Societatea interconectata schimba modul de intelegere a vietii private. O prezenta online de un fel sau altul este o parte integranta a vietii de zi cu zi pentru multi oameni. Cu toate acestea, a fi prea relaxat in ceea ce priveste partajarea informatiilor pe internet poate prezenta riscuri, chiar si in offline. Cum putem creste securitatea datelor cu caracter personal?

Achizitionarea de haine dimineata si probarea lor seara fara a iesi din casa, imbunatatirea conditiei fizice in timpul unui antrenament, cu o verificare in timp real a semnelor vitale si efectuarea tuturor sarcinilor profesionale de la distanta – acestea sunt doar cateva dintre posibilitatile oferite de lumea interconectata. Multi utilizatori de internet prefera, de asemenea, sa recurga la retelele de socializare, messenger si alte platforme pentru schimburi de mesaje personale indiferent de distanta dintre utilizatori, fie pentru afaceri, fie pentru relaxare.

Cu toate acestea, transmiterea neglijenta a informatiilor pe internet poate avea consecinte negative: Odata ce comentariile, fotografiile sau alt continut personal sunt vizibile pentru mai multi oameni, utilizatorii respectivi primesc, de obicei, atentie – dar nu intotdeauna numai atentia dorita. In plus, informatiile se raspandesc extrem de rapid pe internet in comparatie cu lumea fizica si, odata postate online, sunt aproape imposibil de eliminat. Prin urmare, masurile adecvate pentru a proteja datele cu caracter personal ar trebui sa fie parte integranta a oricarei prezente online.

Constientizarea securitatii este, adesea, la un nivel mult prea scazut atunci cand sunt utilizate serviciile online, asa cum arata un studiu Kaspersky: in medie, Milenialii petrec mai mult de 7 ore pe zi online, dar 36% sunt constienti ca ar trebui sa isi consolideze abilitatile de securitate. 37% cred ca sunt prea neinteresanti pentru a deveni victimele unei infractiuni cibernetice.

Acest lucru s-ar putea dovedi o mare greseala, avand in vedere pretul scazut al achizitionarii de date importante pe dark web, care subliniaza prevalenta criminalitatii informatice: de exemplu, fisele medicale variaza de la 1 $ pana la 30 $, iar scanurile pasapoartelor, de exemplu, costa intre 6 si 15 $. Cu toate acestea, utilizarea abuziva a informatiilor sensibile este doar unul dintre pericolele care ar putea fi urmate de consecinte in viata reala pentru utilizatorii de internet. Dezanonimizarea publica a unei persoane pe Internet, fenomen cunoscut sub numele de doxing, poate avea, de asemenea, consecinte semnificative, dupa cum arata aceste exemple: Dupa dezvaluirea informatiilor private, un jurnalist de la Pitchfork, o revista de muzica americana, a primit numeroase amenintari pe Twitter, inclusiv sugestii pentru a-I „arde casa”. Fanii lui Taylor Swift s-au plans de o recenzie a ultimului album al cantaretei, care nu a fost suficient de pozitiva, si au publicat in online numarul de telefon si adresa de domiciliu a celui care a facut recenzia.

Un astfel de incident poate parea extrem – dar doxing-ul nu doar ameninta persoanele din profesii speciale, precum jurnalistii, sub forma divulgarii informatiilor private; fundamental, doxing-ul pune in pericol relatiile tuturor victimelor cu rudele si prietenii lor, si le poate afecta si cariera. Prin divulgarea selectiva a informatiilor personale, de exemplu, atunci cand acestea sunt jenante, atacatorii provoaca in mod intentionat situatiile negative. Intrucat angajatorii sau potentialii angajati utilizeaza acum frecvent LinkedIn, Instagram, Facebook si Twitter pentru a verifica daca angajatii si cei care aplica pentru job-uri au o reputatie buna sau nu in mediul online, divulgarea anumitor informatii sensibile poate insemna pierderea reputatiei sociale sau chiar a surselor de venit.

In acest context, Vladislav Tushkanov, expertul in confidentialitate al Kaspersky, recomanda constientizarea nevoii de Securitate online si tratarea cu atentie a datelor personale pe internet: „Internetul este un loc minunat, care ne-a oferit oportunitati de a ne exprima individualitatea mai mult ca niciodata. Dar, la fel ca in orice alta situatie, trebuie sa abordam acest lucru in mod responsabil. Cand acordati o atentie sporita confidentialitatii online si controlati informatiile disponibile pe Internet despre dumneavoastra, trebuie sa respectati doua principii majore: sa stiti exact care sunt detaliile pe care ceilalti le stiu despre dumneavoastra si sa eliminati ce puteti din aceste informatii. In prezent avem numeroase instrumente care ii ajuta pe utilizatori sa isi reia dreptul la confidentialitate sau cel putin sa aiba un anumit nivel de control asupra informatiilor pe care le partajeaza – sau pe care le-au distribuit in trecut. Profitati de ele.”

Pentru a evita evitarea utilizarii gresite a datelor si pentru a spori securitatea prin exprimarea dvs. online, Kaspersky face urmatoarele recomandari:

  • Cautati pe Google informatii despre propria persoana. Daca stiti ce informatii despre dumneavoastra sunt disponibile public intelegeti ce poate fi folosit impotriva voastra. Daca numele nu este popular, va puteti abona la notificarile de la Google pentru a afla daca/cand apare ceva despre dumneavoastra in mediul online.
  • Incercati asa-numitele motoare de cautare pentru persoane care permit verificari de fond pentru persoanele care utilizeaza date web deschise sau inregistrari guvernamentale. Publicarea acestui tip de informatii in mediul online ar putea fi ilegala in functie de tara, astfel incat disponibilitatea acestor site-uri web difera in diferite jurisdictii.
  • Examinati postarile de pe retelele de socializare: verificati daca exista etichete geografice ale locurilor in care va aflati frecvent, cum ar fi casa sau biroul dumneavoastra sau fotografii care le pot dezvalui locatiile. Verificati setarile de confidentialitate si folositi optiunea de a ascunde postari mai vechi, care pot contine informatii sensibile, de exemplu, numele rudelor dumneavoastra.
  • Utilizati solutii care impiedica aplicatiile sa urmareasca excesiv dispozitivele dumneavoastra.
  • Daca credeti ca informatiile personale distribuite pe internet pot fi folosite impotriva dumneavoastra, incercati sa scapati de ele. In cazul retelelor sociale, este de obicei relativ usor: fie eliminati postarile cu date private, fie va faceti profilul privat.
  • Tineti cont ca, pe langa retelele sociale in sine, exista multe alte aplicatii care au o componenta sociala si pot dezvalui informatii personale, de la limbi pe care le invatati pana la nivelul dumneavostra de activitate sexuala. Acordati o atentie speciala aplicatiilor care inregistreaza un fel de geodate, cum ar fi aplicatiile de urmarire a conditiei fizice. Verificati daca contul personal creat pe astfel de aplicatii este privat.
  • Evaluati ce servicii ati folosit – magazine online, diverse aplicatii de socializare, aplicatii de check-in si asa mai departe. Daca nu le mai folositi sau nu doriti ca informatiile personale sa apara oriunde, solicitati stergerea datelor din aceste aplicatii. In caz contrar, verificati daca site-ul are un formular de reclamatie sau de eliminare a informatiilor si utilizati-l. Daca nu, incercati sa contactati direct administratorii. Daca jurisdictia din tara dumneavostra are legi stricte privind confidentialitatea datelor, cum ar fi GDPR sau CCPA, este mai usor pentru un serviciu sa va elimine datele decat sa se confrunte cu un organism de reglementare si cu amenintarea cu amenzi uriase.
  • Daca unele informatii sunt imposibil de eliminat de la sursa, puteti solicita motorului de cautare sa elimine link-urile catre site-urile web care contin datele dumneavoastra private din rezultatele cautarii, exercitand asa-numitul drept la uitare. Daca puteti face acest lucru sau nu, depinde de motorul de cautare si jurisdictie.

Cititi mai multe despre doxing si cum puteti pastra datele personale in siguranta pe Securelist. Pentru a gasi mai multe informatii despre modul in care produsele Kaspersky va pot ajuta sa va pastrati datele in siguranta, va rugam sa vizitati site-ul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.