Pe 5 și 6 iulie, de la 18:00, vor avea loc la ARCUB București două recitaluri organizate de Asociația ARTUAL și Purcell School Londra – Școala de muzică pentru copii talentați, în închiderea stagiunii Piano STAR.

Piano STAR este o inițiativă a Kirei FROLU, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Londra, unde beneficiază de o bursă importantă pentru studiile de master în următorii doi ani. Kira este președinta Asociației ARTUAL, pe care a înființat-o în 2021 pentru a organiza proiecte pentru tinerii muzicieni din țară și de pretutindeni. Kira a început studiul pianului la Școala de Muzică nr. 3 București, a continuat la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, la 15 ani a fost admisă la Purcell School și la 18 ani la Academia Regală de Muzică din Londra.

Stagiunea PianoSTAR a demarat cu Festivalul din ianuarie 2022, în cadrul căruia un juriu internațional a acordat premii profesionale celor mai apreciați dintre cei 10 bursieri. Juriul a fost format din instituții culturale din România și profesori invitați de la academii europene. Stagiunea a cuprins de atunci recitaluri la invitația instituțiilor culturale partenere – Institutul Liszt București, Goethe Institut București, Filarmonica Brașov.

Recitalul din 5 iulie este premiul-invitație acordat de ARCUB pentru Teodora MINCU și Daria VASILE, bursiere Piano STAR, ambele în vârstă de 15 ani. Ele au fost, de asemenea, premiate și de Purcell School cu o vizită de studiu la Londra. Programul celor două pianiste cuprinde lucrări din Beethoven, Liszt, Chopin, Rachmaninov și Scriabin. Teodora Mincu a studiat pianul la Iași, cu profesori de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă și Conservatorul George Enescu, iar din toamna 2022 își va continua studiile la Purcell School Londra. Daria Vasile a studiat pianul la Școala de Muzică nr. 1 din București la clasa prof. Viorica Nistoroiu și din toamnă își va continua studiile la Colegiul Național de Muzică George Enescu, București. Ambele pianiste au obținut numeroase distincții, inclusiv la olimpiadele naționale de interpretare muzicală.

Recitalul din 6 iulie face parte dintr-un turneu organizat la fiecare doi ani de departamentul de pian al Purcell School Londra în țări europene, pentru celebrarea muzicii clasice. Clasa de pianiști în recital la București îi va prezenta pe Thomas Wang, Anastasia Gould, Benji Lock, Ozel Gunhanlar, Carolina Alves-Vitoriano, Zeju Fan, Reese Manglicmot și Samira Manole. Teodora Mincu și Daria Vasile se vor alătura pianiștilor londonezi pentru acest recital. Programul va avea două părți și va cuprinde lucrări din repertoriul romantic de Chopin, Liszt, Scriabin si Schumann, dar și din Prokofiev, Alexandru Pașcanu și Manglicmot. Programul va fi replicat și la Brașov, pe 7 iulie, la Filarmonica Brașov.

 

Recitalurile sunt coordonate de prof. William Fong, șeful catedrei de pian la Purcell School Londra și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. William Fong este, de asemenea, și director artistic al proiectului Piano STAR. Acesta a declarat “Sunt onorat să adăugăm București și Brașov ca destinații în turneul nostru, acestea fiind locuri foarte active cultural, dar este remarcabil că această colaborare vine la inițiativa unei foste eleve a Purcell School, Kira Frolu. Sunt entuziasmat de acest gen de colaborare, prin care tinerii talentați din locuri și școli diferite ajung să se cunoască și sunt motivați să colaboreze și să se dezvolte muzical împreună. Vă invit să veniți să-i ascultați pe tinerii pianiști în recitaluri de mare ținută, dar și pentru a ne cunoaște și a vă putea răspunde la orice întrebări”.
Purcell School este prima școală de muzică din Marea Britanie pentru copii talentați – interpreți instrumentiști, cântăreți și compozitori. Admiterea în școală se face pe bază de audiție și școala acordă anual burse pentru a sprijini copiii talentați să-și desăvârșească abilitățile și potențialul. Elevii școlii se disting și sunt admiși la cele mai renumite academii și au succes în concursurile internaționale. https://www.purcell-school.org

Despre Piano STAR

Proiectul Piano STAR este un accelerator pentru tineri muzicieni. A fost inițiat în 2021 și cuprinde o serie de experiențe profesionale care completează educația vocațională artistică a acestora. A adus un juriu internațional pentru selecția celor 10 participanți și a premiilor profesionale acordate la Festivalul maraton din ianuarie 2022.

Proiectul #PianoSTAR este organizat de Asociația Artual, în colaborare cu DC Communication, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, IPP – Instore Power Provider, Mercure Hotel Bucharest City Center și AQUA Carpatica.

Parteneri: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt București / Liszt Intézet Bukarest, Goethe-Institut Bucuresti, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Filarmonica Brașov, The Purcell School, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea – Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.