Printr-o modificare specifică a programului de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru inovareCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent (CEI), noua inițiativă va sprijini cel puțin 200 de întreprinderi ucrainene nou înființate din domeniul tehnologiei profunde (deep tech), oferind fiecăreia până la 60 000 EUR. În plus, CEI va acorda și sprijin nefinanciar, sub formă de servicii de consultanță în afaceri și de stabilire de contacte. Inovatorii ucraineni își vor putea consolida astfel capacitatea de a interacționa cu ecosistemul european de inovare, de a pătrunde pe piețe noi și de a beneficia de instrumentele europene de finanțare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Deși continuă să lupte împotriva agresiunii militare a Rusiei, este vital pentru Ucraina să privească spre viitor. Această țară are un sector al întreprinderilor nou-înființate foarte dinamic și un mare potențial pentru întreprinderi inovatoare. Este foarte important să menținem această capacitate economică și să le permitem inovatorilor ucraineni din sectorul tehnologic să crească și să se integreze și mai mult în ecosistemul european de inovare. Dorim ca ei să își poată extinde operațiunile pe piețele europene și dincolo de acestea.”

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Scopul nostru este de a mobiliza toate resursele posibile pentru a oferi sprijin Ucrainei. Invităm astăzi actorii europeni din domeniul inovării, cum sunt asociațiile de întreprinderi nou-înființate, centrele de sprijin pentru întreprinderi, incubatoarele și acceleratoarele, să ni se alăture pentru a sprijini comunitatea de tehnologie profundă din Ucraina să devină mai puternică, mai rezilientă și mai competitivă.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Înainte de invazia rusă, sectorul tehnologic din Ucraina era foarte dinamic, cuprinzând peste 1 600 de întreprinderi nou-înființate. Noua acțiune a Comisiei își propune să garanteze continuitatea acestor progrese, să consolideze legăturile cu ecosistemul european de inovare și să se asigure că întreprinderile nou-înființate ucrainene sunt în măsură să devină un factor esențial în procesul de reconstrucție a Ucrainei.”

Sprijinul în valoare de 20 de milioane EUR va fi acordat prin intermediul unei cereri de propuneri competitive privind o rețea paneuropeană de asociații de întreprinderi nou-înființate, pentru a sprijini părțile interesate ucrainene din domeniul inovării. Vor fi asigurate sinergii cu inițiative relevante ale UE, precum Rețeaua întreprinderilor europene. Prin această cerere de propuneri, care se va deschide la 23 iunie, Consiliul European pentru Inovare (CEI) aspiră să asigure continuitatea activității companiilor ucrainene din domeniul tehnologic și să încurajeze creșterea acestora. Acțiunea poate contribui la pregătirea întreprinderilor nou-înființate ucrainene pentru a concura în cadrul oportunităților de finanțare oferite de CEI. CEI poate finanța întreprinderile nou-înființate cu până la 17,5 milioane EUR, sub formă de granturi și investiții de capital, și poate atrage și alte investiții private cu o valoare de până la trei ori mai mare decât suma investită din fondurile publice.

În plus, acordul de asociere a Ucrainei la programul Orizont EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent și la Programul pentru cercetare și formare al EuratomCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent a intrat în vigoare astăziCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent, după ce a fost ratificat de Ucraina. Acordul a fost semnat la 12 octombrie 2021, cu ocazia Summitului UE-Ucraina. În prezent, cercetătorii și inovatorii, universitățile și întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), din UE și din Ucraina au posibilitatea de a colabora în condiții de egalitate, pentru a atinge obiectivele comune și pentru a aborda provocările critice. Întrucât Rusia își continuă războiul de agresiune în Ucraina, iar UE și-a asumat angajamentul de a oferi mijloace concrete de sprijin comunității ucrainene de cercetare și inovare, Ucraina va participa la programul Orizont Europa și la programul Euratom fără a fi nevoită să achite contribuția financiară pentru anii 2021 și 2022. Contribuția respectivă a fost estimată la aproximativ 20 de milioane EUR.

Acest sprijin vine în completarea inițiativelor „Spațiul european de cercetare pentru UcrainaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent” (ERA4Ukraine), Horizon4Ukraine și CEC pentru Ucraina, precum și a programului specific de burse în valoare de 25 de milioane EUR acordate în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie pentru cercetătorii strămutați din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.