Deputatul social-democrat botoşănean face un apel public către premierul Cîţu pentru deblocarea urgentă a decontărilor privind asigurarea transportului gratuit al copiilor din localitatea de domiciliu la şcoală prin alocarea de fonduri, care nu au fost incluse de guvern în bugetul pentru 2021.

„Am depus amendamente la bugetul pentru acest an, am transmis interpelări şi întrebări ministrului Transporturilor, ministrului Educaţiei şi prim-ministrului în care am solicitat rezolvarea în regim de urgenţă a decontării integrale pentru ca toţi elevii să beneficieze de transport gratuit. Din păcate, nici apelurile mele şi ale colegilor mei şi nici strigătele de disperare ale asociaţiilor de elevi nu au fost luate în considerare de acest guvern orb şi surd la problemele cu care se confruntă copiii din rural, care nu au cum să ajungă la şcoală. Este o bătaie de joc la adresa părinţilor care nu îşi permit să achite transportul din localitatea de domiciliu până la şcoală şi o restricţionare a dreptului la educaţie asigurat tuturor copiilor prin Constituţie. Sute de mii de elevi abandonează şcoala din cauza unui guvern inert şi incapabil să se pună de acord şi să aloce fondurile necesare decontării navetei. În câteva zile se termină anul şcolar şi copiii nu au avut acces la educaţie din cauza Guvernului Cîţu, ocupat cu alte probleme”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huţu.Toate răspunsurile la întrebările şi interpelările adresate de parlamentarul botoşănean au invocat neconcordanţe legislative şi o ordonanţă de urgenţă care se află în dezbatere de mai multe luni de zile. În acelaşi timp, ministerele au dat vina unele pe altele şi au împins responsabilitatea către autorităţile locale. Însă, conform legislaţiei în vigoare, Guvernul alocă de la bugetul de stat prin transfer către fiecare unitate administrativ teritorială sumele necesare decontării cheltuielilor de transport pentru elevi.
„Susţin toate revendicările elevilor şi îi atenţionez pe guvernanţi să nu adopte proiectul Ordonanţei de Urgenţă emis de Ministerul Educaţiei pentru că va elimina gratuitatea, iar naveta elevilor va fi decontată parţial sau deloc din cauza preţurilor prevăzute de tarifele maximale care vor fi cu mult peste costurile abonamentelor de transport. Soluţia este foarte simplă şi constă în alocarea de bani de la bugetul de stat. Această situaţie putea fi rezolvată de la începutul anului, dar au întârziat bugetul şi apoi au aprobat ZERO lei pentru transportul elevilor. Guvernul Cîţu este direct responsabil pentru încălcarea dreptului la educaţie a sute de mii de elevi şi pentru încălcarea legislaţiei europene, care prevede obligaţia de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricţii operatorilor privaţi, tarifele maximale fiind în contradicţie cu acestea”, a susţinut Alexandra Huţu.
Întrebările şi interpelările deputatului Alexandra Huţu pot fi consultate mai jos:http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=61979&idl=1http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=62351&idl=1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.