Raportul arată că certificatul UE a fost unul din elementele esențiale ale răspunsului Europei la pandemia de COVID-19, fiind generate peste 591 de milioane de certificate. Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea industriei europene a turismului care a fost grav afectată de criză. Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global și în prezent este singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional. 43 de țări de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar în următoarele săptămâni și luni vor urma și alte țări.

După cum a declarat președinta Ursula von der Leyen în discursul său din 2021 privind starea UniuniiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent, certificatul digital al UE privind COVID arată că atunci când acționăm împreună, putem să ne mobilizăm rapid.

Succesul sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID în cifre

  • Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
  • 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UECăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.
  • Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.
  • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenți au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.
  • 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.

Declarațiile membrilor colegiului:

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a contribuit la atenuarea efectelor economice negative înregistrate în timpul pandemiei. Acest sistem le-a oferit pasagerilor încrederea de a călători în siguranță în UE și a stimulat călătoriile în această vară. Europa a stabilit rapid și cu succes un standard mondial inovator care respectă viața privată, în perioade de criză, multe țări din întreaga lume fiind interesate să adere la acest sistem.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: În timp record, Uniunea Europeană a instituit un sistem digital, securizat și interoperabil de certificate privind COVID. Acesta a fost un factor-cheie pentru redresarea ecosistemului turistic și a numeroaselor sale întreprinderi mici și familiale din Europa. În plus, sistemul UE este adoptat de țări din întreaga lume, demonstrând modul în care Europa poate stabili standarde globale printr-o acțiune decisivă și coordonată.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat: Certificatul digital al UE privind COVID este simbolul unei Europe deschise și sigure. Introducerea rapidă a sistemului, nu numai în UE, ci și la nivel internațional, este un exemplu de cooperare și de reușită la nivelul UE, în circumstanțe extraordinare. Este un instrument european puternic care ne-a permis să ne îndreptăm către redeschiderea economiilor și a societăților noastre și către exercitarea liberei circulații într-un mod sigur și coordonat.

Lucrările Comisiei referitoare la certificatul digital al UE privind COVID au fost conduse de comisarul Didier Reynders, în strânsă cooperare cu vicepreședinții Vera Jourová și Margaritis Schinas, precum și cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides și Ylva Johansson*.

Etapele următoare

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare și de vindecare, precum și utilizarea testelor de depistare a anticorpilor și a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare și să reexamineze opțiunile de îndată ce se primesc noi orientări științifice.

Lucrările tehnice de îmbunătățire a funcționalităților sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID vor continua în cadrul rețelei de e-sănătateCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent. Comisia:

  • își va continua eforturile de conectare a altor țări la sistemul UE;
  • va colabora cu statele membre la nivel tehnic pentru punerea în aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID;
  • va solicita orientări din partea ECDC și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la evoluțiile relevante în ceea ce privește dovezile științifice.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acest raport poate fi însoțit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.