CE și Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea unităților școlare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Exact la trei luni de la anunțul făcut de președinta von der Leyen în discursul său din 2022 privind starea Uniunii, Comisia Europeană și Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea unităților școlare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei. O parte a sprijinului va ajunge la Ucraina prin intermediul partenerilor umanitari ai UE și o altă parte sub formă de sprijin bugetar pentru Guvernul Ucrainei.

Comisia Europeană a alocat aproximativ 14 milioane EUR dintr-un contract în curs cu banca poloneză de dezvoltare „Bank Gospodarstwa Krajowego” pentru achiziționarea de autobuze școlare cu care copiii ucraineni să ajungă la școală în siguranță. Comisia a lansat, de asemenea, o campanie de solidaritate la nivelul întregii UE vizând donarea de autobuze școlare pentru Ucraina, campanie desfășurată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. În total, circa 240 de autobuze sunt în curs de a fi primite din partea UE și a statelor sale membre. Altele vor urma în curând.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Atacurile intenționate ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, în special în această perioadă în care se instalează iarna, reprezintă o crimă deliberată împotriva a milioane de persoane nevinovate și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional. Prioritatea absolută a UE este de a-i ajuta pe copiii ucraineni să se întoarcă la școală cât mai curând posibil. Astăzi ne îndeplinim promisiunea de a sprijini reabilitarea școlilor deteriorate și distruse de războiul brutal purtat de Rusia. De asemenea, până la începutul anului 2023 vom livra Ucrainei autobuze școlare, astfel încât copiii să poată ajunge la școală în cele mai bune condiții posibile. Viitorul Ucrainei începe cu reîntoarcerea copiilor săi la școală.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat: „Îi sunt recunoscătoare Comisiei Europene, în special președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul acordat refacerii școlilor ucrainene.  În prezent, mai puțin de o treime dintre copiii din Ucraina au posibilitatea să meargă regulat la școală.  Restul trebuie să studieze online sau în format hibrid. Din cauza bombardamentelor și a penelor de curent constante, situația este din ce în ce mai dificilă.  Pentru fundația pe care o conduc, restabilirea procesului educațional este o prioritate. Asigurarea educației copiilor noștri astăzi reprezintă contribuția noastră la viitorul european comun.

Pachetul de asistență în valoare de 100 de milioane EUR include:

  • 34 de milioane EUR sub formă de ajutoare umanitare, din care 20 de milioane EUR au fost canalizate prin intermediul Biroului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) și 14 milioane EUR prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Sprijinul se va axa pe reparațiile ușoare și medii, incluzând repararea ferestrelor, a acoperișurilor, a ușilor și a instalațiilor sanitare și de încălzire, precum și pe furnizarea de echipamente didactice în spațiile de învățare și adăposturile antiaeriene;
  •  66 de milioane EUR care urmează să fie furnizate direct guvernului ucrainean ca sprijin bugetar.

Comisia va colabora cu guvernul ucrainean și cu Fundația Olena ZelenskaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent. Comisia preconizează că va plăti cele 66 de milioane EUR pentru sprijin bugetar în următoarele săptămâni. UNOPS și PNUD au început evaluarea pe teren a daunelor cauzate clădirilor care trebuie reabilitate. Majoritatea unităților de învățământ care beneficiază de acest grant urmează să fie reparate între decembrie 2022 și septembrie 2023, la timp pentru începutul următorului an școlar.

În cazul grantului UE în valoare de 14 milioane EUR pentru autobuze școlare, Bank Gospodarstwa Krajowego va colabora cu partenerul său de pe teren, Fondul de solidaritate al Poloniei, pentru a achiziționa autobuzele la începutul anului 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.