Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță o recentă apariție discografică ce pune în valoare două lucrări semnificative ale lui Paul Constantinescu, apreciat compozitor român al secolului XX, emblematic pentru direcția artistică ce a utilizat ca surse de inspirație melosul popular și muzica bizantină. Concertul pentru pian și orchestră și poemul coregrafic Nuntă în Carpați sunt creațiile compozitorului român pe care Hänssler Classic, una dintre cele mai mari și mai importante case de discuri independente din Germania le prezintă pe un CD produs de Deutschlandfunk Kultur.

Cele două lucrări sunt interpretate de Norddeutsche Philharmonie Rostock, cea mai mare orchestră simfonică din Mecklenburg-Vorpommern, cu o istorie de peste 100 de ani, dirijată de Marcus Bosch, unul dintre cei mai apreciați dirijori germani care abordează programe cu o cuprindere stilistică largă, de la muzica barocă la cea contemporană. Solistul concertului pentru pian este Oliver Triendl, un pianist de talie internațională renumit pentru devotamentul său pentru muzica romantică și contemporană. Repertoriul său unic cuprinde 90 de concerte și sute de piese pentru pian.

Compus în 1952, Concertul pentru pian si orchestră a avut prima audiție și a fost distins cu premiul de stat, în anul următor. El reprezintă un reper în evoluția lui Paul Constantinescu fiind și una dintre lucrările sale cele mai populare. Baletul Nuntă în Carpaţi a fost terminat în anul 1938 şi a primit în acelaşi an, Premiul Naţional de Compoziţie „George Enescu”. Fiind o lucrare comandată compozitorului de către academicianul Dimitrie Gusti, în ea se regăsesc motive din folclorul satului Fundul Moldovei – Câmpulung (Bucovina), culese de echipa condusă de binecunoscutul sociolog, etnolog, istoric, filosof și etician român.

Paul Constantinescu este apreciat pentru echilibrul pe care îl aduce între tradiția occidentală și identitatea muzicală națională, includerea celor două creații ale sale pe un CD apărut în Germania reprezentând o dovadă a prețuirii muzicii acestuia și a școlii componistice românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.