la consiliul judeţean pentru mai multe întrebări. Dacă sunt întrebări!?
Reporter: Ce le spuneţi celor care nu se pot vaccina? Sunt aproape 500.000 de bolnavi de cancer, sunt aproximativ şase milioane pacienţi în România, nu primesc adeverinţă de la medici că nu se pot vaccina, dar totuşi nu au dreptul la viaţă.
Florin Cîţu: Au dreptul la viată şi au acces.
Reporter: Dumneavoastră ne garantaţi îmbolnăvirea, dacă spuneţi că este singura soluţie vaccinarea. Eu fac ozonoterapie, domnule prim-ministru,  plătesc 320 de lei lunar pe aceste protejez, mă protejez, m-am întâlnit cu persoane care n-aveau mască şi mănuşi şi au ajuns în spital. Eu m-am protejat, fac tratament şi sunt pus la zid. Nu primesc nici adeverinţă de la medic că nu am voie să mă vaccinez, dar în schimb n-am drepturi. Şi sunt ca mine mulţi în ţara asta. Vă mulţumesc.
Florin Cîţu: Nu am să intru în discuţia tehnică despre cine se poate vaccina şi cine nu se poate vaccina. Sunt foarte multe persoane bolnave cronic şi au fost printre cei care au fost la început; ştiţi foarte bine, campania a început cu personalul medical, apoi au fost persoanele peste 65 de ani şi bolnavi cronic. În acest moment, persoanele cu boli cronice se pot vaccina chiar şi în spital. Ceea ce spun eu este foarte clar: dacă vrem să revenim la normalitate, să trecem peste această perioadă de pandemie, trebuie să ne vaccinăm, pentru că doar aşa putem să reducem riscul de infectare. Pentru celelalte, bineînţeles că avem spitale, avem profesionişti. Întotdeauna, urmaţi sfatul medicului când este vorba despre soluţii. Dacă mai sunt şi alte întrebări?
Reporter: /…/ Uniunea Europeană /…/ /cei 3,2 din PIB pentru măsurile anti COVID, ci doar 1,6?
Florin Cîţu: Nu, acolo sunt măsuri directe. Noi ne uităm şi la garanţii. Eu când am spus de peste 3% – dacă vă uitaţi este şi analiza celor de la Fondul Monetar -, ne uităm şi la garanţii ca măsuri de susţinere a economiei. România avea două soluţii atunci: ajutoare de stat sau garanţii. Am ales să dăm mai multe garanţii şi vedeţi că a fost soluţia câştigătoare. România are creşterea cea mai mare din Uniunea Europeană două trimestre la rând, iar un studiu pe care l-a făcut Deloitte, – cred că l-a prezentat ieri sau alaltăieri -, arată că România este printre cele cinci ţări în lume care au avut creştere economică în pandemie. Deci, măsura pe care am luat-o a fost bună şi a ajutat şi companiile. Nu am fi avut creştere economică dacă era o măsura proastă. Vă mulţumesc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.