Comisia a anunțat , noi cereri de propuneri pentru a sprijini formarea, dezvoltarea competențelor și evoluția carierei cercetătorilor în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA).

Cu un buget total de 6,6 miliarde EUR pentru perioada 2021-27, MSCA sprijină cercetători din întreaga lume, în toate etapele carierei lor și în toate disciplinele. Ele se adresează și instituțiilor, prin sprijinirea unor programe de doctorat și postdoctorale excelente, precum și a unor proiecte colaborative excelente de cercetare și inovare, prin sporirea atractivității și a vizibilității instituțiilor la nivel mondial și prin încurajarea cooperării dincolo de mediul academic, inclusiv cu marile companii și cu IMM-urile.

MSCA va pune la dispoziție peste 856 de milioane EUR în 2023 și 902 milioane EUR în 2024, acoperind cele cinci acțiuni principale ale programului de lucru:

  • Rețelele doctorale MSCA pun în aplicare programe pentru formarea doctoranzilor atât în mediul academic, cât și în alte sectoare, inclusiv în sectorul industrial și în întreprinderi. Cererile de propuneri pentru 2023 și 2024, cu un buget de 434,8 și, respectiv, 451,2 milioane EUR, se vor deschide în luna mai și se vor încheia în luna noiembrie a fiecărui an.
  • Bursele de studii postdoctorale MSCA consolidează potențialul creator și inovator al cercetătorilor care dețin un doctorat și care doresc să dobândească noi competențe prin formare avansată și prin mobilitate internațională, interdisciplinară și intersectorială. Finanțarea va fi disponibilă pentru cercetătorii care sunt pregătiți să realizeze proiecte revoluționare de cercetare și inovare în Europa și în întreaga lume, inclusiv în sectorul neacademic. Cererile de propuneri pentru 2023 și 2024, cu un buget de 260,5 și, respectiv, 270,8 milioane EUR, se vor deschide în luna aprilie și se vor încheia în luna septembrie a fiecărui an.
  • Schimburile de personal MSCA dezvoltă o colaborare sustenabilă, la nivel internațional, intersectorial și interdisciplinar, în domeniul cercetării și inovării, prin intermediul schimburilor de personal. Programul contribuie la transformarea ideilor în produse, servicii sau procese inovatoare. Cererile de propuneri pentru 2023 și 2024, cu un buget de 78,5 și, respectiv, 81,2 milioane EUR, se vor deschide în luna octombrie și se vor încheia în a doua parte a lunii februarie sau în prima parte a lunii martie a fiecărui an.
  • MSCA COFUND cofinanțează programe noi sau existente de doctorat și de burse de studii postdoctorale în statele membre ale UE sau în țările asociate la programul Orizont Europa, cu scopul de a promova bunele practici ale MSCA. Aceasta include atât formarea internațională, intersectorială și interdisciplinară în domeniul cercetării, cât și mobilitatea internațională și transsectorială a cercetătorilor în orice etapă a carierei lor. Cererile de propuneri pentru 2023 și 2024, cu un buget de 96,6 și, respectiv, 99,3 milioane EUR, se vor deschide în luna octombrie și se vor încheia în luna februarie a fiecărui an.
  • MSCA și cetățenii aduce cercetarea mai aproape de elevi și studenți, de familii și de publicul larg, în principal prin intermediul inițiativelor Noaptea Cercetătorilor Europeni și Cercetătorii în școli. Această acțiune sporește gradul de sensibilizare cu privire la impactul muncii de cercetare asupra vieții cetățenilor, asupra societății și asupra economiei și promovează recunoașterea publică a științei și cercetării. Ea urmărește, de asemenea, să stârnească interesul tinerilor pentru cercetare și pentru carierele științifice. Cererea pentru 2023, cu un buget de 15,4 milioane EUR, acoperă edițiile din 2024 și 2025 ale Nopții Cercetătorilor Europeni și va fi deschisă în perioada 20 iunie – 25 octombrie 2023.

În cadrul noului program de lucru, MSCA va finanța, de asemenea, un feedback la inițiativa de politică pentru a face legături tematice mai puternice între proiectele MSCA, pentru a spori vizibilitatea contribuției acestora la principalele priorități de politică ale UE și pentru a colecta feedback din partea părților interesate cu privire la modalitățile de maximizare a impactului acestui program.

Cererile de propuneri sunt lansate ca urmare a adoptării programului de lucru al Orizont Europa pentru perioada 2023-24Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.