Duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00Rodica Mandache și tânărul actor Eduard Păuna sunt protagoniştii spectacolului dedicat poeziei românești Aplauze pentru poet…pe scenă, la Sala cu Orgă din Chișinău. Cei doi actori vor recita din şi despre Eminescu, în ambianța muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian, într-un dialog imaginar cu proiecții video de poezie, în interpretarea unor actori reper ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru. Toţi aceştia sunt nume participante la proiectul online Aplauze pentru poet,  prin rostiri de referință ale versurilor unor poeți români clasici Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Cei care vin la Sala cu Orgă pe 8 octombrie vor fi martori ai unui experiment sinergic: poezie recitată pe scenă și în înregistrări video în alternanţă cu muzică interpretată la pian, într-o sală de concert.

Spectacolul de la Chișinău face parte din Festivalul Internațional PROPATRIA – tinere talente românești, ediția a XIII-a. Artiști români din toate colțurile lumii ajung anul acesta prin Festivalul Internațional PROPATRIA în comunități din diaspora din Italia, Germania, Israel, Franța, dar şi în Republica Moldova, festivalul încheindu-se în România.  

          Ediţia a 13-a a festivalului  Internațional PROPATRIA revine între 01 şi 30 Octombrie 2023, ajungând în nu mai puţin de 6 ţări europene. Realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XIII-a ediție va fi şi de această dată itinerantă și va călători de la Roma la Chișinău, apoi la Berlin, Paris, Tel-Aviv, din nou Roma şi București, cu un complex caracter internațional și urmărind, ca de fiecare dată coagularea prin cultură a diasporei românești.

            Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă este un spectacol multimedia complex, după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina. Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei românești, în țară și peste hotare, conceput inițial online, în perioada pandemiei, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentații multimedia diverse, pe scene prestigioase precum Teatrul Național București, Teatrul Stela Popescu, Sala Thalia în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi nu numai.

 

            Festivalul Internațional PROPATRIA s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Durata: 60 min (fără pauză)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.