Donald John Trump

 Nascut in data de 14 iunie1946, Queens, New York, este un miliardar american, vedetă de televiziune, politician și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii. El a fost candidatul republican și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite în alegerile din 8 noiembrie 2016, învingându-o pe contracandidata democrat Hillary Clinton; a preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama. Septuagenar, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.

Donald Trump s-a născut și a crescut în orașul New York, fiind al patrulea din cei cinci copii ai lui Frederic Trump, un magnat imobiliar. În 1968, Donald Trump a obținut o diplomă de licență în științe economice de la Școala de Finanțe și Comerț Wharton din cadrul Universității din Pennsylvania. În 1971, succedându-i tatălui său Fred Trump, el a preluat controlul Organizației Trump (Trump Organization), o societate mamă de tip holding care deține acțiunile mai multor societăți imobiliare și de construcții. Donald Trump a fondat în 1995 Trump Entertainment Resorts, o companie care operează numeroase cazinouri și hoteluri din întreaga lume. Pe parcursul carierei sale de afaceri, Trump a construit turnuri de birouri, hoteluri, cazinouri, terenuri de golf și alte clădiri de marcă în întreaga lume. Trump a organizat în 1996-2015 concursurile de frumusețe Miss SUA și a jucat roluri mici de tip cameo în filme și seriale de televiziune. În 2004-2015 Trump a fost prezentatorul și coproducătorul serialului de tele-realitate Ucenicul (The Apprentice) la televiziunea NBC. În ultimii 30 de ani Trump și afacerile sale au fost implicate în 3.500 de procese juridice în instanțele din SUA. Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari în luna octombrie 2016, Donald Trump a fost listat în 2016 de revista Forbes pe locul 324 în topul celor mai bogați oameni din lume și pe locul 156 în Statele Unite. Donald Trump are cinci copii din trei căsătorii. Prima sa soție, Ivana Zelnickova, originară din Cehoslovacia, cunoscută ca manechin și actriță, i-a dăruit trei copii, Donald Jr. (n. 1977), Ivanka (n. 1981) și Eric (n. 1984); toți trei sunt acum directori executivi ai Organizației Trump. Cea de-a doua soție, Marla Maples, o figură cunoscută în lumea mondenă, fiind actriță și om de televiziune, i-a dăruit încă o fiică, Tiffany. Actuala soție, Melania Knauss, originară din Slovenia, este creator de bijuterii și ceasuri și fost manechin; cu aceasta, Trump are un băiat, Barron Trump (n. 2006).

Ajuns în acest punct al vieții, lui Donald Trump nu îi lipsea decât un singur rol din palmares: cel de politician.

„În 1987 a publicat cartea Arta negocierii, pe care își dorea să o promoveze. În loc să cumpere spațiu de publicitate, a pretins că vrea să candideze la președinție. A mers în New Hampshire, a susținut câteva discursuri, și-a dat cu părerea despre câteva dintre eșecurile administrației Reagan și a captat atenția. A fost printre primii care s-au folosit de candidatura la președinție ca strategie de afaceri”, a explicat Michael D’Antonio – biograf.

A învățat rapid că în discursul public e mai importantă convingerea cu care faci o afirmație decât consecvența în opinii.

Iată ce declara la CNN în 1987:

– Donald, ești republican?

– Da, sunt republican.

– Deci, dacă ai intra în politică, ai face-o ca republican?

– Da, bănuiesc, ca republican. Dar nu cred că voi intra în politică.

În 2012 o lăuda pe Hillary Clinton

Apoi tot la CNN, în 2004, spunea: 

„Ai fi șocat să afli că în multe privințe mă consider mai degrabă democrat”.

În 2012, la Fox News, o lăuda chiar pe Hillary Clinton, viitoarea sa adversară din 2016:  „Cred că Hillary Clinton e o femeie extraordinară. Dar sunt ușor subiectiv pentru că o cunosc de multă vreme”.

În 2016, avea, desigur, altă părere: „Cei mai mulți știu că (Hillary Clinton, n.r.) e o mincinoasă de talie mondială”.

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr.

Nascut in data de   20 noiembrie1942, SUA, a fost al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite. Înainte de a fi învestit în această funcție la 20 ianuarie 2009, a fost senatorul senior al Statelor Unite pentru statul Delaware. El a îndeplinit funcția de senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009.

Biden s-a născut în Scranton, Pennsylvania, fiul lui Joseph Robinette Biden Sr. (1915–2002) și Catherine Eugenia „Jean” (născută Finnegan; 1917–2010).

Pe 27 august 1966, Biden, atunci student la drept, s-a căsătorit cu Neilia Hunter, care venea dintr-o familie influentă din Skaneateles, New York. El era înscris la Universitatea Syracuse.

La 3 ianuarie 1973 Biden a devenit senator, avea 30 de ani (vârsta minimă pentru a deveni un senator american) și astfel el a devenit al șaselea cel mai tânăr senator din istoria Statelor Unite. Biden a fost ulterior ales de șase ori, în alegerile din 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 și 2008, obținând de obicei aproximativ 60 la sută din voturi.

La 23 august 2008, Barack Obama l-a ales pe Joe Biden drept candidat la funcția de vicepreședinte. El a devenit vicepreședinte la 20 ianuarie 2009. Biden este primul vicepreședinte al Statele Unite ale Americii din Delaware, și primul romano-catolic care ajunge în această funcție.

„Eu, Joseph R. Biden Jr., jur solemn că voi respecta și apăra Constituția Statelor Unite”. În ianuarie 2013, Joe Biden devenea vicepreședinte al Statelor Unite în administrația președintelui Barack Obama.

Dar Joe Biden întoarce politica americană pe toate fețele de aproape 50 de ani. Culoarele puterii de la Washington nu mai au niciun secret pentru el. A parcurs toate etapele pentru a ajunge la Casa Albă, unde opt ani a fost vicepreședinte și mâna dreaptă a lui Barack Obama. Dar drumul spre vârf a fost plin de obstacole.

Politicianul povestește adesea cum tatăl lui și-a pierdut slujba și toată familia a fost nevoită să se mute în Wilmington.

„Tatăl meu a întâmpinat multe greutăți, dar mi-a spus așa: fiule, dacă ești doborât, ridică-te! Ridică-te!” – declara Joe Biden într-un interviu din 2008.

O lecție din copilărie care avea să-i fie utilă, căci viața i-a pus multe piedici lui Joe Biden.

În ianuarie 2007, și-a anunțat din nou candidatura la președinție: „Am depus documentele necesare pentru a candida la președinția Statelor Unite.”

A ieșit din cursa electorală un an mai târziu, dar tot a ajuns la Casa Albă după ce Barack Obama i-a oferit cel mai important rol în echipa sa: vicepreședinte.

Dar gafele și scandalurile l-au urmărit și în această funcție.

Joe Biden a respins mereu acuzațiile că ar fi abuzat de funcția de vicepreședinte pentru a-i oferi avantaje în afaceri fiului său. Dar problemele cu dependența de droguri și viața personală tumultoasă a lui Hunter au oferit constant muniție celor care au vrut să-i distrugă credibilitatea tatălui său.

Câteodată, poverile unei jumătăți de veac de politică, drame și scandaluri se văd în gesturile și discursul lui Joe Biden. Bâlbâitul cu care se luptă din copilărie îl face să-și mai rătăcească gândurile în alocuțiuni. Cu toate acestea, la cei 77 de ani va intra în istorie ca cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite, dacă va fi ales pe 3 noiembrie. Va avea alături o soție cu nouă ani mai tânără, dar și o primă femeie vicepreședinte, plină de energie: fosta procuroare Kamala Harris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.