Uniunea Europeană a anunțat că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane EUR, sub formă de granturi, pentru ca, prin intermediul mecanismului COVAX, țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19. Fondurile vor veni în completarea celor 400 de milioane EUR, reprezentând garanții pe care UE le-a angajat deja pentru COVAX, Uniunea devenind astfel unul dintre principalii donatori. Odată cu această nouă contribuție, UE își intensifică în continuare investițiile în sprijinul redresării mondiale.

În cadrul ediției virtuale a Forumului pentru pace de la Paris, unde liderii mondiali și organizațiile internaționale discută despre răspunsul global și redresarea în urma pandemiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toți cei care au nevoie de vaccinuri sigure și eficace vor avea acces la acestea. UE își intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop și sunt mândră că Team Europe aduce o contribuție majoră la această inițiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate.”

Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale, a declarat: „UE demonstrează seriozitatea angajamentelor sale de a nu lăsa pe nimeni în urmă și de a face ca vaccinul împotriva COVID-19 să constituie un bun public mondial. Cu această sumă suplimentară de 100 de milioane EUR, ce va fi acordată sub formă de granturi, UE își unește forțele cu partenerii internaționali, în spirit de solidaritate și de multilateralism, și va contribui la garantarea unor opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru cei care au cea mai mare nevoie de acestea, în țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Lecția cea mai clară din tot ce am învățat în acest an este că solidaritatea ne insuflă forță. COVAX este un exemplu în acest sens. Prin această contribuție suplimentară, suntem cu un pas mai aproape de obiectivul de a finanța achiziționarea a 2 miliarde de vaccinuri pentru populațiile cele mai vulnerabile din 92 de țări cu venituri reduse și medii. Anul viitor va fi nevoie însă de mai mult sprijin pentru a produce și a distribui, de îndată ce va fi disponibil, un vaccin sigur și eficace în întreaga lume. Nu vom precupeți niciun efort în această privință.”

Suma propusă, de 100 de milioane EUR din rezerva generală a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED), îi va fi alocată, sub formă de granturi, organizației Gavi, Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare, în calitate de administrator al mecanismului COVAX. Acest mecanism mondial își propune să asigure un acces universal și echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX coordonat de Gavi. Prin intermediul acestui grant, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument, inclusiv pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Acest sprijin sub formă de granturi va completa în mod strategic garanțiile bancare în valoare de 400 de milioane EUR pe care UE le va pune la dispoziția organizației Gavi prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI) în cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), ridicând contribuția totală a UE pentru COVAX la 500 de milioane EUR. Garanția în valoare de 400 de milioane EUR a fost, de asemenea, semnată joia aceasta.

Mai multe state membre ale UE contribuie, de asemenea, la COVAX și la obiectivele sale subiacente, evidențiind încă o dată forța Team Europe, care mobilizează astfel peste 870 de milioane EUR pentru COVAX, din care 100 de milioane EUR în granturi UE și 400 de milioane EUR în garanții. Cifrele includ, de asemenea, noi contribuții anunțate astăzi de Franța (100 de milioane EUR), Spania (50 de milioane EUR) și Finlanda (2 milioane EUR).

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate țărilor de către Divizia de aprovizionare a UNICEF și Fondul reînnoibil de acces la vaccinuri al PAHO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.