Pedepse mai mari pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau ascund informații. OUG PENTRU MODIFICAREA CODULUI PENAL

Dacă 1 persoană testata pozitiv cu COVID-19 infectează înca 1 persoană, poate primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani. Dacă infectează 2 sau mai multe persoane, pedeapsa este de până la 10 ani. Dacă 1 persoană decedează în urma infectării, atunci pedeapsa va fi 15 ani de închisoare.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-p țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”, a spus Orban.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde.

Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion.

Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA pentru a permite companiilor să bbeneficieze de capitalul de lucru.

La rectificarea bugetară creștem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale.

Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic pentru a sta acasă”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, Guvernul a majorat bugetele ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne.

„Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul Sănătății cu o sumă de 42 de milioane pentru susșinerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologice pentru decontarea cheltuileloilor acestor centre.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susține activitea ministerului și pentru a asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri.

Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare la nivelul DSU, spitalelor, sau diverselor structuri”, a mai declarat Ludovic Orban.

sursa:digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.